A 2021 januárjától valamennyi magyarországi településen újra elérhető 27%-os ÁFA visszatérítés, valamint a bevezetésre kerülő 5%-os adó-visszatérítési támogatás nagy mértékben megbolygatta az új építésű lakások piacát. Az akkor hozott szabályok értelmében azonban többen – joggal érezve, hogy nem fair módon - kiszorultak a támogatási körből. Egy április végén hozott rendeletmódosítás ezt a helyzetet igyekszik korrigálni.

27%-os ÁFA visszatérítés

A 27%-os ÁFA visszatérítést 2020-ban kizárólag preferált településen, saját szervezésben megvalósuló új lakásépítés  esetén lehetett igényelni. Ez a lehetőség 2021. január elsejétől már nem csak preferált településen történő építkezés esetén érhető el, hanem valamennyi hazai településen.

Új lakás építése esetén

  • a legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű egylakásos lakóépület bekerülési költsége megfizetéséhez, illetve
  • az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához
  • 2018. január 1-jén vagy azt követően,
  • a vételárához, valamint az építkezéshez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások 27%-os ÁFA tartalommal kiállított számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett ÁFA összeg, de maximum 5 millió forint összeg erejéig igényelhető.

5%-os ÁFA visszatérítés

2021. január elsejétől van lehetőség az 5%-os ÁFA mértékkel kiállított számlák ÁFA tartalmának visszaigénylésére új lakás vásárlása vagy építése esetén az alábbi feltételekkel:

  • legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű új lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű új egylakásos lakóépület vásárlása esetén a telekárat is tartalmazó vételár
  • vagy építés esetén a Bank által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség megfizetéséhez
  • 2021. január 1-jén vagy azt követően
  • CSOK igénylésével egyidejűleg
  • a telekárat is tartalmazó vételár, illetve a Bank által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség 5%-os ÁFA tartalommal kiállított számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett ÁFA összeg erejéig igényelhető, maximum összegkorlát nélkül.

CSOK és ÁFA visszatérítési támogatás igénylése nem csak egyidejűleg?

Korábbi rendelkezés I.

A korábban hatályban volt rendelkezés egyértelműen kimondta, hogy a támogatásokat kizárólag egyidejűleg lehet igényelni a hitelintézeteknél. Így aki 2020-ban benyújtotta CSOK igényét, annak nem volt lehetősége 2021-ben utólagosan a folyamatban lévő építkezéséhez kapcsolódóan sem ÁFÁ-t igényelnie.

Átmeneti új szabályozás I.

Utólag is igényelhetik a 27%-os ÁFA visszatérítést azok, akik 2020. január 1. és 2021. január 1. között nyújtották be CSOK kérelmüket a saját szervezésben megvalósuló építkezésükhöz, kivéve, amennyiben a CSOK-ot preferált kistelepülésen megvalósuló új lakás építéséhez nyújtották be.

Generálkivitelezéssel megvalósuló új lakásépítés esetén az 5%-os ÁFA visszatérítés kérhető utólag akkor is, ha a CSOK igénylés 2020-ban történt.

Számlabemutatási kötelezettség teljesítése

Korábbi rendelkezés II.

A 27%-os adó-visszatérítési támogatást csak 27%-os ÁFA tartalommal kiállított számlák ÁFA összege után lehet igénybe venni. A számlabemutatási kötelezettség csak 27%-os ÁFA tartalmú számlák alapján teljesíthető.

Átmeneti új szabályozás II.

A 27%-os adó-visszatérítési támogatást nem csak 27%-os ÁFA tartalommal kiállított számlák ÁFA összege után lehet igénybe venni. A számlabemutatási kötelezettség teljesítéseként nem csak a 27%-os ÁFA tartalommal kiállított számlák fogadhatók el.

Ez a rendelkezés azok számára könnyítés, akik generálkivitelezővel építkeznek preferált településen és 2021. január 1-ig megkötött ÁFA visszatérítési támogatási szerződéssel rendelkeznek. Ők 2021. január 1. után 5% ÁFA tartalommal kiállított számlákat kapnak, s ezt az ÁFA tartalmat is visszaigényelhetik, valamint az 5% ÁFÁ-s számlák a számlabenyújtási kötelezettség teljesítésénél is elfogadhatók.

Korábbi rendelkezés III.

Az 5%-os ÁFA visszatérítés esetében kizárólag az 5% ÁFA tartalommal kiállított számlák fogadhatók el.

Átmeneti új szabályozás III.

A 2021. január 1-jén támogatási szerződéssel (CSOK és/vagy ÁFA) nem, de vállalkozási szerződéssel már rendelkező igénylők esetén a 2021. január 1-jén vagy azt követően igényelt 5%-os mértékű adó-visszatérítési támogatás esetében a
• 2021. január 1-jét megelőzően 27%-os ÁFA mértékkel kiállított számlák figyelembe vehetők a számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél,
• de a 27%-os ÁFA mértékkel kiállított és benyújtott számlák összege után az adó-visszatérítési támogatás nem vehető igénybe.

Személyre szabott tájékoztatás

Az ÁFA visszatérítési támogatásra vonatkozó további jogosultsági feltételekről részletes tájékoztatás IDE kattintva olvasható. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv.
Az új ház építésénél csak annak lehet visszaigényelni az ÁFÁ-t 27 százalékost, aki CSOK-ra jogosult?
Én most építkezem és nyugdíjas vagyok.
Válaszukat előre is köszönöm.

Egyéni kivitelezés során készpénzes építkezés esetén az anyag és munkadíj áfáját mikortól lehet visszaigényelni?
Ki végzi a visszaigénylést?
Kitől lehet? Én a NAV-tól?
Minek a bank, ha nincs hitel?
Válaszát köszönöm szépen.
Tisztelettel.
S-né

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék áfa visszaigénylés témában. 2020-as évben építkeztünk. Saját telekre generálkivitelezővel emelet szintű fűtéskészig. Utána mi fejeztük be. 2020 decemberben kaptunk hatósági bizonyítványt. Község: Győrszemere. CSOK nincsen. Önerőből és munkáltatói kölcsönből épülünk. Igényelhetünk mi vissza a 27%-os áfából? Tudnának jogszabályi hivatkozást küldeni? Köszönöm, ha segítenek.
Üdvözlettel, Katalin