Múlt héten került bejelentésre, hogy 2022 végéig ismét 5% lesz az újépítésű lakások áfája. A miniszterelnök már akkor utalt rá, hogy nem ez lesz az egyetlen közeljövőben bevezetésre kerülő kedvezmény. Máris itt az újabb könnyítés: Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentette, hogy a CSOK-kal új lakást vásárlók számára az 5%-os áfa is visszaigényelhető lesz.

Újra 5% lesz a lakásépítések áfája!

Mint arról korábban beszámoltunk, az új otthonteremtési program pilléreként újra 5% lesz a lakásépítések áfája. Az erre vonatkozó kormányrendelet azonban még nem került kihirdetésre, ezért a pontos részletszabályok nem ismertek. Amit már most is tudni lehet: nem vonatkozik a kedvezmény minden újépítésű lakásra.

Az újépítésű lakás alapterületére vonatkozó korlátozás

Nem új szabályként kerül bevezetésre, már a korábban érvényben lévő 5% lakásáfa idején is érvényben volt a lakás alapterületére vonatkozó korlátozás. 5% áfakulcs abban az esetben lesz érvényesíthető, ha az újépítésű lakások alapterülete nem haladja meg a 150 m2-t, lakóingatlanok esetében pedig a 300 m2-t.

Visszaigényelhető lesz az 5%-os lakásáfa!

Ezzel a lehetőséggel azok a családok élhetnek majd, akik CSOK-kal vásárolnak újépítésű lakást. Számukra januártól a csökkentett, 5% áfatartalom is visszaigényelhető lesz.

Mit jelent ez konkrét számokban?

Egy nettó 30 millió forint értékű új lakás ára – a jelenlegi 27% áfa tartalom mellett – 38,1 millió forint. Január elseje után vásárolt új lakás esetén – 5% áfakulccsal számolva – 31,5 millió forint lesz a vételár. Ezzel 6,6 millió forintot takaríthatnak meg a családok. Ezen túlmenően a CSOK-kal történő vásárlás esetén visszaigényelhető 5% áfa további 1,5 millió forintos megtakarítást fog eredményezni számukra.

Nagyobb értékű ingatlan vásárlása ennél is nagyobb kedvezményt jelenthet. Nettó 50 millió forint értékű lakás ára jelenleg áfával együtt 63,5 millió forint. 5% áfa tartalom esetén a vételár 52,5 millió forint. Ez 11 millió forint megtakarítást jelenthet áfa visszaigénylés nélkül is. Az 5% áfa visszaigénylésével pedig további 2,5 millió forint marad a családnál.

Mikortól lesz érvényesíthető az 5%-os áfakulcs?

Az eddigi bejelentések alapján 2021. január elsejétől vásárolt újépítésű lakások, lakóingatlanok esetében lesz 5% a lakásáfa.

Hogyan fog működni az áfa visszaigénylés?

A családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevők számára az 5% áfa utólag lesz visszaigényelhető. A vételár forrásösszetételének meghatározásánál tehát figyelni kell arra, hogy az 5% áfa tartalmat is meg kell finanszírozni.

Milyen lehetőségek vannak az újépítésű lakás vételárának finanszírozására?

Aki új lakás vételára több forrásból is származhat. Ezek az alábbiak lehetnek:

  • Önerő
  • CSOK (Családi otthonteremtési kedvezmény) – önerőként figyelembe vehető
  • Babaváró hitel – önerőként figyelembe vehető
  • CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott lakáshitel
  • Piaci kamatozású lakáshitel (Minősített fogyasztóbarát lakáshitel vagy piaci lakáshitel)
kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatás

A témában felmerülő további kérdéseit Hitelszakértőinknek is felteheti! Otthonteremtés előtt állóknak Szakértőink készséggel készítenek személyre szabott, díjmentes tájékoztatót! Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

78 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Fiamék tavaly vettek egy kétlakásos házat, (a földszinten a és nyeregtetőben egy) de minden, ami bontható, már lebontásra került. Ők egy egylakásos családi házat szeretnének
a telken, – a nyeregtető elbontása után – az emeleten lennének a hálók fürdővel + két terasszal. (Garázzsal együtt kb. 180-200 m2 lenne, kevesebb, mint 300 – most kezdik el terveztetni a házat). Két kis gyerekük van, (1 és 4 évesek), de a szülők már mindketten elmúltak 40 évesek, 1980-as születésűek, úgy tudjuk ezért már nem igényelhetik a CSOK-ot.
A kérdéseim: igénybe vehetik az új lakásépítésre vonatkozó 5%-os áfát lakásegyesítés jogi megoldása után? Ha nem és maradna továbbra is a kétlakásosnak a lakóépület, úgy terveztetnék meg a házat, hogy a nyeregtető elbontása után az emeleten alakítanának ki maguknak egy lakást (csak egy terasszal). És az alsó, meglévő, bár falak nélküli földszinti lakásba a menyünk szülei költöznének, valamint itt kapna elhelyezést egy kettős garázs.
Várom szíves válaszukat, üdv

Vissza kell fizetni a visszaigényelt 5% Áfát, ha a CSOK miatt vállalt gyermekek számánál kevesebb gyermek születik meg?

Kedves Szakértők!
Az alábbi esetben szeretném a segítségüket kérni 5% áfa alkalmazhatóságára vonatkozóan.
– 2020 szeptemberében indult generálkivitelezős építkezésről van szó
– átadás 2021. jan
– ikerház egyik fele 78 m2 nettó alapterület
– csok + fogyasztóbarát lakáshitel + önerő esetén
– ütemterv szerinti teljesítés
– jelenleg 60%-os készültség (kifizetve)
– 40% (ki nem számlázott)
-átadás 2021 június vége
A szerződésben az alábbiak vannak feltüntetve:
Vállalkozási díj összesen: bruttó 26.000.000 Ft, azaz bruttó huszonhatmillió forint; nettó 20.472.441 Ft + 27% áfa, az áfa összege 5.527.559 Ft.
A fentiek alapján a még ki nem számlázott 40%-ra alkalmazható-e az 5 % os áfakulcs?
Köszönettel.

Tisztelt hitelnet!
Arról van információ, hogy a visszaigényelt ÁFA összegét a bank utólag fogja jóvaírni az ügyfél számláján vagy beépíti a CSOK vagy a hitel összegébe?

Tisztelt Hitelnet!
2020. szeptemberben kötöttünk előszerződést, amelyben a vételár nettó+áfa szerepel, 2 vételárrészletet már kifizettünk, nyilván 27%-os áfa tartalommal, de a részleteknél csak bruttó összeg szerepel, a 3. részlet most 2021. februárban esedékes, a 4. részlet kb. májusban, az adásvételi szerződésre és a műszaki átadásra 2021. június környékén kerül sor, ekkor lehetséges a fennmaradó összegre banki hitel igénybevétele.
Kérdezem, hogy a februárban és májusban teljesített kifizetések 5%-os adókulcs alá fognak esni? Valamint az adásvételi szerződés megkötésekor a teljes összeget korrigálják nettó + 5% áfa-ra, és az előszerződésben meghatározott teljes vételár összeg e szerint csökken, tehát az áfa különbözettel csökkentett kevesebb összegre tudjuk majd a hitelt igénybe venni?
Köszönöm válaszát!

Tisztelt Szakérő,
Saját tulajdonú telken fővállalkozóval, vállalkozási szerződés keretében építettjük a 300 nm-ert meg nem haladó családi házunkat. Az építkezés ÁFA-ja 5% még a 2019-ig tartó 5%-os időszak miatt. Átadás/használatba vételi stb. csak 2021-ben lesz. CSOK-ot felvesszük.
Ilyen körülmények között vonatkozhat ránk az 5% ÁFA visszaigénylés lehetősége?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Az 5%-os ÁFA visszaigénylésekor kizáró ok lehet a meglévő lakástulajdon?

Tisztelt Szakertő,
2021-ben induló generálkivitelezős budapesti családiház építésekor az anyagdíj áfája hogyan alakul? A kivitelező azt mondta, hogy 27+5%, mert ő megveszi az anyagot 27% áfával, majd erre még rájön az 5% áfa. Csak a munkadíjra van mindössze 5% áfa.
Köszönöm.

Új építésű, könnyűszerkezetes családi házra is visszaigényelhető a 27% áfa? A preferált települések listájában benne vagyunk. Jövőre kezdenénk az építkezést, saját erőből! Illetve még egy kérdés, csak gyerekesek igényelhetik, vagy bárki?
Köszönöm válaszát !

Nyaraló építésekor, ha az újépítésű van-e lehetőség adó visszaigénylésre?

Kedves Szakértők!
2020 februárban aláírtunk egy előszerződést egy kivitelező céggel, el is kezdték a ház építést, ami várhatóan most februárban lesz kulcsrakész. A rendes adásvételit januárban fogjuk aláírni, viszont az előszerződésbe bele van foglalva a vételár, ami 27% áfát tartalmaz.
Ilyenkor mi a teendő, mennyit tudunk visszaigényelni, mit tehetünk hogy a lehető legjobban járjunk?
Köszönettel, Lilla

Üdv!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy mi 2019 decemberében vettük át új építésű házunkat, CSOK-ot is igénybe véve. Akkor is 5% volt az áfakulcs.
Mi is élhetünk az áfa visszaigényléssel?
Köszönöm!

Üdvözletem!

2019. Júliusában kötöttünk új lakás vásárlására szerződèst. 2020. Decemberben kap a lakás használatba vételi engedélyt, a csok-os lakás pènzügyi rendezèsère 2021. januárjában kerül sor. Visszaigènyelhetjük-e az 5 százalékos áfa-t?

Üdv.

Aki önerőből épít új lakást, annak nem csökken a lakás áfája?

Tisztelt Hitelnet! Egy mai válaszuk szrt a generálos saját házépítés esetén az új szabályok szrt sem lehet az 5%-os áfa egy vidéki kisvárosban. Kérem szives válaszukat, hogy a most elfogadott szabályok szerint is így van?

Üdvözlet,

Arra lennek kíváncsi hogy mi január elején állunk neki a családi házunk építésének. Van egy generál kivitelezőnk aki mindent intéz és csinál.
3gyerkoc van CSOK-kal építkeznénk. Vidéki kisvárosban ami nincs bent a falusi csokban.
Arra lennek kíváncsi hogy az új 5% áfa erre is vonatkozik? Mert elég ködös a Novák Katalin bejelentése számomra.Egy kis felvilágosítást szeretnék kérni.
Üdvözlettel Gergő

Üdv.
Az lenne a kérdésem, hogy a lányomék idei évben vásároltak most épülő ingatlant.
Az 5%-os áfa visszaigénylése őket is érintheti, ha a csokot jövő januárban igénylik?
Köszönöm előre is válaszát.

Ez engem is nagyon érdekel. Egy már megkezdett ház építésénél, ahol előlegszámla kifizetése is megtörtént, de a ház nyilvánvalóan még sokkal többe fog kerülni, a fennmaradó összeg még az 5%-os áfa hatálya alá fog esni, ha a végszámlát 2021-ben fogják kiállítani?

Illetve:
– Mi a saját kivitelezés fogalma? Általam megbízott Katás emberekkel (kőműves, gépész, vill.szer., stb.) történő kivitelezés, saját magunk által megvásárolt anyagokkal, ennek számít?

Tisztelt Hitelnet!

Igaz, hogy:
– saját kivitelezésű ingatlannál nem vehető igénybe az áfa visszaigénylés (ha igen, akkor mi lehet itt a megoldás, ha 2020.10. hóban elkezdődött a kivitelezés),
– nettó 50 M Ft-nak kell lennie az ingatlannak, ami után 2,5M Ft a visszaigényelhető összeg.
Köszönöm előre is!

T. Hitelnet, amennyiben 2020 decemberében előszerződésre kerül sor, de a konkrét adás-vételi szerződés 2021-ben köttetik, akkor hogyan kell gondolkodni a jelenlegi 47 millió Ft-os vételárról, és annak az áfájáról egy új építésű ház esetében?
Üdvözlettel: Erzsébet

Tisztelt Hiteles,
Érdeklődnék, hogy a Falusi CSOK-kal épített új ház esetében is vissza igényelhető az 5%-os áfa?

Jó napot kívánok!
Az egyik szakportalon a következő bekezdést olvastam: „Ez egy 40 millió Ft + áfás ingatlan esetében 2 millió Ft pénzügyi előnyt jelent a csok-on felül, vagyis egy gyermeknél 2,6 millió Ft, míg 2 gyermeknél 4,6 millió Ft összesen a kedvezmény. A 3 gyerekesek számára a csok-hoz képest már lényegesen kisebb a visszaigényléssel elérhető nyereség, hiszen ők most és jövőre egyaránt 10 millió Ft-ra számíthatnak a családi otthonteremtési kedvezményből. Tudni kell ugyanakkor, hogy az áfa-visszaigénylés utólagos lehetőség, vagyis a vásárlást meg kell tudni előre finanszírozni.”
Ebből úgy értelmezem, hogy a 3 gyermekes családok, nem igényelhetik vissza az 5%os áfát?

Jó napot!
Egyénileg építünk családi házat Sülysápon, csokot igénylünk hozzá 3 gyermekre.
Milyen jogszabályok vonatkoznak ránk áfa visszatérítéssel kapcsolatban?
Köszönettel: László

Kedves Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy a korábban (2018-ban) 5%-os áfával, CSOK-kal építtetett ingatlanok esetén is vissza lehet igényelni az áfát?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Meglévő telkünkre szeretnénk 2021-ben háromgyerekes CSOK-kal családi házat építeni. Hogyan tudjuk a januártól bevezetendő áfamentességet igénybe venni?
Köszönöm
Csaba

Tisztelt Hitelszakértő!
Az alapterületnél alkalmazható kerekítés? Pl. 150,2 m2-nél lefele?
Köszönöm válaszát!

Üdvözlöm!
Ha a vevő 2020-ban vásárolta meg az új építésű ingatlant 25% önerővel, de 2021-ben lesz átadva a lakás, akkor a 2021-ben esedékes kifizetésekre vonatkozik az 5%-os Áfa?

Aki nagycsaládosként csok-kal új házat épít, az továbbra is 27%-os áfá-val teheti ezt meg? Csak aki vásárol, részesül a többféle kedvezményből, aki saját maga építi a házát, az az összes áfa kedvezményből ki lesz zárva? Ők nem érdemlik meg a támogatást?

Ha jól értem, csak azokra vonatkozik, akik új lakás építéshez a CSOK-ot veszik igénybe?