Tisztelt Hitelnet!

2008-ban vásároltunk egy új építésű társasházi lakást. 2 gyermekünkre meg is kaptuk az akkor 1,2 milliót/gyerek!

2012 januárjában megszületett 3. gyermekünk. A bank azt mondta, adjuk be a papírokat! Beadtuk. Kifizettük amit kellett és jön a válsz: ELUTASÍTVA! Mondván, hogy a lakásunk nem éri el a 2,5 szobát! Persze, hogy nem éri el, de ezt ők akkor is tudták, amikor beadtuk az igényt!! Ez megint csak a gazdagoknak van kitalálva!!

Pontosan hogy van ez a rendelkezés? Ennyi lett volna a kérdésem!!
Üdv: Tünde

Kedves Tünde!

A kölcsönszerződés aláírásakor hatályos jogszabály rendelkezéseinek megfelelő adóst az ott meghatározott mértékű támogatás a szerződéskötés után született gyermeke után is megilleti. A támogatás összege a születéskor meglévő lakáskölcsön fennálló tartozásának csökkentésére használható fel. A 2008-ban vásárolt új építésű lakást illetően "A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001-es kormányrendelet" értelmében tehát van lehetőség utóbb született gyermek utáni szocpol igénylésére, ha valamennyi előírásnak megfelelnek.

Az utólagos szocpolra való jogosultság megállapításakor a hitelintézet azt is vizsgálja, hogy a támogatott személy megfelel-e a méltányolható lakásigény feltételeinek. A méltányolható lakásigény mértéke az együttköltözők számától függő szobaszámot jelenti. A méltányolhatósághoz 5 együttköltöző esetén legalább 2,5 szoba szükséges, s a szobaszám nem haladhatja meg az 5-öt.

4 együttköltöző esetén az előírt minimális szobaszám 2, így a két gyermekük után 2 szobás lakás esetén még jogosultak voltak a támogatásra. Mivel a 3. gyermek születésével az együttköltözők száma 5-re emelkedett, a szobaszám sajnos nem méltányolható.

A jogosultság szempontjából azt is fontos tisztázni, hogy mi számít szobának és félszobának. A félszoba hasznos alapterülete meghaladja a 6 négyzetmétert, de nem nagyobb 12 négyzetméternél. A szoba hasznos alapterülete pedig meghaladja a 12 négyzetmétert, de nem nagyobb 30 négyzetméternél. Ha a helyiség nagyobb 30 négyzetméternél, akkor 2 szobaként kell figyelembe venni. Lakószobának az a helyiség minősül, ahol olyan - legalább 2 méter széles - falfelület található, amelyen sem ablak, sem ajtó nincsen.

Abban valóban igaza van, hogy ha az utólagos szocpollal kapcsolatos előzetes érdeklődés során tájékoztatták volna Önöket a méltányolható lakásigényről, akkor már be sem kellett volna nyújtani az utólagos szocpol iránti kérelmet.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

17 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet Csoport!
Nekünk az Axa Banknál van építési jelzáloghitelünk, a hitelt 2009.06.02-án vettük fel, gyermekünk már előtte 2006.06.10-én megszületett és azt az elutasító választ kaptuk, hogy mivel a gyermek a hitel felvétele előtt megszületett, nem jár utána a támogatás. Létezik ez? Ő akkor nem is gyerek? 15 napot adtak a fellebbezésre és a 12/2001. (I.31.) Kormány Rendelet 20. §. (4.) bekezdésére hivatkoznak.
Kérem mielőbbi válaszukat!
Tisztelettel: Mária.

Tisztelt Fórum.
Lányom egyedülálló anyaként használt lakást vásárolt 2002-ben, amihez akkor nem kapott szocpolt. Most 42 éves és kisbabát vár. Csak párkapcsolatban él, a párjának 2 gyermeke van, 16 és 12 évesek, a lányomnak 22 éves a gyermeke. A két kisebb gyerek általános iskolás és középiskolás, a nagyobb kislány egyetemista, de most halasztást kért, mert nem tudják fizetni a taníttatást. Elment egy évet dolgozni. A kölcsönből még 1.500.000 forint van nekik. A most születendő gyermek után igényelheti-e a szocpolt? Mivel így már 4 gyermeket nevelnek. Az egész lakás a lányom tulajdona.
Milyen lehetőségük van valamilyen támogatást kérni amennyiben megszületik a baba?
Tisztelettel: Gabriella

Tisztelt szakértő!
2006-ban vásároltunk használt lakást forint alapú jelzáloghitelből. Lányunk akkor már 2 éves volt. Nem kaptuk meg a szocpolt, mert páromnak volt a nevén egy ház, amit nem tudtunk eladni, mert még 3 évig elidegenítési tilalom volt rajta. Azóta van egy fiunk is, 2009-ben született. Ha jól értelmezem, akkor nem kaphatok utólagosan szocpolt, mert nem kaptam meg a hitel megkötésekor?
Esetleg valami ötlet? Bármilyen megoldás érdekelne, mert a házra ráférne a korszerűsítés, bővítés. Gondolok itt fürdő felújítás hőszigetelés, nyílászáró csere, + gyerekszoba stb.

Tisztelt szakértő!
Az után érdeklődnék, hogy 2009 szeptemberében lakásfelújítási, átépítési kölcsönt vettünk fel a párommal, használt, de tehermentes házra. Sajnos akkor a szocpolról éppen lecsúsztunk (nem a mi hibánkból, hanem az ügyintéző miatt). 2 gyermekünk van, most már 11 és 5 évesek. Lehetséges az, hogy utólag megkapjuk a támogatást? Ha nem is az egész összeget, mennyit kaphatnánk? Még szeretnénk a háztetőt is lecserélni.
Köszönöm válaszát: Gabi

T. Cím!
2012-ben vettem fel lakáshitelt a Postabanktól (most Erste). Akkor nem igényeltük a támogatást. Időközben (2006) született egy gyermekem, arra szeretném érvényesíttetni – ha lehet – a támogatást. A bankban elmondták, hogy náluk nincs ilyen lehetőség, de én ezt erősen kétlem, hiszen jogszabály határozza meg, kinek milyen mértékben stb. adható. Kérném a segítséget, milyen jogszabályra lehet hivatkozni a hitelintézet felé.
Tisztelettel:
Anett

Tisztelt Tanácsadó!
2007-ben vettünk egy 2.5 szobást lakást, akkor 2 gyermekünkre meg is kaptunk a szocpolt. 2008-ban megszületett a 3 gyermekünk is, neki is ideadták az utólagos szocpolt. 2013-ban a 4. gyermekünkre igényelhetnénk-e még utólagos szocpolt vagy már nem férünk bele a szoba követelményekbe?
Köszönettel, Miklós

Tisztelt Hölgyem/Uram!
2002-ben vettünk fel új lakóház építéséhez 20 évre kamattámogatott hitelt. Akkor még egy gyermekünk volt, és a házunk mérete nagyobb volt, mint az 1 gyermekkel maximum támogatható méret, s még nem lehetett gyermeket “bevállalni”, így nem igényeltünk szocpolt. Azóta született még 3 gyermekünk, így házunk már nem túl nagy a 6 főhöz a 2002-es maximum támogatható szobaszámot nem lépjük túl.
Tudunk utólag szocpolt igényelni a még fennálló tartozásunk törlesztésére?
Ha igen, mennyit, és hova kell forduljunk? Ha megkapnánk a szocpolt akkor lesz-e, s ha igen, hány év elidegenítési tilalom rajta?
Várom szíves válaszukat köszönettel, Éva

Tisztelt Szakértő!
2007-ben építettünk családi házat. 8 M Ft hitelt és megelőlegező kölcsönt vettünk fel 2 gyermekre tekintettel. A két gyermek azóta már megszületett. A házunkat eladtuk és vettünk egy másikat, amire átvittük a szocpolt, a hitelt teljes egészében visszafizettük. Most jön a 3. gyerekünk. Kérdésem, hogy tudunk-e felvenni rá utólag támogatást?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt fórum!
Azt szeretném megtudni, hogy 2007-ben vásárolt használt lakásunkra, melyet részben Otp hitellel tudtunk megvenni, utólag igényelhetünk-e szocpolt, mivel 2012 októberében született egy gyermekünk?

Tisztelt Cím!
2007-ben építkeztünk, akkor két gyerek után vettük igénybe a szocpol támogatást. Azóta született még egy gyerekünk. Beadtuk az Erste bank felé az utólagos szocpol igényünket, amit a bank visszautasított a 12/2001-es kormányrendeletre hivatkozva, hogy az együttköltözők száma 5, a lakás szobáinak száma 1+2*0,5.
Azóta felmondták a lakáshitelünket, pedig nagy segítség lett volna, ha levonja a tőketartozásból ezt az összeget. Lehet-e ilyen esetben tenni valamit?
Segítségüket előre is köszönöm!
Gabriella