Tisztelt szakértő!

Engedje meg hogy pár szóban felvázoljam helyzetünket!
2008 év végén vásároltunk egy használt lakást párommal, részben banki hitelből. Már akkor szerettünk volna szocpolt igényelni, de azt mondták, hogy használt lakásra nincs megelőlegező szocpol. 2009 szeptemberében házasodtunk össze, 2010 nyarán megszületett első gyermekünk. Ekkor már nem létezett a szocpol intézménye. 2012 októberében megszületett második gyermekünk, 2013. januártól ismét létezik szocpol.

Meg is igényeltük két gyermekünkre utólagosan, mivel amikor születtek nem létezett a szocpol. Többedszerre is elutasították kérelmünket, mivel első gyermekünkre nem igényeltük a szocpolt, ezért nem jár a második után sem. De hát hogy igényeltem volna, ha egyszer akkor nem létezett, megelőlegező nem járt használt lakásra...

Teljesen ellehetetlenítenek a kapcsolódó paragrafusok. Érdeklődnék, ha esetleg az új szocpolt engedélyezik használt lakásra, akkor én vajon a már meglévő otthonunkra és a két gyermekünkre igényelhetem-e a támogatást, amit a már meglévő hitelemből jóváírnának? Van-e esélyem valamilyen formában megkapnom a támogatást?

Remélem érthetően sikerült felvázolnom helyzetünket!
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Ferenc

Kedves Ferenc!

A 2008-ban érvényes rendelkezések alapján használt lakás vásárlása esetén valóban nem volt lehetőség megelőlegező támogatás igénybevételére, illetve utóbb született gyermekek esetén csak akkor érvényesíthető az utólagos támogatás, ha az igénylő a használt lakás vásárlásakor is megkapta legalább 1 meglévő gyermeke után. Akinek a lakásszerzéskor nem volt még gyermeke, az sajnos kimaradt az utólagos támogatás igénybevételének lehetőségéből is.

Az új félszocpol bevezetésével kapcsolatban jelenleg még csak tervezet létezik. Ez azonban nem tartalmazza, hogy a támogatás visszamenőleg, a meglévő lakáshitel előtörlesztése esetén is érvényesíthető lesz. Véleményünk szerint a félszocpolra azok a támogatott személyek lesznek jogosultak, akik a jövőben vásárolnak használt lakást vagy lakószobával bővítik meglévő lakóingatlanukat. A támogatás várható igénylési feltételei még nem ismertek. A jogosultsági feltételekről a vonatkozó törvényjavaslat elfogadása, illetve a törvény Magyar Közlönyben történő kihirdetése után lesznek pontos és konkrét információink, melyről honlapunkon is be fogunk számolni. Javasoljuk, hogy kövesse új bejegyzéseinket!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

42 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2006-ban vásároltunk egy ingatlant szocpollal. 3 gyerekünk volt akkor. 2010-ben született a 4. Közben bővítettük az ingatlant, a tetőteret építettük be, de még nem tudtuk teljesen befejezni, ezért meg szeretném kérdezni, hogy mi most a 4. gyerekre tudnánk a szocpolt igényelni?

2006-ban vettem a lakást, ami 42 m2, fészekrakó támogatással + közalkalmazotti támogatással. 2010-ben született meg a gyermekem. Amikor érdeklődtem az utólagos szocpolról, azt mondták, nem jár. Használt lakásra nem járna? OTP-nél vettem föl a hitelt, kérésem ellenére kaptam svájci frankos hitelt is, pedig a kért hitel nem merítette ki az adható limitet.
Válaszukat előre is köszönöm.
Jusztina

Érdeklődni szeretnék, hogy utólagosan igénybe lehet-e venni a szocpolt használt lakásnál? Kb. 6 éve vettük a házat!
Előre is köszönöm!!!

Kedves Szakértő!
A párommal szeretnénk használt lakást vásárolni hitelre. Tudom, hogy jelenleg használt ingatlanra nincsen félszocpol. A kérdésem az lenne, hogyha összeházasodunk és közben bevezetik a félszocpolt, akkor igénybe vehetjük majd megelőlegezőleg két gyerekre úgy, hogy a hitel összegébe beforog a szocpol? Mert olvastam valahol, hogy a vásárlást követően 120 napon belül lehet csak igényelni a szocpolt. Ha ez így van, akkor mi elesünk ettől a lehetőségtől, mert a vásárlás időpontjában még nem volt félszocpol? És csak úgy vehetjük igénybe, ha kényszerből eladjuk és veszünk egy másik ingatlant?? Vagy várunk a vásárlással, hátha tényleg bevezetik a félszocpolt?
Előre is köszönöm a segítségét!

Tisztelt szakértő!
Mi a férjemmel 2005-ben vásároltunk használt házat. Akkor 3 900 000 Ft-ot vettünk fel rá. 2007-ben és 2008-ban 2 kislányunk született. Azóta sajnos nálam súlyos betegséget diagnosztizáltak és lerokkantosítottak. Az összegből már 3 millió forintot visszafizettünk, de még tartozunk 4,5 millió forinttal. A kérdésem, hogy visszamenőleg kaphatnánk-e fél szocpolt?
Köszönöm: J.

Tisztelt Szakértő!
2006-ban vettünk fel jelzálog alapú devizakölcsönt, amit 2011-ben forint alapúra váltottunk és jelenleg is fizetünk. 2012-ben született egy gyermekünk. A férjemnek 50% tulajdona van még egy másik ingatlanban.
Most szeretnénk tetőt cserélni és érdeklődnék, hogy van-e lehetőség a szocpol vagy fél szocpol kihasználására?
Köszönöm válaszát!

Tisztelt Szakértő!
2005-ben vásároltunk használt ingatlant. 2008 és 2010-ben született két gyermekünk. Most tervezünk harmadikat. A félszocpolt még nem vettük igénybe és most szeretnénk.
A kérdésem a következő: A jelenlegi ingatlanra felvehetjük-e utólag kölcsöntörlesztés céljából, vagy csak ha egy másik ingatlant vásárolunk, akkor tudjuk felhasználni?
Előre is köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel: Anita

Üdvözlöm!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy mi 2007-ben vásároltunk használt lakást az OTP fészekrakó program keretén belül, ami 120 nm-es, régi építésű ingatlan és azóta született két gyermekem és azt szeretném kérdezni, hogy utólag igényelhetem-e a szocpol valamelyik formáját?
Köszönettel: Zoli

Tisztelt Szakértő!
2005-ben egyedülálló anyaként első gyermekem szocpoljának segítségével vettem egy kertes házat. 2007-ben férjhez mentem és 2 gyermekem született. Rájuk is fel tudom venni jelen változások után a 2005-ben vásárolt házra a támogatást? 2009-ben született gyermekemre megigényeltem, de elutasítottak, hogy a 2005-ben leadott adatok alapján a szobák száma kevés, de ez változott az évek alatt, bővítés nélkül a helyiségek funkciójának felcserélésével 2 szobára bővült a ház. A lányok 30 nm-es szobában laknak.
Van esélyem két kisebbik gyermekem szocpolját megkapni?

Üdvözlöm!
A férjemmel a házunkat 2010. január 15.-én vásároltuk, sajnos hitelt is kellett felvenni. Van 2 gyermekünk, a nagyobbik 2007-ben, a kisebbik 2012-ben született. Szeretnénk harmadik babát is a közeljövőben. Kérdésem tehát a szocpol, hogy utólag lehet-e igénybe venni vagy ha nem, akkor a leendő gyermekre esetleg? Amit még szeretnék kérdezni, hogy ez a szocpol amúgy nem mindegyik banknál van vagy nem is a bank intézi?
Előre is köszönöm a válaszát!
Andrea

Üdvözlöm!
2006-ban vásároltunk egy használt (családon belüli) ingatlant a férjemmel. A ház 50%-át szüleim nekem ajándékozták, majd a fennmaradó 50%-ot a férjemmel közösen hitelre megvásároltuk. Azóta született 2 gyermekünk. Érdeklődnék, hogy utólagos szocpolra így jogosultak vagyunk-e? Ha a férjem nem lenne lakástulajdonos, akkor külterületi ingatlanra vagy telekre igényelhetné-e a szocpolt? A Banktól azt a felvilágosítást kaptam, hogy nézzek utána, hogy a hitel felvételekor jogosultak voltunk-e szocpolra, viszont én ennek utána nézni sajnos nem tudok.
Válaszát előre is köszönöm!

2007-ben vásároltam 1 lakást, hitel nélkül, csak 600.000 Ft-os önkormányzati lakásvásárlási kamatmentes kölcsönt/támogatást vettem igénybe, 15 évre, illetve akkor még az 1 gyermek után, új lakásra járó szocpolt. Azóta született még 2 gyermekem. Az lenne a kérdésem, hogy az önkormányzati visszafizetendő tartozásomat nem válthatnám-e ki a 2 gyermek után még igénybe nem vett szocpollal?
Válaszát köszönöm: Annamária

2007-ben vásároltunk egy ingatlant, amihez 7.5 millió kölcsönt vettünk fel. A kisfiam ebben az évben született. Az eladónak az ingatlanon volt a szocpol, amit sajnos csak a vételárból egyenlítettek ki. Így mi sajnos akkor nem tudtuk igénybe venni.
Kérdezném: Most már igényelhetnénk? Vagy már nem is járna??

Üdvözlöm!
Szeretném tudni, hogy én 1989-ben vettem használt lakást, s akkor még nem volt gyermekem. 2002-ben egyedülállóként született a kislányom. Azt szeretném tudni, hogy igényelhetem-e a félszocpolt ebben az esetben. 1959–ben születtem, gyermeket már ha tudnék sem vállalnék a korom miatt sem. A lakás panel és 55 négyzetméter alapterületű.
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.
Ilona

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem a következő lenne: 2007-ben vásároltam panellakást svájci frankra, fészekrakó, jelzálogkölcsönt (CIB Banknál). Akkor még egyedül neveltem a kislányom. Természetesen a 31 ezer forintos törlesztő, majd’ a duplájára emelkedett. Megismerkedtem a párommal és most várjuk második közös gyermekünket, május 11-én lesz az esküvőnk. Házastársakként tudnám-e igényelni a másik két gyermekre az utólagos szocpolt úgy, hogy az elsőre egyedülállóként vettem fel???
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Krisztina

Helló!
Érdeklődnék, hogy lenne egy 2 millió Ft-os kis házikó, 25nm-es. Van egy kislányunk, házasok vagyunk és hogy használt ingatlanra fel lehet-e venni a szocpolt?
Ha esetleg nem, akkor milyen segítséget vehetnénk igénybe?
Előre is köszönöm a válaszát!

Tisztelt Szakértő!
2008-ban vettünk fel kedvezményes hitelt új lakásra. Egy gyermekünkre kaptunk szocpolt, a másodikra bevállaltuk, aki meg is született. Idén született egy harmadik gyermekünk. 35 évesek elmúltunk. Kaphatunk-e a harmadik gyermekünkre szocpolt hiteltörlesztésre?
Üdvözlettel,
Béla

Első kérdés: 2003-ban vásároltam használt lakást, van 3 gyermekem és a szocpolt nem használtam ki, mivel kölcsönt vettünk fel. Az a kérdés, hogy nem lehetne-e még a maradék összeget kifizetni a szocpolból?
Második kérdés az lenne, hogy mivel nem szeretnénk bővíteni, ezért központi fűtést szeretnénk csináltatni. Ezt meg lehetne a szocpolból valósítani?
Tisztelettel: Brigi

Kérdésem a következő lenne: 2002-ben született most nagylányom, 2006-ban vásároltam használt lakást, de szocpolt nem vettem igénybe, sem vásárlásra, sem korszerűsítésre. Azóta született még 2 gyermekem. Visszamenőleg nem vagyok jogosult szocpolra, hiszen akkor már volt egy gyermekem, akkor még egyedülálló voltam, 2011 óta házas.
Köszönöm válaszát.

A helyzet hasonló a fent vázoltakhoz. 2006-ban új építésű ingatlant vásároltam akkor még egyedülállóként. Közben férjhez mentem, született két gyerekem: 2008-ban, 2011-ben, s most várom a harmadikat. A korábban vásárolt lakást (58 nm) kinőttük, s szeretnénk újat venni, ahol elférünk. Jogosultak vagyunk szocpolra? Mekkora mértékben?

2005-ben deviza alapú jelzáloghitelt vettem fel egy ház vásárlásához, azóta született kettő gyermekem. Kapok-e szocpolt, ha megigényelem? És mennyit?