A CSOK rendelet módosításának köszönhetően tovább bővül a kedvezményre jogosultak köre, és könnyítések várhatók az igénylés feltételeit illetően is! A rendeletmódosítás hamarosan kihirdetésre kerül a Magyar Közlönyben. Addig is lássuk, milyen kedvező változások várhatók!

  • Osztatlan közös tulajdonú lakások építésekor a hitelintézet már az építés ideje alatt megállapíthatja a jogosultságot, így a kedvezmény folyósításával nem kell megvárni a társasházzá alakítást.
  • A gyermek 25 éves koráig figyelembe vehető attól függetlenül, hogy felsőoktatási intézményben tanul vagy sem – eddig 20 és 25 éves kör közötti gyermek esetén feltétel volt, hogy felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanuljon
  • Lehetőség lesz a tervezőasztalról értékesített lakások esetében is CSOK igénylésre, már a használatbavételi engedély megszerzése előtt
  • A magzat – a korábbi 24. hét helyett - már a várandósság betöltött hetét követően gyermekként vehető figyelembe.
  • Gyámság alatt lévő gyermek után is elérhető lesz a támogatás, ha egy gyermek mindkét szülőjét elveszíti, amennyiben a gyámság legalább 1 éve fennáll.
  • A szolgálati lakásban élők is igényelhetik a CSOK-ot – például fegyveres testületek tagja, családos lelkészek – és nekik ezen időszakban nem kell teljesíteniük a célingatlanban való bentlakási kötelezettséget.
  • Osztatlan közös tulajdonú telkeken épülő lakásokra szintén igényelhető lesz a CSOK, amennyiben a tulajdonosok használati megosztási megállapodást kötnek. Így nem kell társasházzá nyilvánítani az épületet. Ez az osztatlan közös tulajdonon ikerházat építőknek jelent nagy előnyt.
  • Építőközösségek is jogosultak lehetnek a CSOK-ra.
  • Amennyiben elhunyt a támogatott személy, akkor egyenes ági rokona, házastársa, élettársa is tulajdonjogot szerezhet a CSOK-kal finanszírozott ingatlanon anélkül, hogy vissza kellene fizetnie a támogatást.

A fenti rendeletmódosítás Magyar Közlönyben való megjelenéséről és hatályba lépésről honlapunkon be fogunk számolni. Addig is kövesse a támogatásokkal, hitelekkel kapcsolatos új bejegyzéseinket!

A CSOK igényléssel kapcsolatos kérdéseit online Szakértőinknek is felteheti!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődnék, hogy a CSOK változás érinti-e a használt lakás vásárlását osztatlan közös tulajdonú telken? Két gyermek van, csak az 1450 ezer forintos támogatást szeretnénk igényelni.