Üdülő tetőterének beépítésére kaphatunk szocpolt?

Tisztelt Ügyintéző!

Házunkat 2010 februárjában vásároltuk, üdülő hétvégi háznak nyilvántartott, de lakóingatlannak használt. Alapterülete 56 nm, szigetelt, kombikazános fűtésű. A tetőterét szeretném beépíteni. További két szobával szeretnénk megnövelni a lenti 1 szobát. Van egy 10 hónapos gyermekünk, de annak érdekében, hogy tudjunk vállalni még egyet, szükségünk lenne a további szobákra. Érdeklődnék hogy tetőtér-beépítésre kapnánk-e szocpolt? Ha igen, akkor körülbelül mennyit, ha úgy szeretnénk felvenni, hogy egy gyerek, plusz a jövőben is legalább egy vagy két gyereket szeretnénk vállalni.
Ádám

Kedves Ádám!

A szocpol meglévő lakóingatlan lakószobával történő bővítéséhez nem jár. A szocpolrendelet szerint a támogatás 2010. január 1-jét követően kiadott
a) építési engedéllyel rendelkező új lakás építéséhez, vagy
b) használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás vásárlásához vehető igénybe.

Az új lakás fogalma a támogatás szempontjából: “az alapozási munkáktól kezdődőn teljes egészében újonnan épített, vagy emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység, amely elkészültét követően használatbavételi engedély köteles”. Ezek alapján az Önök által elvégezni kívánt építési munkálatokhoz véleményünk szerint nem adható a szocpol.

Ugyancsak kizáró ok az üdülőként, hétvégi házként nyilvántartott ingatlan. Ennek finanszírozásához akkor sem kérhető a támogatás, ha lakóingatlanként használják.

Lakóház bővítési munkálatainak finanszírozásához forint alapú lakáshitelt igényelhetnek, melyek legkedvezőbb részleteit megtekinthetik hitelkalkulátorunkban.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet!
Szocpol igényléshez kizárólag bontási engedély a követelmény vagy megteszi a bontás tudomásulvételi eljárás is?

Kedves Tomi!
A vonatkozó jogszabály úgy rendelkezik, hogy nem jelent kizáró okot szocpol igénylésénél az a lakóingatlan, melynek bontását engedélyezték vagy elrendelték. Amennyiben a bontás tudomásulvételi eljárás a kettő valamelyikét tartalmazza, esetleg elegendő lehet, de pontos választ a kincstártól vagy a szocpollal foglalkozó hitelintézetek valamelyikétől kérhet.

Kedves Hitelnet!
Egy ikerház (jelenleg egy ház, osztatlan közös kettő lakással) egyik felét elbontják és újjáépítik alapozástól kezdődően – a másik házrész érintetlen marad -, majd tetőtér is kerül az új házrészre és ez így egyben lesz egy új lakás, az kielégíti-e a jogszabály új lakás fogalmát szocpol szempontból? Tehát ily módon igényelhető-e?

Kedves Tomi!
A leírtak alapján úgy véljük, hogy van lehetőség szocpol igénylésére. A jogosultság további feltételeiről honlapunkon részletes leírást talál.
Amennyiben az építkezéshez kölcsönt is szeretnének igénybe venni, Szakértőink készséggel adnak tájékoztatást az elérhető legkedvezőbb építési hitelekről. Ehhez online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltése szükséges. Irodáinkban díjmentes vállaljuk a teljes körű hitel- és szocpolügyintézést!

Kedves Hitelnet!
Köszönöm a gyors reakciót. Még egy kérdést engedjenek meg. Jelenleg 50% a tulajdonrészem a fent említett ingatlanban. Több helyen hivatkoznak arra, hogy ha elajándékozom – pl. édesanyámnak -, az megoldás lehet. Kérdésem, lehetek-e építtető, vagy párommal lehetünk-e építtetők olyan ingatlanon, amely más tulajdonában van? Itt érzek némi ellentmondást.

Egyéb forrás megemlíti, hogy ha van bontási engedély, akkor az kivételt képez és így nem számít az ingatlan tulajdonjoggal felsoroltak közé. Ez így helytálló? Bár így is csak a fél ház lesz elbontva. Mi a véleményük?

Kedves Tomi!
Ha tetőtérben alakítanak ki teljesen új lakást, akkor szocpol szempontjából csak olyan ingatlanra építkezhet, ami más személy tulajdonában van. Ha ugyanis az igénylő nevén már van lakás, az – néhány kivételtől eltekintve – kizáró ok.
Osztatlan közös tulajdon esetén ügyvéd által készített használati megállapodásban rögzíthető, hogy melyik lakrész kinek a tulajdonát képezi. Ha az Ön tulajdonában lévő hányadra lesz bontási engedély, akkor az nem számít lakástulajdonnak szocpol jogosultság vizsgálatánál.

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy egyedülálló szülő vagyok, egy gyermekem van, nagymamámnál élünk. Tetőtér beépítésre igényelhetek-e félszocpolt? A lakás nem az én nevemen van és semmilyen részesedésem nincs benne. Illetve, hogy lakásfelújításra megadják-e a szocpolt (ablak, ajtó csere, felújítás…) És milyen feltételeknek kell megfelelnem?
Köszönöm a választ.

Kedves Julianna!
Félszocpol igénybevételére a hatályos rendelkezések szerint nincs lehetőség. Szocpol tetőtér-beépítéssel történő bővítésre, lakásfelújításra nem vehető igénybe. Ezekre a lakáscélokra – megfelelő jövedelem esetén – jelzáloghitel igényelhető. Amennyiben a hitellehetőségek is érdeklik, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő űrlapunkat!

Tisztelettel megszeretném kérdezni, hogy 2001-ben visszafizettem a kettő gyerek után járó 1.200.000 Ft-ot. Kérdésem: újra felvehetem egy másik jelenlegi családi házra, aminek nincs befejezve a tetőtere? Mennyi lenne az összeg, amit kaphatok?
Válaszát előre is köszönőm!
Tisztelettel: Marika

Tisztelt Hitelnet!
A segítségét szeretném kérni!
3 gyermekünk van. A legidősebbre már felvettük a szocpolt, azóta született még 2 gyermekünk. Az lenne a kérdésem, hogy ugyanerre a házra a 2 kisebb gyermekre felvehetjük-e még a szocpolt? Ha igen, akkor mekkora összeget és tetőtér beépítésre jár-e?
Válaszát előre is köszönöm!
Szilvia

Jó Napot kívánok!
Egy olyan kérdésem lenne, egy családi ikerház egyik felében élek a szüleimmel, az öcsémmel és a párommal, valamint az 5 hónapos kisfiammal. Szeretném az emeletet kibővíteni egy kis konyhával, valamint egy fürdőszobával, és tetőcsere is kellene. Erre szeretném, ha lehetséges, felvenni a hitelt. Sikerülhet? Ha igen, hol és hogy tudok intézkedni?
Előre is köszönöm a segítségüket.
Üdvözlettel: Alexandra

Tisztelt Uram!
Feleségemmel 3 gyermeket nevelünk. A tavalyi évben hozzáfogtunk családi házunk bővítéséhez (tetőtér-beépítéssel), amellyel két szobát és egy fürdőt alakítunk ki. Mindketten 40 év alattiak vagyunk 50-50%-os tulajdonrésszel. Én dolgozom, a feleségem gyeden van, köztartozásunk nincs. A bővítéssel az eddig 80 m2-es lakóterünket kb. 50 m2-rel növelnénk. Építési engedélyünk 2011 évi.
Jogosultak lehetünk-e a szocpol igénylésére?
Válaszukat előre is köszönöm!
Norbert

2007-ben született gyermekünk után megkaptuk szocpoltámogatást lakásvásárlás céljából. Közben született még két gyermekünk és én betöltöttem a 37. életévemet. Az lenne a kérdésem, hogy tetőtér beépítésre igényelhetünk-e szocpol támogatást?

Szeretném megkérdezni, hogy én vettem egy házat 2011 nyarán, és a fűtést és tetőteret szeretném beépíteni. Ezekre felvehetem-e a szocpolt? Nem vagyok 35 éves, de elvált vagyok, kell-e házasnak lennem, vagy enélkül is lehet szocpolt igényelnem és a két gyermekem után mennyi pénz jár? Még egy kérdés, ha nincsen munkám a szocpol akkor is jár-e? Vagy ha munkaviszony kell hozzá, mennyi időről?

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy fel tudnánk-e venni a szocpolt? Fiatal házasok vagyunk, gyermeket szeretnénk, de túl kicsi a házunk, bővíteni szeretnénk. A ház 2010. június óta van a nevünkön. 35 nm alapterületű, melynek beépített tetőtere van. Még kb. 30 nm-t építenénk hozzá, tetőtérrel együtt, mind a két szinten 1-1 szobát alakítanánk ki.
Remélem elég információt adtam, válaszát előre is köszönöm.


22
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x