T. Címzett!

A kérdésem a következő; szocpolt szeretnék igényelni a nejemmel, a kritériumoknak mindketten megfelelünk. Van egy telkünk, és hivatalos, érvényes építési engedély. De nincs még építve semmi a telken, mert minden pénzünket beleforgattuk a házhoz szükséges anyagokba. Nem szeretnénk kölcsönt, csak a szocpolt. A párom most terhes az első huligánnal.

Tudunk-e így szocpolt igényelni és mi ennek a menete?
Köszönöm.
Jani

Kedves Jani!

Ha az új lakóház építésére kiadott engedélyük 2010. január 1 utáni és megfelelnek a szocpoligénylés valamennyi feltételének, akkor jogosultak lehetnek arra, hogy az építkezéshez - kölcsön igénybevétele nélkül - lakásépítési támogatást (szocpol) igényeljenek. Szocpol tehát építési hitel nélkül is kérhető.

A lakásépítési támogatást szabályozó kormányrendelet azonban kimondja, hogy a szocpol folyósítására akkor kerülhet csak sor, ha az igénylő a saját erejét az építkezéshez már felhasználta. Ha nincs semmi építve a telken, akkor nem folyósít a hitelintézet, hiába kerültek megvásárlásra az építkezéshez szükséges anyagok. Az Önök költségvetése a leírtak szerint saját erőből és lakásépítési támogatásból fog állni. A saját erőnek nemcsak a helyszínen tárolt anyagokban, hanem készültségi fokban is meg kell mutatkoznia. A hitelintézet új lakás építése esetén ugyanis a lakásépítési támogatás készültségi fokkal arányos folyósítását megelőzően a helyszínen ellenőrzi a készültségi fok feltételeinek teljesítését.

A támogatásra való jogosultsághoz legalább 2 meglévő vagy vállalt gyermek szükséges. Amennyiben a szocpolkérelem benyújtásáig nem születik meg az első gyermek, akkor mindkét gyermek "vállalt" gyermeknek számít, vagyis megelőlegező szocpol igényelhető. Ennek feltétele a házastársi kapcsolat illetve a kérelem benyújtásakor 40 év alatti életkor.

Amennyiben az építkezés finanszírozásához mégis igénybe kívánnak venni építési hitelt, kérjük, töltsék ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Szakértőink ismertetni fogják az építési hitelkonstrukciókat!

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Új házat épültünk, nincs rajta hitel, még nem kértük a lakhatási engedélyt sem. Az lenne a kérdésem ,hogy hitel nélkül is jár-e nekünk a szocpol? Ha igen, akkor annak mik a feltételei?
Válaszát előre is köszönöm.

Érdeklődnék, hogy az alábbi esetben élhetünk-e szocpol igénybevételével: Telket szeretnénk vásárolni, amire építési vállalkozóval ingatlant felépíttetni (84 m2; kevesebb, mint 300 ezer HUF/nm). Jelenleg nincs ingatlan a tulajdonunkban, van egy 4 éves gyermekünk, s egyikünk 2014-ben lesz 40 éves. 2 gyermek után szeretnénk szocpolt felvenni (vagyis 1 gyermeket még vállalunk).
Köszönettel: Roland

Jó estét kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy érvénybe lépett-e már az új szocpol? Ha igen, tudnának-e segíteni, hogy új ház építésére mennyit adnak egy gyerekre?
Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Szakértő!
Párommal házépítésbe kezdtünk idén, az engedélyt sikerült megszerezni augusztusban. Nem vagyunk házastársi kapcsolatban és még gyerekünk sincs, de a jövőben szeretnénk.
Milyen lehetőségeink vannak a szocpol felvételére? Meddig, mikor igényelhetjük a szocpolt a ház használatbavételi engedély kiadásakor is?
Előre is köszönöm válaszát.
Zoltán

2 kérdésem van:
– 2010 előtti építési engedéllyel rendelkező félkész ház átterveztetését követően új építési engedélyt kell kérni. Ez így már megfelel az új szocpol szabályainak, vagy az első építési engedély számít, így kizárt a szocpol?
– Jelenlegi lakástulajdon elajándékozása nem zár ki bennünket a szocpol igényléséből?
Köszönettel: Lídia

Kérdésem az lenne, hogy kaphatunk-e szocpolt, ha a jogerős építési engedélyünk 2009. júniusi hónappal emelkedett jogerőre? Megkezdett építkezésünk van, lakhatási engedéllyel nem rendelkezünk. Kötelező-e kölcsönnel együtt igényelni?