Tisztelt Hitelnet!

32 éves egyedülálló lányom új építésű, 40 m2 lakást szeretne venni Újhartyánban. Ez egy olyan település, ami benne van abban a bizonyos két ezres számú települések között, ahol igénybe lehet venni 5 M Ft-ig az áfa visszatérítést.

Számunkra nem igazán világos, hogy melyik fél igényelheti vissza az áfa tartalmat. Az építő, aki 3 tagból álló vállalkozás keretében építi ezt a többlakásos társasházat vagy én, aki jelentkezett a lakás vételére azzal a feltétellel, hogy kb. ez év májusában beköltözhet.

Szerződéskötés előtt állunk és nem mindegy, hogy melyik fél kalkulálhat ezen összeggel. Hálás lennék ha megírná, hogy milyen papírokkal és hová kell benyújtani a visszaigénylési kérelmet.

Segítségét megköszönve nagyon várom válaszát.
Üdv.
Ági

Kedves Ági!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében az adó-visszatérítési támogatás 2020. január elsejétől kizárólag preferált kistelepülésen vehető igénybe. A támogatgás az alábbi célok esetén haszálható fel preferált kistelepülésen:

– Új lakás építése esetén:
a) a legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője az építési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve
b) az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához az építési telek természetes személy tulajdonosa

Ezen túlmenően adó-visszatérítési támogatás preferált kistelepülésen az alábbi lakáscélra igényelhető:
– a falusi CSOK szerinti lakás/lakóépület bővítési és/vagy korszerűsítési célok hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költségének megfizetéséhez.

Az áfa visszatérítést magánszemélyek igényelhetik. Tehát az építő, aki nem természetes, hanem jogi személy (vállalkozás) nem lehet jogosult adó-visszatérítési támogatásra. Ugyanakkor a támogatás csak lakásépítés esetén vehető igénye, lakásvásárlás esetén nem. Lánya esetében nem építésről van szó, hiszen adásvételi szerződéssel vásárolja meg a célingatlant. Ebben az esetben az adó-visszatérítési támogatás igénylésének lehetősége nem merül fel.

Minderről további részletes tájékoztatást IDE kattintva olvashat.

Szakértőink készséggel tájékoztaták Önöket arról, hogy adott esetben milyen finanszírozás lehetőségek érhetők el. Ehhez elsőként online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is! További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése