Tisztelt Szakértő!

Alábbiakban kérném a segítségét.
2008-ban édesapám meghalt, így testvéreimmel együtt örököltük egy ingatlant (1/3-1/3 részben), édesapám özvegye pedig haszonélvezeti jogot. Édesanyám pert indított, házastársi közös tulajdon jogcímen, melyet megnyert, így a tulajdoni hányadunk 1/4-re csökkent. A haszonélvező az elmúlt időszakban lemondott a haszonélvezeti jogáról. Tehát jelenleg az ingatlan 1/4 tulajdonjogával rendelkezem, tehermentesen.

Kérdésem, hogy amennyiben CSOK-ot szeretnék felvenni, használt lakás vásárlásra, úgy férjemmel kaphatunk-e a meglévő tulajdonjogom miatt? Továbbá a CSOK felhasználható-e felújításra vagy az egyik tulajdonos részének megvásárlására? Két gyermekünk van (14, 9), még egyikünk sem töltötte be a 40 évet.

Köszönettel:
Ági

Kedves Ági!

A leírtak alapján tehát 1/4 lakástulajdonnal rendelkezik, ami öröklés útján került a tulajdonába. Ez a vonatkozó, illetve a CSOK (Családok otthonteremtési kedvezménye) hatályba lépését követő rendelkezések alapján nem zárja ki a támogatásra való jogosultságot. Használt lakás vásárlásra esetén tehát 2015. július 1. után e lakástulajdon esetén is jogosultak lehetnek CSOK-ra, ha az egyéb igénylési feltételeknek is megfelelnek.

Használt lakás esetén a CSOK vásárlásra és bővítésre lesz igényelhető. Lakásfelújításra vagy tulajdonrész kivásárlására tehát a kedvezményt nem fogják tudni felhasználni. Lakásvásárlás esetén további előírás lesz, hogy az eladó nem lehet az igénylőnek közeli hozzátartozója vagy élettársa. Arra az ingatlanra, amelyben Önnek jelenleg 1/4 tulajdoni hányada van, nem tudják igényelni a CSOK-ot.

A rendelkezés nem tartalmaz életkorra vonatkozó korlátozást meglévő gyermekek után igényelt CSOK esetén, ezért az életkoruktól függetlenül jogosultak lehetnek a támogatásra. A két gyermek után kapható kedvezmény összegét befolyásolja a vásárolni kívánt lakás nagysága. Legalább 50 négyzetméter hasznos alapterületűnek kell lenni az ingatlannak. Amennyiben 50-65 négyzetméter közötti a lakás, akkor a kedvezmény összege két gyermek után együttesen 800.000 Ft; 65,01-80 négyzetméter között 1.000.000 Ft; 80,01-160 négyzetméter közötti lakás esetén pedig 1.200.000 Ft. Ha a vásárolt lakás energetikai minősítése "A" vagy "A+", illetve ha alacsony fogyasztású, akkor a kedvezmény összege nagyobb. Erről további részleteket ITT talál. Ugyancsak a megadott oldalunkon olvashat a vásárolandó használt lakást érintő egyéb feltételekről.

Amennyiben a lakásszerzéshez kölcsönt is igényelnének a CSOK mellett, Szakértőink készséggel nyújtanak személyre szóló tájékoztatást, valamint díjmentes vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
63 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2018.12 vásároltunk a volt párommal egy használt ingatlant 2 meglevő + 2 vállalt gyermek után 50-50% tulajdonrésszel és szeretném lemondani az én 50%-om a párom javára.
Ez hogyan működik?

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy augusztusban vettünk házat a férjemmel és van rajta tartozás. Most el szeretném adni és igényelni szeretném a csokot 3 meglévő gyerekre hitel nélkül.
Úgy jó, hogy lenne önerőm az eladott házból?

Jó napot.
Én egy olyan akadályba ütköztem, hogy a kinézett háznak a felére 12 ember van bejegyezve mint résztulajdonosok. A másik felére 2 tulajdonos. A 2 tulajdonos belement, hogy eladjak a ingatlant, de a 12 másik embert nem találjuk.

Tisztelt Hitelnet!
Párommal használt lakás vásárlását tervezzük. Érdeklődnék, hogy a megvásárolni kívánt lakás mellett van-e lehetőség egy meglévő, nagy értékű ház tulajdoni hányadának (1/6) bevonására másodlagos ingatlanfedezetként a felvehető hitelösszeg növeléséhez úgy, hogy csak az adott tulajdoni részre kerül jelzálog, nem az egész házra?
Köszönettel: Timi

Tisztelt Hitelnet.
A Csok-ot szeretnénk megigényelni, viszont úgy tudjuk, hogy nem jár, egy gyermekünk van. A történetünk a következő. A ház, amiben élünk páromé és a keresztapjáé 50-50%-ban. Párom édesapjától ajándékozással kapta. Most szeretnénk kifizetni a másik 50 %-ot, de azt mondták, hogy ebben az esetben nem jár a csok. Nem tudom számít-e, de a ház kétgenerációs, teljesen különálló 2 lakrésszel ( az egyikben nincs ugyan fürdőszoba, de külön van a villanyóra és a víz is.) Ebből mi jelenleg az egyiket használjuk.
Ebben az esetben sem tudjuk megigényeli?
Köszönettel: Katalin

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék arról, hogy jogosult vagyok-e CSOK-ra, amennyiben kiskorúként a szüleim a nevemre vettek egy házat, ahol édesanyám a haszonélvező és as szüleim életvitelszerűen ott élnek. Emellett van egy másik lakás is, melyet szintén kiskorúként vettek nekem 1/3 résztulajdont a szüleim, azonban itt nincs haszonélvező megnevezve, csak van két másik tulajdonos szintén 1/3-1/3 részben.
Válaszát előre is köszönöm.
Nóra

Tisztelt Szakértő!
Szeretném a segítségét kérni az eligazodásban! Bátyámmal örököltünk édesapánk halála után negyed-negyed házrészt, fele édesanyánké. Én jelenleg édesanyámmal, párommal, gyerekeimmel ebben az ingatlanban lakom.
Megvásárolhatom-e bátyám részét ebből a támogatásból?
Köszönöm válaszát!

Ha tulajdonrészem van a házban, ami édesanyámé, a haszonélvezettel együtt, akkor igényelhetem-e szocpolt bővítésre?

Tisztelt Szakértő!
Egy használt lakást szeretnénk vásárolni a férjemmel, CSOK igénybevételével, 1/2-1/2 tulajdonban. De ezt a lakást 1 vagy 2 év múlva szeretnénk eladni az édesanyámnak, és egy házat vásárolnánk.
Van valamilyen kikötés, hogy a CSOK támogatással vásárolt lakást meddig nem lehet eladni? Vagy hogy közeli hozzátartozónak nem lehet-e eladni?
A házban, amit meg szeretnénk venni, nekem jelenleg van 1/4-ed tulajdonrészem, 1/4-ed a testvéremnek, 1/2-ed pedig az édesanyámnak. (De ugye ezt nem vehetjük meg CSAK támogatással, a közeli hozzátartozók miatt, úgy tudom.) A terv szerint én megvenném az 1/4-ed a testvéremtől, férjem pedig az 1/2-edet az édesanyámtól.
Köszönöm a segítséget!

Tisztelt Szakértő!
Egy osztatlan közös tulajdonban levő ingatlant örököltünk bátyámmal 1/4-1/4 részben 1997-ben. A bátyám 1/4-ed részét megvásároltam 2009-ben, így összesen 1/2 rész tulajdonom van egy komfort nélküli családi házban (rám eső helyiségek: 1 szoba és 1 konyha). Egyik szülőmnek holtig tartó haszonélvezete van a teljes tulajdonomra nézve, ő ebben az ingatlanban életvitelszerűen él is.
Igénybe tudom-e venni a CSOK-ot július 1. után 2 gyermekem után?
Kizáró tényező, ha 1/4-ed részét vásároltam az ingatlannak?
Ha akadályozza a CSOK felvételét számomra ez a tulajdoni hányad, egy esetleges elajándékozással július 1. előtt, már igényelhetem azt?
Várom mielőbbi válaszát!

Tisztelt Szakértő,
2 kérdésem lenne: a Ptk szerint a közeli hozzátartozó az alábbi:
közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az
örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér;
Kérdésem, az egyeneságbeli rokon pontosan mit jelent? Konkrét eset: a lakás, melyről szó van a férjem –> édesanyjának –> testvérének –> fia (unokaöcs)
Ő egyeneságbeli rokonnak minősül? Ha igen, akkor a második kérdés tárgytalan.
Ha nem, akkor 2. kérdés, jelenleg nincs tulajdonjogunk a kérdéses lakásban.
Férjem unokaöccse szeretné nekünk eladni a lakás tulajdonjogának 51%-át. Ebben a formában sem használható a CSOK az 51% tulajdonjog megvásárlására?
Válaszát előre is köszönöm.
Éva

Tisztelt szakértő!
Szeretném megtudni, jár-e nekünk a CSOK. Az ingatlant 2005-ben nagymamámtól vásároltuk meg. Akkor azért nem járt a szocpol, mert családon belül vásároltuk meg. Most meg már értelemszerűen rendelkezünk tulajdonjoggal, most meg azért nem jár? Két gyermekünk van 17 és 16 évesek. Nappali tagozaton tanulnak.
Köszönöm válaszát!

Az unokahúgom a férje és két testvére által örökölt lakásban lakik férjével és gyermekével. Ilyen esetben egyáltalán igényelhető-e szocpol a férjre eső részre, ha a feleségnek egyáltalán nincs tulajdonrésze sem? A férj igényelheti-e? Az átírás 2015-ben történt a szülőktől.
Köszönöm válaszukat.

Tisztelt Szakértő!
Szeretném megkérdezni, hogy mely esetekben kapható meg a CSOK, ha rendelkezik ingatlanrésszel az ember?
Konkrétan: édesapám 2007-ben elhunyt, tőle örököltem, testvéremmel közösen egy lakást, melynek 50%-os tulajdonos vagyok, de ezt az ingatlant szeretném értékesíteni és helyette venni egy nagyobbat (ez 34 négyzetméter és a hamarosan 5 főre bővülő családunknak már kevés).
Emellett van egy 1/4 rész tulajdonom egy vidéki családi házban édesanyámmal és testvéremmel, szintén édesapám örökségeként.
Házasságban élek, a férjemnek nincs semmiféle lakástulajdona.
Jogosultak lehetünk így CSOK-ra?

Tisztelt Szakértő Hölgy vagy Úr !
A kérdésem a következő:
Nem "hivatalos" élettársi viszonyban élő pár vagyunk 9 éves ikerpárral. Az én nevemen van a családi házunk 50%-a, a másik 50% a nővéremén. Lehetőségünk van megvásárolni a nővérem tulajdonrészét és szeretnénk ehhez igénybe venni a szocpol-csok támogatást. Lehetséges-e így hogy az én nevemen "van" lakóingatlan vagy esetleg a párom mint "egyedülálló" anyaként bonyolítsa, neki nincs a nevén semmi. Ő 38 éves én 43 vagyok.
Köszönettel és Üdvözlettel:
Ferenc

Tisztelt Szakértő!
Az után szeretnék érdeklődni, hogy CSOK igénybe vehető-e házrész vásárlására is. Szüleink válásukkor lemondtak testvérem és az én javamra 50-50%-ban a családi házukról. Az én részemet elajándékoztam kiskorú gyermekemnek. Most meg szeretné vásárolni a testvérem a ház másik 50%-át, mivel ő és családja lakik az ingatlanban. Megteheti ezt CSOK segítségével?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdv.
Kriszta

Jó napot!
Szocpol igénybevételével kapcsolatban érdeklődöm, van-e rá mód , hogy magánház felújításánál elérhető-e ez a támogatás vagy magánház (használt) testvér kifizetésére?
Köszönöm a válaszukat.
Üdv : Barbara

Tisztelt Hitelnet!
A feleségem örökölt az anyukájával és a testvérével az apukája után egy kis házat. Szeretnénk megvenni az ő részüket és az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben lehetséges-e a két gyermekünk után szocpol igénylés? Nincs tulajdonunkban ingatlan.
Köszönettel: Anti

Tisztelt Hitelnet Csoport!
A következő lenne a kérdésem:
Igényelhetek-e szocpolt, ha jelenleg egy 38 m2-es kis családi házból szeretnék kislányommal és élettársammal költözni egy nagyobb lakásba, ami részben a páromé. A mostani ház eladásával, illetve a szocpollal szeretnénk kifizetni a család többi tagját. Nem vagyunk házasok, most tervezzük a 2. gyermeket.
Köszönettel.
Ferenc

Férjemmel a szüleim házát szeretnénk megvenni. Apukám az 50%-át ajándék címén rám íratná, a fennmaradó 50%-át fizetnénk ki féltestvéreimnek hitelből. Van egy 2011-ben született kisfiúnk, és szeretnénk még egyre leszerződni. Ebben az esetben igényelhető-e szocpol használt lakás vásárlására?

Tisztelt Hitelnet!
Tulajdonrész kivásárlásához szeretnénk hitelt felvenni, ha lehetséges. Dédnagyszülőktől örökölt ház tulajdonrészét szeretnék megvásárolni édesapám testvérétől, az övé a ház 5/12-ed része, amit eladna nekünk. Édesapámé 6/12-ed és a bátyámé 1/12 rész.
Az ingatlan pesti, értékbecslő 19,6 millióra értékelte a hagyatéki eljáráskor. Édesapámék hozzájárulnának ehhez.
Kaphatunk-e hitelt erre a célra, az élettársam felveheti-e, mert neki van bejelentett munkahelye, esetleg szocpolt lehet-e igénybe venni vagy más támogatást? Három 13 év alatti gyermekünk van, lakásunk még nem volt.
Milyen lehetőségünk van, milyen feltételekkel?
Segítségüket előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Géza

Üdvözlet.
Van egy 70 négyzetméteres kertes házunk öcsémmel fele-fele arányban. Én megnősültem, van kettő gyermekem, mi lakunk a házban. Öcsém Pesten lakik, ott dolgozik. Vettünk fel kettő millió kölcsönt a házra az én részemre. A kérdésem, ha a nejemmel igénybe vennénk a szocpolt a két gyermekünkre, a feleségem kivásárolhatná a ház egy részét az öcsémtől?

Egyedül nevelem gyermekemet, egy 13 éves kislányt. A lakás, amelyben jelenleg is élünk 45 nm. A felét örököltem, de a másik felét meg kell vásárolnom.
Erre igényelhetem a szocpolt?

Tisztelt Szakértő!
Feleségemmel egy családi házban lakunk, melynek feleségem 50%-ban tulajdonosa. Érdeklődnék, hogy ha szeretnénk megvásárolni a másik 50%-ot a saját vagy feleségem nevére, akkor számíthatunk-e CSOK támogatásra. Amennyiben igen, milyen mértékben?
Köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Ha a tulajdonostól vásárolom meg részletre az ingatlant, (nem rokon, stb.) már fizetem egy ideje, de még hátra van a fele, az ingatlan a teljes kifizetésig nem kerül a tulajdonunkba a férjemmel, csak széljegyen vagyunk. Jelenleg 2 gyermekünk van, de szeretnénk még egyet, az ingatlan pedig tulajdoni lap szerint kivett tanya, (de csak a külterület miatt, maga az ingatlan 25 éves, 170 nm) jogosult vagyok-e szocpolra?
Válaszát köszönöm!
Üdvözlettel: Margó
Szép napot.

Tisztelt Szakértő!
36 éves vagyok, két kiskorú gyermeket nevelek egyedül (10 és 6 évesek). Férjem három évvel ezelőtt elhagyott bennünket. Jelenleg még házasok vagyunk. A lakásnak a fele amelyben a gyerekeimmel maradtam a férjem nevén van, a másik fele pedig az én nevemen. Édesanyám a haszonélvező az egész lakáson. Férjem követeli, hogy fizessem ki a lakás felét. Sajnos két gyerek mellett hiába van munkahelyem nem nagyon tudnék hitelt fizetni, amit ő nem vesz figyelembe. Kérdésem az, hogy igénybe vehetem-e a szocpolt úgy, hogy megvásárolom a lakás másik felét. Ez nekem óriási segítség lenne.
Nagyon köszönöm a válaszát!
Üdvüzlettel: Zsanett

Kedves Szakértő!
Édesapám halála után örököltem 1/4 rész ingatlant. Testvérem és édesanyám is tulajdonosok még. Egy gyermekem van, a második gyermeket most hordom a szívem alatt. Jelenleg 21 hetes terhes vagyok.
A kérdésem pedig az lenne, hogy erre az ingatlanra lakásfelújítás céljára megkapnám-e a 2 gyermek után a szocpolt? Vagy esetleg van-e lehetőségem szocpolból valamelyik másik tulajdonost kivásárolni?
Válaszát előre is köszönöm!

Lehet-e igényelni, ha már van tulajdonrész? Lehet-e 1/3 részt meg vásárolni szocpolra? Hol igényelhetek szocpolt? Mennyi a korhatár?

Kérhetem-e a szocpolt, ha 2/3 rész a nevemen van, 1/3 részt szeretném megvásárolni.

Jó napot!
3 gyermekünk van. Van a két kiskorú gyermekem tulajdonában fél tanya ingatlan, a másik felét tervezzük megvenni. Kérdésem: igénybe vehetjük-e a szocpolt akár a felújításra, akár a másik fele megvételére. Állandó lakás céljából szeretnénk felújítani. Férjemmel házasok vagyunk, 34-35 évesek.
Köszönettel.