Tisztelt Szakértő!

2016-ban elhunyt a férjem. A tőle örökölt pénzösszegből lakást vásároltunk a két közös gyermekünkkel együtt. Így a lakás tulajdoni hányada 1/3-1/3-1/3 arányban van (1. gyermek/2. gyermek/én vagyunk a tulajdonosok). Jelenlegi értéke 12 millió Ft körül van. Tehát a 2 gyermekünknek kb. 8 millió Ft értékben van tulajdoni hányada.

Az élet úgy hozta, hogy 2020-ban újból férjhez mentem és szeretnénk egy használt, nagyobb méretű kertes házat vásárolni közösen. (Kb. 30 millió Ft értékben)

Ha eladjuk a már meglévő lakásunkat (a gyámhivatallal egyeztetve, a gyerekek tulajdoni hányadát részarányosan megtartva az új ingatlanban) és vásárolunk egy használt házat, akkor igénybe tudjuk-e venni a CSOK-ot (1,43 millió Ft a 2 gyermekre)?
E mellé tudjuk-e igényelni a speciális, fix, évi 3%-os kamatozású támogatott lakáshitelt (10 millió Ft).

Köszönettel várom megtisztelő válaszát!
Ildikó

Kedves Ildikó!

Nem érinti a CSOK-ra való jogosultságot, ha az igénylő vagy a támogatott személy halála esetén az újabb lakásban annak egyenes ági rokona, házastársa vagy élettársa szerez tulajdont.

Ha tehát a CSOK kérelem benyújtása előtt a kiskorú gyermek az elhunyt szülő után ingatlan tulajdont szerzett, és a túlélő szülő a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével újabb lakást vásárol, a támogatással érintett lakásban – a gyámhatóság rendelkezésének megfelelő mértékben – a támogatott személy mellett a kiskorú gyermek is szerezhet tulajdont.

A fenti rendelkezés értelmében tehát igényelhető a 2 gyermek után az 1.430.000 Ft összegű CSOK, amennyiben a további jogosultsági feltételek is fennállnak. Ezekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Aki a legalább két gyermekes CSOK-ra jogosult és igénybe is veszi azt, az jogosult a támogatáshoz kapcsolódó CSOK hitel igénybevételére is. Ezek alapján tehát igényelhetővé válik az évi 3%-os kamatozású támogatott lakáshitel. A kölcsön maximális összege két gyermek esetén 10 millió forint. A törlesztő részletekről online lakáshitel kalkulátorunk segítségével előzetesen is tájékozódhatnak.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése