Tisztelt Hitelnet!

Tájékoztatásukban azt olvastam, hogy új lakás építésnek számít a tetőtér beépítés, tehát elvileg igényelhető lenne a támogatás. Egy banknál érdeklődtem, hogy ha a tetőteret beépítem, akkor igényelhetem-e a szocpolt. A válaszuk az volt, hogy NEM! A bank termékismertetőjében az áll, hogy csak új lakás építéshez illetve vásárláshoz jár a támogatás. A tetőtér beépítés bővítésnek számít, arra viszont nincs jelenleg szocpol.

Mi a pontos értelmezés az Új lakás építésére?
Az ügyintéző nem tud valamit jól?
Most akkor van-e lehetőség tetőtér beépítésre támogatást igényelni?
Esetleg a hivatalos kormányrendeletet erről hol találom?

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Csaba

Kedves Csaba!

Szocpol a hatályos rendelkezések szerint valóban csak új lakás építéséhez vehető igénybe. A vonatkozó jogszabály alapján azonban az a lakás is újnak minősül, amely emeletráépítéssel illetve tetőtér-beépítéssel jön létre, s a lakhatás feltételeinek a vonatkozó rendelkezések alapján megfelel, és amely az elkészülte után használatbavételi engedély köteles. A tetőtérben kialakításra kerülő új lakás építését azonban nem szabad összekeverni a meglévő családi ház tetőtérben történő bővítésével. A kettő között az a különbség, hogy az első esetben egy teljesen különálló, új lakás jön létre, míg utóbbi esetben a már meglévő lakóterületet bővítik néhány helyiséggel, és a földszinti valamint a tetőtéri rész egyazon lakás részét képezi.

Az Önök esetében valószínűleg ez utóbbiról van szó, ami ténylegesen lakásbővítést jelent, amire szocpol nem, de államilag támogatott lakáshitel igényelhető. Gyakorlati példát nézve azok a támogatott személyek kaphatnak szocpolt tetőtér-beépítéssel létrejövő új lakásépítéshez, akik nem egy adott telekre, hanem például szülői ingatlanra építik új lakásukat, mely a szülői ingatlan tetőterének beépítésével vagy emeletráépítéssel jön létre, és elkészülte után egy különálló lakás lesz. Mindezen szabályokat a lakásépítési támogatásról szóló 256/2011. (XII.6.) Kormányrendelet tartalmazza.

Amennyiben szeretné megismerni a tetőtér-beépítéssel járó lakásbővítésre felvehető állami kamattámogatású lakáshiteleket, Szakértőink készséggel készítenek személyre szóló, díjmentes hitelajánlatot. Ehhez online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltése szükséges. A bővítési hitelek aktuális törlesztő részletéről online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhat.

További kérdés esetén Hitelszakértőink készséggel állnak rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

3 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy ha a tetőtérben (férjem szülei nevén lévő ház) új lakást alakítunk ki, amely építési engedély köteles illetve lakhatási engedélyt követően költözhető, akkor arra jár-e támogatás? A bankban azt mondták, hogy a belmagasságnak minimum 1,9 méternek kell lennie. Ezt hogy kell számolni?
Köszönöm válaszát!

Igénybe szeretném venni a szocpolt tetőtér beépítésre, de nem az én tulajdonomban van a lakás. Hogyan tudom ezt megoldani?