Tisztelt Hitelnet!

2008 májusában vettem apai házrész örökségem eladása után első önálló családi házamat Érsekvadkerten. A meglévő pénzből fizettem ki, mert ügyvédem rosszul tájékoztatott. 5 évig sokat dolgoztunk, s majd 10 000 000 Ft-ba van a komplett átépítés. Úgy tudom, 2 kiskorú, eltartott iskolás gyerekre akkor a támogatás, első lakáshoz jutónak, használt lakásra 1 250 000 Ft volt.

Utólag, most be lehet-e igényt nyújtani? Én így hallottam. Bár fiam most 18 éves, de még 2 évig szakközépiskola nappali tagozatára jár, Lányunk is gimibe jár.

Kérem válaszoljanak.
Köszönöm.
Tisztelettel: Gábor

Kedves Gábor!

2008 májusában még valóban létezett a használt lakás vásárlásához igénybe vehető úgynevezett Fiatalok Otthonteremtési Támogatása (FOT), közismertebb nevén a félszocpol. Erre a célra a szocpol összegének fele járt, ami abban az időben 2 gyermek után 1.200.000 Ft összegű támogatást jelentett. Ezt a vételár kiegyenlítéséhez vehették igénybe azok a támogatott személyek, akik megfeleltek a jogszabályi feltételeknek.

A vonatkozó, lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) Kormányrendelet értelmében a támogatás utólagos igénybevétele is lehetséges. E szerint az utólagos támogatást azok igényelhetik a később született gyermekek után, akik azt a korábban született gyermek/gyermekek után is megkapták, s jelenleg is fennálló kölcsönszerződéssel rendelkeznek. Az utólagos félszocpolt a fennálló tartozás csökkentésére lehet fordítani.

Fentiek alapján az utólagos félszocpolt csak az kaphatja meg, aki a használt lakás vásárlásakor legalább 1 gyermek után már megkapta, s az akkor felvett lakáscélú tartozását csökkentheti az összeggel. Mivel - mint ahogy írja - Ön a meglévő pénzéből fizette ki a vételárat, tehát nem vett fel lakáshitelt, illetve 1 gyermek után sem igényelte akkor a támogatást, így erre most már sajnos nem is jogosult. Ebben az eseten utólagos félszocpol igényét egyik hitelintézethez sem tudja benyújtani, s a támogatást visszamenőlegesen nem tudja igénybe venni.

Szocpolkérelem jelenleg csak új ház építéséhez és újépítésű lakás vásárlásához nyújtható be. 18 éves kor feletti gyermek után akkor jár, ha nappali tagozaton tanul és a 25. életévét még nem töltötte be. A használt lakás vásárlásához igényelhető félszocpolt még 2009-ben megszüntették, jelenleg ilyen kérelmeket egyik pénzintézet sem fogad be.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

24 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2008-ban vettünk használt családi házat (két szobával) és igényeltük az otthonteremtési támogatást meglévő 1 gyermekünkre. 2013-ban született még egy gyermekünk, ekkor megkaptuk második gyermekre az utólagos támogatást, közben a házhoz tartozó kamrát szobává alakítottuk, most született harmadik gyermekünk.
Kérdésem: jogosultak vagyunk-e ismét az utólagos támogatásra (hitelünket fizetjük azóta is), mivel a méltányolható szobaszám most megvan, (3 szobával)

2007-ben 2 gyerekre megkaptuk a szocpolt használt lakásra és 2010-ben született még egy gyermek.
Arra igénybe lehet-e venni?

Használt lakás vásárlásra nem kaptuk meg a szocpolt, mivel én 39 éves voltam, a párom meg 33 éves, a szerződést 2008 novemberében írtuk. Kérdésem, hogy mi kérhetjük-e az utólagos szocpolt?

Tisztelt szakértő.
2010. július 29-én szültem a kisfiamat. 8 éve vettünk egy családi házat. Svájci frankos törlesztésünk van rá. Tulajdonos csak én vagyok, a férjem még nem. Édesapám a haszonélvező benne. Lehet-e utólagos szocpolt kérni manzárd felújításra és az mennyi összeg? Elégséges az egy gyermek?
Válaszát köszönöm.

2007-ben családi házunk bővítésére vettük igénybe a félszocpolt plusz hitelt 2 gyermek után. 2013-ban született még egy gyermekünk. Utólag lehetne a félszocpolt érvényesíteni a harmadik gyermekre?

2003-ban vettem fel 15M Ft hitelt egy XVI. kerületi családi ház megvételére – akkor egy született fogy. gyermekem volt. Tulajdoni hányad 1/2 feleség és 1/2 nevemre került. 2007-ban elváltam és 2008-ban kifizettem a volt feleségemet és magamhoz váltottam a 1/2 tulajdoni hányadot. 2008-ban született meg második gyermekem, 2010-ben a harmadik gyermekem – aki szintén fogyatékos. Kérdésem: csökkenthető a hiteltartozás összege a félszocpollal? Ha igen, milyen összeggel?
Jelenleg a házba 6 fő lakik – a hatódik fő édesapám, aki több éve velünk lakik. Ház alapterülete 140 m2. Földszint 1 szoba és egylégterű nappali-konyha, emeleten 1+2 félszobás. A ház bekerülési értéke 40 M volt 2003-ban telekkel együtt, ami nagy. 2008-ban 50% 14,5 +7 M Ft hitel megváltással került a tulajdonomba vagyonmegosztást követően.

Kedves Net Csoport!
Két éve vásároltunk lakást közösen a szüleimmel, így három néven van. 2013-ban szültem egy gyermeket. Azt kérdezném, hogy ha a lakás a nevemre menne teljesen, akkor utólag igénybe vehetném-e a szocpolt. Vagy csak újabb lakás vásárlásnál jöhet szóba? Egyébként a lakás felén még hitel van, mely 6 év múlva jár le. Gyermekemet egyedül nevelem.
Válaszukat előre megköszönöm.
Üdv.

2011-ben vettünk egy használt lakást a férjemmel. Hitelt vettünk fel, és még törlesztjük is jó pár évig. 2013-ban született gyermekünk, és szeretnénk még majd legalább egy gyermeket.
Érdekelne, hogy tudunk-e szocpolt igényelni, hogy csökkentsük vele a hitel összegét, illetve hogy bármelyik banknál lehet igényelni?
Köszönettel: Mária

A fiam 2008-ban vett egy 54 m2 alapterületű lakást. Azóta már már született egy gyermekük, a másik pedig úton van. Svájci frank alapú hitelt vett fel a lakás vásárlásakor.
1. Miért csak 60 m2 feletti lakás vásárlásánál lehet igényelni a szocpolt, hiszen a legtöbb fiatal először kisebb lakásban kezdi, ez nagyban lecsökkenti a szocpolt igényelhetők számát, pedig szerintem az ingatlanpiac is fellendülne egy kicsit.
2. Valahol még a tervezetben olvastam (ha esetleg nagyobbra cserélnék), hogy a vásárláskor felvett hitelbe is betörleszthető a szocpol?
Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Tisztelt szakértő!
Szeretném kérdezni Öntől, hogy a 2007-ben felvett lakáshitelemből leírható lenne-e a szocpol, amit a 2009. szeptemberben született kislányom után igényelnék. A gyermeket egyedülállóként nevelem, 33 éves vagyok.
Válaszát megköszönöm: Edina

2008 szeptember 30-án került tulajdonomba használt családi ház. A megvételre kötött CHF alapú hitelszerződést még fizetjük, nem járt le. Ekkor én 35, párom 38 éves volt. 2011-ben megszülettek ikerlányaink. Párom tulajdonában van egy külföldi 23 m2-es ingatlan. Ha ezt eladja, igényelhetünk-e utólagos szocpolt 2 gyermekünkre?
Válaszukat megköszönve maradok Tisztelettel

Tisztelt Hölgyem/Uram!
10 éve egyedülállóként két gyermekkel vásároltam egy használt, 57 nm-es panel lakást. A két gyermek után igényelt szocpol volt az önrész. Most, 10 év eltelte után újra gyermeket várok. A kérdésem az lenne: jár-e a 3. gyermek után is támogatás? Mi a menete? Mennyi összegben?
Előre is köszönöm válaszát!