Üres telekre kellene szocpol építkezésre, de hitel nem

T. Címzett!

A kérdésem a következő; szocpolt szeretnék igényelni a nejemmel, a kritériumoknak mindketten megfelelünk. Van egy telkünk, és hivatalos, érvényes építési engedély. De nincs még építve semmi a telken, mert minden pénzünket beleforgattuk a házhoz szükséges anyagokba. Nem szeretnénk kölcsönt, csak a szocpolt. A párom most terhes az első huligánnal.

Tudunk-e így szocpolt igényelni és mi ennek a menete?
Köszönöm.
Jani

Kedves Jani!

Ha az új lakóház építésére kiadott engedélyük 2010. január 1 utáni és megfelelnek a szocpoligénylés valamennyi feltételének, akkor jogosultak lehetnek arra, hogy az építkezéshez – kölcsön igénybevétele nélkül – lakásépítési támogatást (szocpol) igényeljenek. Szocpol tehát építési hitel nélkül is kérhető.

A lakásépítési támogatást szabályozó kormányrendelet azonban kimondja, hogy a szocpol folyósítására akkor kerülhet csak sor, ha az igénylő a saját erejét az építkezéshez már felhasználta. Ha nincs semmi építve a telken, akkor nem folyósít a hitelintézet, hiába kerültek megvásárlásra az építkezéshez szükséges anyagok. Az Önök költségvetése a leírtak szerint saját erőből és lakásépítési támogatásból fog állni. A saját erőnek nemcsak a helyszínen tárolt anyagokban, hanem készültségi fokban is meg kell mutatkoznia. A hitelintézet új lakás építése esetén ugyanis a lakásépítési támogatás készültségi fokkal arányos folyósítását megelőzően a helyszínen ellenőrzi a készültségi fok feltételeinek teljesítését.

A támogatásra való jogosultsághoz legalább 2 meglévő vagy vállalt gyermek szükséges. Amennyiben a szocpolkérelem benyújtásáig nem születik meg az első gyermek, akkor mindkét gyermek “vállalt” gyermeknek számít, vagyis megelőlegező szocpol igényelhető. Ennek feltétele a házastársi kapcsolat illetve a kérelem benyújtásakor 40 év alatti életkor.

Amennyiben az építkezés finanszírozásához mégis igénybe kívánnak venni építési hitelt, kérjük, töltsék ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Szakértőink ismertetni fogják az építési hitelkonstrukciókat!

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Új házat épültünk, nincs rajta hitel, még nem kértük a lakhatási engedélyt sem. Az lenne a kérdésem ,hogy hitel nélkül is jár-e nekünk a szocpol? Ha igen, akkor annak mik a feltételei?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Eszter!
Új ház építése esetén a szocpol kölcsön igénybevétele nélkül is igényelhető, ha a szocpol összegével megegyező értékű munkálat még hátravan és megfelelnek a szocpoligénylés egyéb feltételeinek is, melyekről IDE kattintva tájékozódhat.

Érdeklődnék, hogy az alábbi esetben élhetünk-e szocpol igénybevételével: Telket szeretnénk vásárolni, amire építési vállalkozóval ingatlant felépíttetni (84 m2; kevesebb, mint 300 ezer HUF/nm). Jelenleg nincs ingatlan a tulajdonunkban, van egy 4 éves gyermekünk, s egyikünk 2014-ben lesz 40 éves. 2 gyermek után szeretnénk szocpolt felvenni (vagyis 1 gyermeket még vállalunk).
Köszönettel: Roland

Kedves Roland!
A telekvásárláshoz nem, de az építkezéshez jogosultak lehetnek a szocpolra. Mivel vállalt gyermek után is igényelnék a támogatást, ezért a kérelem benyújtására addig van lehetőségük, míg be nem töltik a 40. életévüket. Ha egyikük betölti, utána már nem igényelhető a támogatás.

Jó estét kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy érvénybe lépett-e már az új szocpol? Ha igen, tudnának-e segíteni, hogy új ház építésére mennyit adnak egy gyerekre?
Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Gabriella!
A szocpol 1 gyermek után sajnos továbbra sem jár. 40 éves kor alatt, még egy gyermek vállalásával lehetnek jogosultak szocpolra az új házat építő házaspárok. A 2 gyermek után járó összegről – a hasznos alapterület és az energiahatékonyság alapján – IDE kattintva tájékozódhat.

Kedves Szakértő!
Párommal házépítésbe kezdtünk idén, az engedélyt sikerült megszerezni augusztusban. Nem vagyunk házastársi kapcsolatban és még gyerekünk sincs, de a jövőben szeretnénk.
Milyen lehetőségeink vannak a szocpol felvételére? Meddig, mikor igényelhetjük a szocpolt a ház használatbavételi engedély kiadásakor is?
Előre is köszönöm válaszát.
Zoltán

Kedves Zoltán!
A szocpol a használatbavételi engedély megszerzése után már nem igényelhető.
Megelőlegező szocpol igénybevételére – a használatbavételi engedély megszerzése előtt – 40 év alatti házastársak lehetnek jogosultak.

2 kérdésem van:
– 2010 előtti építési engedéllyel rendelkező félkész ház átterveztetését követően új építési engedélyt kell kérni. Ez így már megfelel az új szocpol szabályainak, vagy az első építési engedély számít, így kizárt a szocpol?
– Jelenlegi lakástulajdon elajándékozása nem zár ki bennünket a szocpol igényléséből?
Köszönettel: Lídia

Kérdésem az lenne, hogy kaphatunk-e szocpolt, ha a jogerős építési engedélyünk 2009. júniusi hónappal emelkedett jogerőre? Megkezdett építkezésünk van, lakhatási engedéllyel nem rendelkezünk. Kötelező-e kölcsönnel együtt igényelni?


12
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x