Tisztelt Cím!

2008 márciusában vettünk egy 110 m2-es ikerházat. Házasok vagyunk, férjem 60%-ban, én 40%-ban tulajdonosok. Svájci frank alapú hitelt vettünk fel hozzá. Szocpolt nem igényeltünk. Gyermekeink 2008.08.03-án és 2011.04.17-én születtek.

Kérdésünk az lenne, hogy utólag jogosultak vagyunk-e bármiféle SZOCPOL-ra?
Ha igen, mekkora összeget igényelhetnénk és mire lennénk kötelesek felhasználni?
Ha plusz szoba kialakítása a már meglévő alapterületben lenne kialakítva új falak felhúzásával, az is új lakószoba kiépítésének minősül-e?

Válaszukat előre is megköszönve:
Gyöngyi

Kedves Gyöngyi!

2008 márciusában vásárolt használt ház vonatkozásában sajnos nem jogosultak utólagos szocpol igénybevételére. Az ekkor vásárolt használt ház esetében csak akkor lennének jogosultak támogatásra a később született gyermekek után, ha már a vásárláskor is legalább egy meglévő gyermek után megkapták volna a kedvezményt.

Meglévő lakóház szobával történő bővítéséhez azonban igényelhető lesz a CSOK július elsejét követően. A meglévő épületben történő szoba kialakítása - még ha mindez új falak felhúzásával is történik - nem minősül bővítésnek, tehát ebben a formában történő szoba kialakításhoz nem lesz igényelhető a támogatás. A vonatkozó kormányrendelet alapján "bővítés: az OTÉK fogalom-meghatározásának keretein belül − ideértve az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést is − a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése érdekében végzett építési tevékenység, a meglévő épület, épületrész vagy építmény átalakítása kivételével". Az új lakószobát tehát fentiek figyelembevételével kell kialakítani ahhoz, hogy jogosultak legyenek a CSOK-ra.

Amire még oda kell figyelni a jogosultság miatt az, hogy a bővítendő ingatlannak komfortosnak kell lenni vagy a bővítés által komfortossá válnia, valamint legalább "C" energetikai minősítéssel kell rendelkeznie. Amennyiben az épület energiaosztálya nem éri el a "C" minősítést, akkor az építési hatóságnak igazolnia kell, hogy az ingatlan állapota az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti.

A támogatási összeg kiszámításánál meghatározó a hasznos alapterület. Bővítésnél a bővítéssel együtt elért hasznos alapterülettel kell számolni. Ha tehát a ház összes hasznos alapterülete (meglévő és bővített rész) 80,01-160 m2 között van, akkor 1.300.000 Ft összegű támogatás kapható. A hasznos alapterület nem haladhatja meg a 160 m2-t.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Idén áprilisban vásároltam a feleségemmel egy használt házat. Januárban várjuk az első gyermekünket. Az épület 72 m2 hasznos alapterületű, a tetőtérben ki van alakítva két helység. A tetőtéri helységekben (7,8 m2; 10,8 m2) jelenleg nincs fűtés és a ház energetikai tanúsítványán így szerepel: „Tetőtér beépíthető, de nem alkalmas lakhatásra és nem fűtött”. Így jelenleg az energetikai tanúsítvány alaprajzán szárogatóként és tárolóként szerepel.
Érdeklődnék, hogy Önök szerint kaphatunk-e rá CSOK-ot, hogy a fenti két helységet szobává alakítsuk. Ehhez szükség van a helységek fűtésének kialakítására.
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Ha a nappali pihenésre alkalmas, ám ú.n. amerikai konyhás, tehát egy légterű, de 2/3-ad részt nappali, igényelhető-e a CSOK?
Mert ahány bank, annyi véleményt kaptam erről eddig. Az igénylés visszautasítása pedig több százezres pénzkidobás lenne.
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.
P.-né

Szeretném még megkérdezni, hogy mi minősül lakószobának? Nappali is?
Köszönöm a választ!
László

Azt szeretném megkérdezni, ha a meglévő házunkhoz egy fürdőszobát vagy konyhát építünk hozzá, az is bővítésnek számít-e? Vagy csak lakószobára vonatkozik? Mekkora hasznos alapterületű szobával kell bővíteni az ingatlant a CSOK igénybevételéhez?
Válaszát előre is köszönöm!
László

Jó estét!
CSOK-ot szeretnénk felvenni a tetőtér/padlás egy részének beépítésére. Kérdésem az lenne, hogy kizáró ok akkor az, ha a páromnak elhunyt édesanyja révén a szülői házban 1/4 tulajdona van a közös házunkon felül? Ha ezt édesapjának ajándékozná, akkor megfelelnénk a feltételeknek?
Nikoletta

CSOK-ot szeretném igénybe venni. Egyedül nevelem a két gyermekem. A feleségem meghalt, így az ingatlan 50%-ban az én tulajdonom, a másik 50% a gyermekeimé. Egy nagy szobából szeretnék két kisebbet csinálni. Van-e rá lehetőség, hogy a támogatást megkapjam?
Válaszukat előre is köszönöm.

CSOK-ot szeretnénk igényelni, 2 gyermek + 1 pocaklakó. Szüleimnél lakunk tetőtérben. A tetőtér átépítéséhez + 1 szoba, illetve felújításához vennénk igénybe.
Mi szükséges, hogy megkaphassuk? Tulajdonrész? Hol tudnánk igényelni? Hitelt nem szeretnénk felvenni.
Válaszukat előre is köszönöm.

Kérdésem!
2005-ben vettük az ingatlant. 2006-ban az első, 2007-ben született a második gyermekem. 2011-ben elváltam. Mindeddig szocpolt nem vettem fel. Az ingatlan 50%-ban az én tulajdonom. Hitelem van az ingatlanra. Van-e lehetőségem szocpolt igényelni és betörleszteni a hitelembe? Vagy esetleg még a bővítésen gondolkozom, akkor megkapnám-e? Teraszt tudnék kialakítani szobává, falakat kéne húzni, új tető, csak az alap maradna. Lehetséges-e?
Köszönöm válaszát!