Tisztelt Szakértő!

Férjemmel 2 éve vásároltam egy lakást. Közben megszületett gyermekünk, és újabb babát is tervezünk. Az így kinőtt lakás eladása után igénybe vehetjük a szocpolt?
Ha igen, a régi lakás után kel illetéket fizetni?
Emese

Kedves Emese!

A szocpolrendelet ugyan még nem került kihirdetésre, ám a korábban érvényben lévő szocpolszabályok alapján a meglévő ingatlan értékesítése után újépítésű lakás vásárlásához igényelhető volt a támogatás. Ha ez most is így lesz, akkor az eladott lakás vételárát be kell forgatni az új lakás vételárába. Ha a lakást hitel terheli, akkor a fennálló tartozás összegével csökkenthető a beforgatási kötelezettség.
"Vállalt" gyermek esetén akkor lesz lehetőség a szocpol igénybevételére, ha a házaspárok egyikének életkora sem több 35 évnél.
A régi lakás eladása után illetékfizetési kötelezettség nem merül fel.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Szakértő!
Az eladási ár tovább forgatása az új lakásba, pontosan mit jelent?
Ha mondjuk 2M Ft szocpolra vagyok jogosult és az előző lakást 12M Ft-ért adtam el, akkor az új vásárolandó lakást minimum 14M Ft-ért kell megvásárolnom? Csak ennyi a kitétel?
Vagy ha a kinézett vásárolandó ház ára 24M Ft, akkor megvásárolhatom-e 10M Ft önrésszel, 2M Ft szocpol támogatással és 12M Ft hitelből? Ez esetben gyakorlatilag az eladott lakásból befolyó összegből, a 12M Ft-ból, csak 10M Ft-ot forgattam vissza az új lakásba vagy tévedek és nem így kell helyesen értelmezni a tovább forgatást?
Köszönettel:
Zsolt

A kérdésem az, hogy a fiamnak volt lakás a nevén, ajándékba kapta, egy szoba konyhás lakás, eladta, ő igénybe veheti-e a szocpolt?

Tisztelt szakértő!
A szocpol feltételei között van az, hogy nem lehet tulajdonjoga a támogatást igénylőnek. Ha jelenleg van tulajdonunk (feleségemmel együtt: 50-50%) és ezt eladjuk, akkor jogosultak vagyunk-e a szocpolra? Előbb a régit adjuk el, elkészül az adásvételi szerződés, majd ezt követően vennénk meg az újat, és írnánk meg az új adásvételi szerződést. (ekkor már elvileg nem a mi tulajdonunk a régi lakás)
A jelenlegi törvény szerint mennyi a szocpol elbírálásának az ideje? Ha teljesítjük a szocpol feltételeit, akkor biztosan megkapjuk a pénzt, vagy elképzelhető, hogy valami ok miatt mégsem kapjuk meg?
Mert ha esetleg nem kapnánk meg, akkor saját pénzből nem tudnánk ezt fedezni és elvész a foglaló.
Előre is köszönöm a segítségüket.

Kedves Szakértő!
Férjemmel és babánkkal költöznénk heteken belül új otthonunkba, melyet félkészen vettünk ez év elején. A használatbavételi engedélyt még nem kértük meg. Igényelhetünk-e szocpolt, ha már nekem is és férjemnek is – külön-külön – volt (férjemnek jelenleg is van) tulajdonában lakás?
Köszönettel.

Fiatal házasok vagyunk. Van egy fél éves kislányunk, és tervezünk legalább még egy testvért. Már van lakás a nevünkön, amit korábban mindenféle támogatás nélkül vásároltunk együtt. Most szeretnénk egy új családi házat építtetni, vagy vásárolni. Ha sikerül a régi lakást a nevünkről átíratni Önök szerint igényelhetjük a szocpolt?
Köszönöm a válaszukat.
Tisztelettel
Márta

T. Válaszadó!
A kérdésem a következő lenne. Párommal 3 gyermeket nevelünk, mindhárman 18 év alattiak (2 óvodás, 1 középiskolás). Van saját lakásunk, de mivel csak 2 szobás, szeretnénk nagyobbat venni. Érdeklődnék, hogy 38 és 37 évesen jogosultak vagyunk-e még a 3 gyerekkel szocpolra, úgy, hogy soha egyikőjükre sem igényeltünk még? Ha igen, milyen feltételekkel?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdv: Kriszta

3 gyermekem van, akikre én a szocpolt igénybe vettem már régebben lakás vásárlás céljából. Kérdésem az lenne: most júniusra várom negyedik gyermekemet. Szeretnénk lakást vásárolni. Igénybe lehet-e venni a negyedik gyermekre és ha igen, mekkora összeget?

Tisztelt szakértő!
Még idén szeretnénk venni egy használt házat, amelynek a tetőterét tervezzük a későbbiekben beépíteni. 2 gyermekünk van és egy harmadikat is szeretnénk. 32 és 33 évesek vagyunk. Korábban nem vettünk igénybe szocpolt. Nem egészen világos a kormányrendelet, 1§ 8. pontjának új lakás definíciója. A rendelet e pontja alapján értelmezésünk szerint jogosultak vagyunk a szocpol igénybevételére tetőtér beépítésének bekerülési költsége után.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Pál