Utólagos szocpol a fennálló hitel csökkentésére

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Két gyermekünkkel (2008, 2011) élünk Kerepesen a párommal (Nem házasságban).
A lakást (46 m2) újként vásároltuk 2006-ban, állami támogatású lakáshitellel, és nem igényeltünk megelőlegező szocpolt.
Az első gyermekem születése után a fennálló lakáshitel tartozás csökkentésére igényeltünk szocpolt (900.e.-Ft), minden simán ment.
Azt szeretném kérdezni, hogy a második gyermek után tudunk-e hasonló támogatást igényelni? A lakáshitel 2021-ben jár le.

Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel
Attila

Kedves Attila!

Jelenleg is érvényben van az a Kormányrendelet, mely szerint utóbb született gyermek után igényelhető a szocpol, ha a szerződéskötés időpontjában érvényben lévő szabályozás ezt lehetővé tette. Mivel Önök az első gyermek születése után is megkapták a támogatást, ezért a második gyermek születése után is jogosultak lehetnek rá.

A jogosultság megállapítása ügyében kérjük, fáradjanak be a hitelfolyósító pénzintézethez. Jogosultság esetén a támogatást a fennálló kölcsön törlesztésére fordíthatják csakúgy, mint az első gyermek esetében.

 Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
33 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
A CSOK valamilyen támogatási lehetőséget már meglévő házra is lehet igényelni? Házra az építési engedély 2008 szeptemberi, a használatba vételi engedélyt 1 éve kaptuk meg.
Van 3 gyermekünk és a ház Fundamenta áthidaló hitellel lett megvásárolva. A hitel meg 10 év!
Előre is köszönöm a választ:
Szabolcs

Kedves Szabolcs!
Már megvalósult lakáscél esetén a támogatás utólagos igénybevételére sajnos nincs lehetőség.

Üdvözlöm!
Kérdésem az lenne, hogy 2004-ben hitelt vettünk fel családi házunk bővítésére. Akkor a meglévő gyermekünkre megkaptuk a félszocpolt. Utólag született még kettő gyermekünk.
Mivel a hitel még tart, megigényelhetjük a szocpolt hitelcsökkentésre?
Válaszát köszönöm: Szilvia

Kedves Szilvia!
Lakásbővítéshez 2004-ben felvett hitel csökkentésére az utóbb született gyermek utáni támogatás sajnos nem vehető igénybe.

Üdvözlöm!
Jár-e a CSOK visszamenőleg, ha 2014 novemberében eladtuk a lakásunkat majd vettünk egy másikat? A lakás árát visszaforgattuk a megvásárolt ingatlan árába + 4 millió forint hitelt vettünk fel és van 3 gyerekünk.
Valamelyik banknál beszámítható-e hitelcsökkentésre?
Köszönöm válaszát!

Kedves Noémi!
A CSOK visszamenőleges igénybevételére sajnos nincs lehetőség, a kedvezmény a lakásvásárláshoz felvett kölcsön csökkentésére adott esetben nem vehető igénybe.

Nemrég építkeztünk és nem igényeltünk még szocpolt. Most azonban megszületett az első gyermekünk és azt szeretném megkérdezni, hogy igényelhetek-e utólagos szocpolt a hitelösszeg csökkentésére?

Kedves Nikolett!
Ha az épített lakóingatlan már használatbavételi engedélyt kapott, akkor nincs lehetőség a szocpol igénybevételére. A 2012. óta hatályos szocpolrendelet alapján később született gyermek után csak akkor kérhető az utólagos szocpol a hitelösszeg csökkentésére, ha már a lakás vásárlásakor is megkapták a támogatást legalább egy gyermek után.

T.Hölgyem/uram!
Mint kiderült az önök válaszából jogosultak vagyunk az utólagos szocpolra a 3. gyermek után. A kérdésem az lenne, hogy mivel jelenleg árfolyamrögzítésben vagyunk, kérhetem-e az ehhez tartózó gyűjtőszámlára az összeget illetve egy kis elmaradás rendezésére, vagy mindenképp a bank dönti el, hogy hová kerül a folyósított összeg?
Előre is köszönöm a válaszukat.
Klára

Kedves Klára!
Az utólagos szocpol folyósításával kapcsolatban a hitelnyújtó bank tud Önnek pontos választ adni, irodánk ebben nem illetékes.

Érdeklődni szeretnék, hogy a férjemmel 2008-ban vettünk egy lakást CHF-es jelzáloghitelre. Akkor még nem volt gyerekünk, így nem is gondolkoztunk még a megelőlegezett szocpolban sem,mert nem voltunk biztosak benne, hogy lesz gyerek. Mostanra viszont 2 gyermekünk is született és érdeklődnék, hogy utólagos szocpolt igénybe tudnánk-e venni, főképpen lakáshitel kiváltására, vagy esetleg nagyobb lakásba költöznénk.
Nagyon köszönöm a segítségét!

Kedves Vera!
Amennyiben használt lakást vásároltak, akkor sajnos nincs lehetőség a később született gyermekek utáni támogatás lakáshitelből történő jóváírására.
Lakáscsere esetén akkor tudnak szocpolt igényelni, ha újépítésű lakóingatlant vásárolnak vagy új házat építenek, mivel használt lakásra jelenleg nem jár gyermekek utáni támogatás.
A szocpol feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Új építésű ingatlan vásárlása miatt 2008-ban felvettünk egy gyerekre szocpolt. 2008-ban második gyerekre nem igényeltünk előre támogatást. A második gyerek 2014 őszén fog megszületni. Szeretnék érdeklődni, hogy a második gyerek után lehet-e utólagos szocpolt igényelni akár a lakásra (meglevő hitelösszegbe számítva) vagy lakásbővítésre? A hitelünk még folyamatban van a Budapest Banknál.
Köszönettel: Renáta

Kedves Renáta!
Ha megfelelnek a méltányolható lakásigény feltételeinek, akkor a 2. gyermek megszületése után jogosultak lehetnek utólagos szocpolra, mely az új lakás vásárlásához felvett hitelből írható jóvá. A jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banknál kérhetik.

Most született meg a harmadik gyerekünk. Szeretnénk tudni, hogy meglévő lakáshitelünkbe jóváírhatják-e a szocpol támogatást. Mivelhogy két kiskorú gyerekünkre már igénybe vettük, így az lenne a kérdés, hogy ebben a formában igénybe tudnánk-e venni a harmadik gyerekünkre is.
Várjuk mielőbbi válaszukat.

Kedves Éva!
A leírtak alapján benyújtható a 3. gyermek utáni szocpoligényük. A jogosultságot a hitelnyújtó bank állapítja meg. A jogosultság vizsgálatánál többek között lényeges, hogy megfeleljenek a méltányolható lakásigény feltételeinek. A jogosultsághoz 5 együtt költöző családtag esetén a lakásnak legalább 2,5 szobásnak kell lenni. A továbbiakat illetően javasoljuk, hogy keressék fel az érintett hitelintézetet!

Köszönöm szépen a választ!
Eszter

Tisztelt Szakértők!
2006-ban 3 gyermek után vettünk fel szocpolt, és kedvezményes lakásvásárlási kölcsönt új lakásra. 2007-ben megszületett a 4. gyerekünk, az utólagos szocpol összegét a lakáshitel előtörlesztésére fordítottuk.
2012-ben a lakásunkat eladtuk, és nagyobb házat vettünk. A szocpolt átvittük erre az ingatlanra. A kedvezményes lakáshitel esetén is fedezetcsere történt.
Egy hónapja megszületett a ötödik gyermekünk.
Kérdésem, hogy igénybe vehetünk-e utólagos szocpolt a lakáshitel további csökkentésére, és mennyi annak az összege?
Köszönettel:
Eszter

Kedves Eszter!
Ha a méltányolható lakásigény feltételeinek is megfelelnek, akkor véleményünk szerint jogosultak lehetnek az 5. gyermek után járó szocpolra, mivel a 2006-ban felvett lakáshitel jelenleg is fennáll. Az 5. gyermek után járó összeg: 200.000.- Ft. A jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banknál kérhetik.

2006-ban vettünk fel jelzáloghitelt. Az érdekelne, hogy nem lehetne-e a 3. gyerek szocpolját belevonni, mert egyszerűen nem bírom fizetni a törlesztő részleteket.

A kérdésem a következő:
2006 márciusában vettem fel államilag támogatott lakáshitelt. A hitel és a lakáshitel is az én nevemen van. 2008-ban megnősültem és 2009-ben született egy gyermekem. Én 1971. 05. 14.-én születtem. Felvehetek-e utólag szocpolt lakástörlesztésre?
Köszönettel és üdvözlettel!
László

T. Címzett!
2011-ben szabad felhasználású hitelt vettünk fel és terheltünk az ingatlanra, amit korszerűsítettünk! Idén születik a babánk! Van mód a hitel csökkentésére a szocpol segítségével?
Köszönettel, Zoltán

Tisztelt Cím!
2008-ban új lakás építésére Fundamenta megtakarítással kombinált CHF alapú lakáshitelt vettünk fel az MKB banknál, 2 gyermekre vállalt megelőlegező kölcsönnel. A gyermekek 2008-ban, illetve 2010-ben meg is születtek.
Az állam adta lehetőséggel élve fix árfolyamon végtörlesztettük az MKB felé a CHF hitelt úgy, hogy a Fundamentától, a 2008-ban megkötött megtakarítási szerződésre vettük fel a hitelt.
Ebben az esetben járna-e nekünk 3. gyermek születése esetén az utólagos Szocpol a tartozás csökkentésére?
Válaszát köszönöm:
Ildikó.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Férjemmel 2001 decemberében vásároltunk használt lakást. Gyermekeink 2002 és 2006-ban születtek. Lehetséges-e, hogy utólagosan a lakásra felvett hitelből a szocpol összegét jóváírják?
Válaszukat előre is köszönöm.

2008-ban vettem egy használt lakást hitelre, és kérdésem az lenne, hogy ha októberben születik első gyermekünk, igénybe vehető-e bármilyen szocpol kedvezmény amivel a hitel összegét csökkenthetnénk?

Tisztelt Szakértő!
2008-ban vásároltuk a családi házunkat. Két meglévő gyermekünk után igénybe vettük a fiatalok otthonteremtési támogatását. Az ingatlan vásárlásához forint alapú lakáshitelt vettünk fel. Őszre várjuk a harmadik gyermekünket. Szeretném kérdezni, hogy a hitelünk csökkentése szempontjából ez a nagyszerű tény számít-e valamiben?
Köszönettel: Borbála


33
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x