Utólagos szocpol igénylése később született gyermek esetén

Tisztelt Hitelnet!

2004-ben kezdtünk építkezni, amihez banki kölcsönt is vettünk fel. A szocpolt is megigényeltük egy meglévő gyerek után, és egy vállalt gyermek után is. A második babának 2009-ben kellett volna megszületni, de csak a várandóság állapotát tudtuk leigazolni, de elfogadták. A kicsi 2010 áprilisában született.

Most a harmadik babánkat várjuk 2012 augusztusában. A feleségem 36, én 38 éves vagyok. A kérdésem az lenne, hogy a harmadik baba után igényelhetem-e a szocpolt?

Előre is köszönöm válaszát!!!
Viktor

Kedves Viktor!

A leírtak alapján úgy véljük, hogy jogosultak lehetnek az utólagos szocpolra a 3. gyermekük után. A jogosultság megállapítását az építési hitelt nyújtó banknál kell majd kérniük a gyermek megszületését követően. Az utóbb született gyermek utáni szocpolt a hitelintézet a fennálló építési hitelből írja jóvá.

Javasoljuk, hogy a gyermek megszületése után keressék fel a hitelnyújtó bankot!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
20 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Szakértők!
Érdeklődni szeretnék, hogy jogosultak lennénk-e a harmadik gyermekünk születése után, hogy a hitel tartozásunk jóváírására, vagy lakásbővítésre igénybe tudnánk venni a szocpol kedvezményt? Pontosan mennyi az összeg? Jelenleg 41 éves vagyok, férjem 45. Már a két gyermekünknél 2003-ban igényeltük az új ház építésekor a kedvezményt. Szeptember elején fog megszületni a 3. gyermekünk.
Válaszukat köszönve, Hajnalka

Kedves Hajnalka!
Az építési hitel csökkentésére elvileg igényelhető a szocpol a 3. gyermekük megszületése után, ha megfelelnek a méltányolható lakásigény feltételeinek, vagyis a ház legalább 2,5 félszobás. (Egész szobának akkor tekinthető, ha hasznos alapterülete a 12 négyzetmétert meghaladja.) A jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banknál kérhetik. A szocpol összege a szerződéskötéskor érvényben lévő támogatási összeg, mely 2003-ban a 3. gyermek után 1.100.000 Ft volt. A támogatás lakásbővítéshez jelenleg nem vehető igénybe.

2006-ban svájci frankos hitelt vettünk fel, amelybe első gyermekünkre járó félszocpolt is igénybe vettük. 2009 májusában megszületett második gyermekünk, akire szintén felvettük a félszocpolt, melynek összege a hitelbe ment, mivel a hitelszerződésben erre lehetőség nyílt. Ez év júniusában megszületik harmadik gyermekünk. Van lehetőségünk igénybe venni továbbra is a félszocpolt, mivel az előző két gyermekünkre is igénybe vettük vagy erre már nincs mód az új jogszabály szerint?
Köszönettel: Sándor

Kedves Sándor!
A 3. gyermekük után járó félszocpol igénylésére szintén van lehetőségük, ha továbbra is fennáll a hitelük. A jogosultságot befolyásolja a méltányolható lakásigénynek való megfelelés. 5 együttköltöző esetén tehát legalább 2,5 szobának kell lenni. Javasoljuk, hogy a gyermek megszületése után keressék majd fel a hitelnyújtó bankot.

Tisztelt Cím!
Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz.
– 2006-ban vásároltam egy 62 nm-es használt lakást, ekkor nem lehetett igényelni a szocpolt, mert nem volt még gyermekem.
– 2008-ban megszületett a gyermekem
– majd eltörölték a szocpolt.
Most erre a lakásra tudok igényelni szocpolt, ha születik még egy gyermekem?
Köszönettel:
Norbert

Kedves Norbert!
A leírtak alapján a korábbi lakásvásárláshoz kapcsolódóan szocpolt sajnos utólag sem tud igénybe venni a hatályos rendelkezések értelmében.
Még egy gyermek születése vagy vállalása esetén szocpolra abban az esetben lehetne jogosult, ha meglévő lakástulajdonának értékesítését követően új házat építenének vagy újépítésű lakóingatlant vásárolnának. Erről bővebben IDE kattintva olvashat.

Köszönöm gyors válaszát előző kérdésemre, hogy bővítésre utólagosan nem jár szocpol. Kérdésem még a következő: 2006-ban is bővítésre kaptuk meg, én nem olvastam a jogszabályban, de lehet elkerülte a figyelmemet, hogy utólagosan nem folyósítható.

Kedves Éva! A lakáscélú állami támogatásokról szóló, 12/2001. (I.31.) Kormányrendelet 5.§ (7) a következőkről rendelkezik: “Amennyiben a támogatásra jogosult adós a kedvezményt a 20. § (1) bekezdésében meghatározott határidőt követően igényli, akkor a kedvezmény a (2) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott célra nyújtott és a születés időpontjában meglévő kölcsönből még fennálló tartozás csökkentésére használható fel.” A (2) bekezdés a) és b) pontja pedig arról ír, hogy ez az utólagos támogatás csak a): új lakás építésére, b): értékesítés céljára épített új lakás vásárlására nyújtott kölcsön esetén kérhető. (A c) pont tartalmazza a bővítést, arra azonban a fenitek alapján az utólagos… Továbbiak »

Üdv!
Van 3 kiskorú gyermekem és most jön a 4. 2 gyermekemre kihasználtam a szocpolt, de a legkisebbre nem és persze amivel most vagyok várandós őrá sem. Ki szeretném használni, hogy ne maradjon bent.
Várom válaszát.

2008 szeptemberében 8 000 000 Ft-ot vettünk fel, és 1 gyerekre vállaltunk szocpolt. A gyermek 2009-ben megszületett és a szocpolt jóváírták. Most 2012 decemberében születik meg a második gyermekünk. Kérdésem az lenne, hogy a második gyerek után is igényelhetünk szocpolt?
A választ előre is köszönöm!
Zsolt

Üdvözlöm! Elég bonyolult az esetem, egyenlőre a hitelt folyósító banknál sem tudják, mi lesz a megoldás. 2004-ben vettem fel a hitelt, megkaptam a most 8 éves fiam után a szocpolt. Most újra babát várok, jövő májusra. A bankba az ügyintéző hölgy azt mondta, hogy második gyerek után az utólagos szocpol 1.500.000 Ft, ám a hitelem akkorra kb. 1.400.000 Ft lesz, tehát kevesebb, mint maga a szocpoligény. Emellett valami kamatokról is beszélt a hölgy, ami még hozzájön ehhez az összeghez. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben csak a kinullázásig kaphatom meg a támogatást, vagy? Egyedül vettem fel a hitelt, enyém… Továbbiak »

Nekem kissé összetett a kérdésem. 2008-ban építkeztünk, az akkor már megszületett gyermekeinkre megkaptuk a szocpolt, majd a 3. gyermek után járót utólag levonták a hitelből. Tavaly elváltunk és én maradtam a házba, mert kifizettem a volt férjemet.
Kérdésem az lenne, hogy a mostani férjemmel közös gyermekünk után igényelhetem-e az utólagos szocpolt a 4. gyermekre?
Köszönettel: Éva

Tisztelt Szakértő!
Második házasságunkban élünk a férjemmel. Mindketten igényeltünk szocpolt az előző házasságból született gyermekek után, kivéve egy gyermeket, aki velünk él. Jelenleg a férjem házában élünk, ami 2002-ben épült és forint alapú hiteltörlesztésünk van rá, amit még anno az építéshez igényelt. Közben született egy közös gyermekünk és beépítettük a tetőteret. A kérdésem: a gyermekek után igényelhetnénk-e utólagos szocpolt a hitelösszeg csökkentésére? A férjem 43 éves, én 36 éves vagyok.
Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelt szakértő! 2008-ban építkeztünk és akkor vettük fel a hitelünket. Akkor nem voltunk elég körültekintőek, és nem vettük fel a szocpolt, viszont most élnénk vele. Ön szerint jogosultak vagyunk-e rá? Nem vagyunk házasok, 2008 márciusában vettük fel a hitelt, a gyermek októberben született (tehát már magzatként esetleg számításba vehető) 1/1-ben vagyok tulajdonos, a párommal azóta is egy fedél alatt lakunk. A bankban azt mondják, hogy egy probléma lehet, hogy a ház csak az én tulajdonomban van, gyűjtőszámla miatt most nem tudom módosítani a tulajdoni hányadot, mondván ameddig az tart, nem módosítható a szerződés. Rokonom megkapta a szocpolt visszamenőleg úgy, hogy… Továbbiak »


20
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x