Tisztelt Hitelnet!

2 házasságban született gyerek után vettünk fel szocpolt, majd a 3. után utólag. Amikor a szocpolhoz kapcsolódó lakásunkat eladtuk. Már csak az 3. gyerek után folyósított összeg miatt volt elidegenítési tilalom a lakáson, amit letéti számlára helyeztünk az eladást követően. Másik lakást akartunk venni, végül építkezésbe kezdtünk. Elnéztük a bejelentési kötelezettségünket, így a MÁK letétbe helyezett összeget nem kaptuk vissza. Csok-ot és vissza nem térítendő 5 milliós ÁFA támogatást igényeltünk. A CSOK 10 millióból levonták a 3 gyerek után igényelt SZOCPOLT.

Úgy alakult, hogy elválunk. Ha eladjuk az ingatlant és visszafizetjük a hitelt és támogatásokat, a jövőben vehet fel még bármelyikünk CSOK-ot? Akár falusit is? Vagy ha bármelyikünk élete úgy alakul, hogy új kapcsolatába gyermeket vállal?

Előre is köszönöm!
Enci

Kedves Enci!

A hatályos jogszabályok alapján a CSOK kérelem benyújtását megelőzően igénybe vett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás esetén, az új igénylés során a háztartásában nevelt gyermeke után folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető.

Ez alapján, ha bármelyikük a későbbiekben CSOK-ot igényelne, akkor az adható CSOK összegéből le kellene vonni a korábban kapott támogatás felét. Volt házastársak újabb CSOK igénylésekor úgy kell számolni, hogy a korábban, volt házastárssal együtt kapott támogatásnak csak a felével kell csökkenteni a CSOK összegét.

Van egy másik számítási mód is. Ez alapján az újabb CSOK igénylés során a kedvezmény összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábban támogatást vett igénybe. Ennek során a korábban kapott támogatással nem kell csökkenteni a CSOK összegét.

A kétféle számítási mód közül azt veheti igénybe a támogatott személy, amelyik számára kedvezőbb.

Továbbá a hatályos CSOK rendelet azt is kimondja, hogy a CSOK összegének megállapításánál nem kell figyelembe venni a 2011. december 31. napját követően igényelt és az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig már visszafizetett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön összegét.

Ha tehát a CSOK különbözetet a válást követően önkéntesen visszafizetik, akkor egy újabb esetleges igénylés során ezzel nem kellene számolni.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A CSOK jogosultság további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak. Az aktuális lakáshitelek online lakáshitel kalkulátorunk segítségével ismerhetők meg.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.
Az első házasságból 3 gyerekemre az új férjemmel közösen vettük fel a CSOK-ot, illetve született közös gyermekünkre igényeltük a hitelelengedés 4 millió Ft-ot, így van a Csok: 10 millió vissza nem térítendő, Kamattámogatott hitel: 6 millió, ÁFA 4 millió. Lakhatás 2020-ban kaptuk meg, a csok igénylésünk 2019-ben lett jóváhagyva.
Kérdésem az, hogy válás esetén, ha az ingatlant eladjuk, visszafizetésre kerülnek ezek a tételek, ezután én ha ingatlant szeretnék venni vagy építeni, újra igénybe vehetem a csok-ot?

Jó reggelt.
Én már fel vettem 3 gyermekemre a szocpolt, de most van egy pici babám.
Rá is igényelhetném?