A miniszterelnök tegnapi bejelentése alapján 2022. végéig ismét 5% lesz a lakásépítések áfája az addig befejeződő építkezések esetében. Az 5%-os áfa az új otthonteremtési program pilléreként került előterjesztésre, amit a kabinet már el is fogadott.

Ismét 5%-os áfakulcs lesz az új lakásépítésekre

Sokak számára jó hír lehet, hogy ismét 5% áfa lesz érvényben az új lakásépítésekre 2022. végéig. Így a 27%-os adókulcs helyett 5% ÁFÁ-t kell majd fizetni, ami jelentősen csökkenti az új építésű lakások árát, illetve bekerülési költségét.

Az új lakások értékesítésére vonatkozó 5%-os áfakulcs eredetileg 2019. december 31.ig volt érvényesíthető a 300 m2-t meg nem haladó egylakásos lakóingatlanok, valamint a 150 m2-t meg nem haladó többlakásos lakóingatlanban kialakított lakások esetében.

Végül 2019. év végével nem szűnt meg teljesen az 5%-os lakásáfa. A vonatkozó kormányrendelet úgy került módosításra, hogy azon új építésű lakóingatlanoknál, amelyek 2018. november 1-jén már rendelkeztek építési engedéllyel, illetve – a 300 m2 alatti lakóingatlanok esetében – az építést addig már bejelentették, továbbá az új lakás legkésőbb 2023. december 31-ig eladásra kerül, maradt az 5% lakásáfa.

Azon új lakásvásárlásoknál, vagy építkezéseknél, ahol az előzőekben írtak nem teljesülnek, 2020. január elsejétől már 27% ÁFA tartalommal kerülnek kiállításra a számlák.

Mi lesz azokkal, akik 27%-os ÁFÁ-val szerződtek?

Azoknak, akik nettó vételár/bekerülési költéség + ÁFA szerint szerződtek, elvileg majd az alacsonyabb ÁFA összeget kell megfizetniük teljesítéskor.

Mikortól érvényesíthető újra az 5%-os áfakulcs?

A vonatkozó jogszabály még nem került kihirdetésre, így a pontos részletek nem ismeretek. Amint lesz erről pontos információnk, honlapunkon be fogunk számolni róla.

További kedvezmények új lakásvásárlás/építés esetén<

CSOK, CSOK-hitel

Az új lakásszerzők számára továbbra is elérhető a CSOK, valamint a CSOK-hoz kapcsolódóan igényelhető kamattámogatott lakáshitel.  Ez utóbbira azok lehetnek jogosultak, akik legalább a két gyermekes CSOK-ot is igénybe veszik.

A CSOK igénybevétele számszerűsítve az alábbi kedvezményeket jelenti:

 • 1 gyermek után: 600.000 Ft
 • 2 gyermek után: 2.600.000 Ft
 • 3 vagy több gyermek után: 10.000.000 Ft

A CSOK hitel összege:

 • 1 gyermek után igényelt CSOK esetén: –
 • 2 gyermek után igényelt CSOK esetén: maximum 10.000.000 Ft
 • 3 gyermek után igényelt CSOK esetén: maximum 15.000.000 Ft

Babaváró hitel

Ugyancsak nagy segítséget jelenthet az otthonteremtés előtt állóknak a babaváró hitel, mely maximum 10 millió forint összegben, ingatlanfedezet nélkül érhető el és bármire szabadon felhasználható. Előnye, hogy a futamidő első 5 évében a kölcsön minden igénylő számára kamatmentes. A babaváró hitel keretében elérhető kedvezmények:

  • 5 éven belül 1 gyermek születése: kamatmentesség a teljes futamidőre
  • a futamidő alatt bármikor 2. gyermek születése: a fennálló tőketartozás 30%-a elengedésre kerül
  • a futamidő alatt bármikor 3. gyermek születése: a teljes fennálló tartozás elengedésre kerül
kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Díjmentes, személyre szabott tájékoztatás!

Szakértőink készséggel adnak személyre szabott tájékoztatást az otthonteremtés előtt állóknak! Ehhez online adatlapunkat kérjük kitölteni. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is! További kérdése lenne? Tegye fel ITT!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet,

Nemrég kötöttem egy ingatlan vásárlási szerződést. 37.7 millió forint bruttó. Nekem akkor a 27 %-os áfával kell számolnom? A szerződés 2020 évi de az ingatlan csak 2021-ben lesz kész. Ilyenkor mi van? Köszönettel. Tibor.

Az lenne a kérdésem, hogy csak új építésű ingatlan vásárlásakor használhatom ki az áfa kedvezményt? Ha én veszek vagy már vettem egy telket és azon építkezni szeretnék, ez abban az esetben hogy fog működni 2021 januárjától? Kivitelezőt kell megbízni? Saját munka mennyi lehet benne?
Köszönöm válaszát.

Az után érdeklődnék, hogy a 2021-től 5%-os áfa visszaigénylés új ház vásárlásakor kit fog megilletni, a vállalkozót vagy vásárlót?

Tisztelt Hitelnet!
Az 5%-os lakásvásárlási ÁFA benyújtott törvényjavaslata kapcsán kérdeznék, sajnos nehezen sikerül értelmeznem.
Egyrészt az nem világos, hogy a lakásépítésre is biztosan vonatkozni fog-e, tekintve, hogy lakásvásárlást említ, az építés külön nincs megnevezve.
Másrészt a 2021. január 1-jei kezdő dátumba mi értendő? A benyújtott tervek nem lehetnek korábbiak, a kivitelezővel kötött szerződés, a hitelszerződés, vagy pedig maga a kivitelezés? Ha most van egy már benyújtott tervünk és hamarosan indulna az alapozás is, érdemes megállítani az egészet és akár visszavonni a terveket is, hogy majd januárban kerüljenek újra benyújtásra?
Segítségüket és türelmüket nagyon köszönöm!
Üdvözlettel:
Máté

Tisztelt Hitelnet,

Mi pár hónapja szerződtünk, de nem igazán értem a nettó + Áfát. A költségvetés amit kaptunk abban az szerepel hogy 44 millió forint bruttó.
Érdeklődnék, hogy ebben az esetben ránk hogyan érvényesül.
Már elkezdték építeni, eddig 3,5 millió forint ment bele.
Köszönöm.