Tisztelt Szakértő!

Ha feleségemnek 50%-os tulajdonrésze van egy lakásban és azt elajándékozza annak, akié a másik 50%, akkor én, akinek még nem volt a tulajdonában ingatlan, igényelhetek-e szocpolt telek vásárlására illetve arra új ház építése esetén?

Másik kérdésem az lenne, hogy ha jelenleg egy gyermekünk van, de összesen hármat szeretnénk, azaz még kettőt vállalunk, akkor a 3 gyermekre érvényes támogatási összeget lehetne igénybe venni?

Előre is köszönöm válaszát,
Ádám

Kedves Ádám!

A vonatkozó jogszabály úgy rendelkezik, hogy a szocpolkérelem benyújtásakor az igénylőknek és együtt költöző családtagjaiknak nem lehet lakástulajdonuk. Amennyiben felesége 50%-os tulajdonrészétől ajándékozás útján megválik, akkor teljesül ez a feltétel és mindketten jogosulttá válhatnak a támogatás igénybevételére, ha az egyéb kritériumoknak is megfelelnek.

A szocpol azonban telekvásárláshoz nem igényelhető. Ha már a tulajdonukba került az építkezés helyszínéül szolgáló telek, akkor az építkezéshez igényelhető a szocpol. A szocpol igénybevételével épített házban mindkettejüknek tulajdonjoghoz kell jutni.

Megelőlegező szocpol igénylésénél meghatározó a támogatott személyek családi állapota és életkora. Leveléből az kiderült, hogy házasok, de az nem, hogy hány évesek. Ha a kérelem benyújtásakor mindketten 40 év alattiak, akkor igényelhetnek megelőlegező szocpolt. Függetlenül a meglévő gyermekek számától maximum 2 gyermek vállalására van lehetőség, akiknek 8 éven belül kell megszületni. Így az építkezéshez 3 gyermek után kaphatják meg a támogatást. Ennek összege függ az épülő ház hasznos alapterületétől és az épület energiahatékonyságától. Mindezek alapján 3 gyermek esetén a szocpol összege minimum 1.200.000, maximum 2.600.000 Ft lehet. A konkrét összegekről IDE kattintva tájékozódhat.

Ha az építkezéshez nemcsak szocpolt, hanem kölcsönt is szeretnének igénybe venni, akkor Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket a bankpiacon jelenleg elérhető legkedvezőbb építési hitelkonstrukciókról. Személyre szabott, díjmentes hitelajánlatunkhoz nem kell mást tennie, mint kitölteni online ajánlatkérő nyomtatványunkat! Az optimális konstrukció kiválasztása után vállaljuk a hitel- és szocpolügylet teljes körű díjmentes lebonyolítását!

Amennyiben előzetesen szeretne tájékozódni az építési hitelek aktuális törlesztéséről, akkor kérjük, számoljon online Hitelkalkulátorunkkal! További kérdés esetén Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

36 évesek vagyunk, házasok és 3 gyermekünk van. Feleségem tulajdonában van egy családi ház. Közösen hitelből most vásárolunk egy házat, mely alapterületre és helyiségében is kicsi, ezért bővítésre szorul. Amennyiben ajándékozással "megszabadulnánk" a korábbi ingatlantól, akkor jogosultak lehetnénk a CSOK-ra? Vagy van egyéb kikötés, időkorlát, stb. a már meglévő ingatlanra?