Tisztelt Szakértő!

Folyamatban lévő új ház építéséhez szeretnénk felvenni a három gyermek (2 gyermekünk van, a 3.-at vállaljuk) után járó CSOK-ot!

2015 augusztusában lett jogerős az alábbi szöveggel kiadott engedély: “Tárgy: XY lakosok építési engedély ügye a Z. helyrajzi szám alatti ingatlanon lévő lakóépület átalakítására vonatkozóan. Határozat: XY lakosok kérelmére indult építésügyi hatósági eljárásban…… a tervdokumentáció szerinti lakóépület átalakítására az építési engedélyt az alábbiak szerint megadom: ……. Az ingatlanon lévő lakóépület…… teljesen elbontásra kerül. A lebontott épületrész helyén épülő lakóépület pinceszintjén épül……… Továbbá a földszinten épül……..” Ez alapján kezdtük el a bontást, a pince és az új épület építését. Ebben a hatósági engedélyben még a férjem és az anyósom (mivel az Ő nevén volt még akkor a telek és a rajta megmaradó melléképületek: kamra, nyári konyha) szerepeltek építtetőként. Tavaly év végéig födémig készült el a lakóépület.

Januárban, amikor bejött a CSOK új rendelete, módosítottuk az engedélyt, mely 2016. 06. hóban vált jogerőssé az alábbi szövegezéssel: “Tárgy: XK lakosok jogutódlási és új lakóépület továbbépítési engedély ügye”. Az ingatlan tulajdonosai is mi lettünk a férjemmel, haszonélvezet sem került az ingatlanra.

Kérdésem Önhöz az lenne, hogy jogosultak vagyunk-e a 10M Ft-os CSOK-ra ezek alapján a dokumentumok alapján?

Azt olvastam egy korábbi kérdésre adott válaszában, hogy továbbépítésre nem jár a CSOK, csak a mi esetünket azért tartanám másnak, mert nem egy idegen építette ideáig sem az épületet, a férjem az előző engedélyen is építtetőként szerepelt. Az összes eddigi anyag és munkadíjról szóló számla a férjem nevére szól.

Válaszát előre is köszönöm!
Köszönettel:
Tímea

Kedves Tímea!

A leírtak alapján úgy véljük, gondot jelenthet az, hogy az eredeti építési engedély lakóépület átalakítására és nem új lakóépület építésére lett kiadva. A módosított engedély esetében pedig a továbbépítési engedély lehet akadály.

Amit javasolni tudunk, az eredeti és a módosított építési engedéllyel kellene felkeresni a hitelintézeteket, központi állásfoglalást kérve a szóban forgó ügyletre vonatkozóan. Örömmel vennénk, ha a hitelintézetektől kapott választ megosztanák majd olvasóinkkal is.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Kérdezném Öntől, hogy vegyes rendeltetésű ingatlan (családi ház, iroda) esetén milyen módon tudom igénybe venni az Áfa visszatérítést és a CSOK-ot? Ez idáig több bank úgy nyilatkozott, hogy ilyen típusú ingatlanra ezen támogatások nem igényelhetőek.
Szükséges hozzá valamilyen igazolás vagy állásfoglalás?
Hova tudok ilyen problémával fordulni?
Köszönettel: Gergely

Tisztelt Szakértő!

Kérdezném, hogy vegyes rendeltetésű (lakóépület + iroda) építéséhez igényelhető-e CSOK, ha amúgy az építtető személye megfelel a CSOK feltételeknek? És mi a helyzet ilyenkor az Áfa visszaigényléssel? Szólhatnak a számlák csak a lakóépületről? A lakás részének a hasznos négyzetmétere maximálva van? Valahol olvastam 150 négyzetmétert.
Köszönettel: Tibor