2024-től jelentős változások várhatók az állami támogatásokban, különösképpen a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) és a Babaváró hitel esetében. Az új szabályok célja, hogy ösztönözzék a támogatásokban gondolkodókat, hogy még 2023-ban lépjenek, különösképpen ha a leendő családanya 30 évnél idősebb és a család nem kistelepülésen tervezi az otthonát.

1. A falusi CSOK értéke a kistelepüléseken nő

A jövőben a kormány szerint a CSOK támogatás elsősorban az 5 ezer főnél kisebb településeken jelent majd érdemi segítséget. A nagyobb városokban és a fővárosban a kapott összeg önállóan már nem nyújt elegendő támogatást.

A falusi CSOK értéke 2024. január 1-től az alábbiak szerint változik:

  • 1 gyermek esetén 1 millió Ft (jelenleg 600 ezer Ft)
  • 2 gyermek esetén 4 millió Ft (jelenleg 2,6 millió Ft)
  • 3 vagy több gyermek esetén 15 millió Ft (jelenleg 10 millió Ft)

Az új szabályok értelmében a falusi CSOK összege korszerűsítés, bővítési cél esetén:

  • 1 gyermek esetén 500 ezer Ft (jelenleg 300 ezer Ft)
  • 2 gyermek esetén 2 millió Ft (jelenleg 1,3 millió Ft)
  • 3 vagy több gyermek esetén 7,5 millió Ft (jelenleg 5 millió Ft)

A falusi CSOK összege használt lakás vásárlásakor, ha egy időben modernizálás, bővítés történik:

  • 1 gyermek esetén 1 millió Ft (jelenleg 600 ezer Ft)
  • 2 gyermek esetén 4 millió Ft (jelenleg 2,6 millió Ft)
  • 3 vagy több gyermek esetén 15 millió Ft (jelenleg 10 millió Ft)

2. A CSOK támogatás kivezetése a nagyobb településeken

A kormány szerint a nagyobb településeken, a nagyvárosokban és a fővárosban a CSOK önmagában nem jelent elegendő segítséget. Ezért 2024. január 1-től a támogatás megszűnik az 5 ezer főnél nagyobb városokban.

3. Babaváró hitel: változások a láthatáron

A Babaváró hitel esetében is történnek pozitív és negatív változások. A jó hír, hogy a Babaváró hitel maximális összege 1 millió forinttal nő, így a párok akár 11 millió forinthoz is hozzájuthatnak. Ugyanakkor jelentős szigorítás, hogy 2024. január 1-től jelentősen csökken a Babaváró hitelt igénylő párokban a feleség maximális életkora. Jelenleg azok igényelhetik a hitelt, ahol a pár hölgytagja még nem töltötte be a 41. életévét, jövőre viszont 30 év alattinak kell lenni.

4. Mit jelenthet a CSOK támogatás kivezetése a nagyvárosokban?

A támogatás kivezetése a nagyvárosokban jelentős hatással lehet a lakásvásárlókra. Például, egy 60 millió forint értékű nagyvárosi új lakás esetében a család havi törlesztőreszlete 71 687 forinttal emelkedhetne, ami összességében 17 210 793 forintos többletkiadást eredményezne.

5. Mekkora támogatás járhat a támogatási összeg emelésével?

Nézzük meg ezt egy 40 millió Ft értékű 5 ezer főnél kisebb településen fekvő új ház példáján keresztül. A családban van három gyermek, illetve van 10 millió forint saját megtakarítás is, amit a lakásvásárlásra fordítanának.

Az új szabályok értelmében a 10 millió forint önerő mellé 15 millió forint támogatás járna, vagyis már csak 15 millió forint hitelre lenne szükség. A jelenlegi 8,8%-os kamat mellett a havi törlesztő 20 éven keresztül 134 413 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 32 282 836 forint lenne.

Vagyis összességében a támogatás növekedése miatt a havi kiadás 44 804 forinttal csökkenne, a teljes visszafizetés pedig 10 756 745 forinttal csökkenne a kedvezmény összegének növekedése miatt.

6. A Babaváró hitel iránt érdeklődő 30-asok ingatlanpreferenciái

A Hitelnet  elemzései szerint a csok és Babaváró iránt érdeklődő házaspárok majdnem 16 százaléka már kinézte magának a megvásárolni tervezett ingatlant, 47 százalékuk pedig jelenleg is keresi a megfelelő lakást. A fennmaradó 36 százalék még csak a tervezés fázisában jár.

Az állami támogatásokra nyitott harmincas korosztály kétharmada családi ház, ikerház vagy sorház vásárlását tervezi, a tégla- és panellakások iránt 35 százalékuk érdeklődik.

7. A legnépszerűbb ingatlanvásárlási helyszínek

A támogatásokkal vásárolni tervezők közül a legtöbben Budapest XIV., XIII. és III. kerületében keresnek lakást a támogatások segítségével. A fővároson kívül az agglomerációban Érd és Dunakeszi a népszerű, ezen kívül mellett Debrecenben, Szegeden, valamint Kecskeméten a legnagyobb az érdeklődés a CSOK-kal és Babaváróval vásárolni tervezők körében.

8. A szakértők tanácsa

A Hitelnet szakértői szerint az időzítés kulcsfontosságú. A csokos támogatáshoz járó lakáshitel, valamint a Babaváró hitel kamatozása nagyon kedvező a mostani kamatkörnyezetet tekintve.

9. Személyre szabott ajánlatok a Hitelnet.hu szakértőitől

A hitelnet.hu személyre szabott ajánlatot kérhet a változó lakástámogatásokkal kapcsolatban.

2024-től nagy változások várhatók a családi otthonteremtési kedvezményben és a Babaváró hitelben. Ez ösztönözheti azokat, akik ezekben a támogatásokban gondolkodnak, hogy még 2023-ban lépjenek. Aki pedig még nem döntött, annak érdemes mielőbb mérlegelnie a lehetőségeket, hiszen a változások jelentős hatással lehetnek a lakásvásárlókra és a családokra egyaránt.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet!
A csok igénybevételéhez szükséges idén megkapnia az új építésű háznak a használatbavételi engedélyt? Nem gond, ha jövőre fejeződne be csak a ház?
Köszönöm szépen a segítséget!