Múlt héten került bejelentésre, hogy 2022 végéig ismét 5% lesz az újépítésű lakások áfája. A miniszterelnök már akkor utalt rá, hogy nem ez lesz az egyetlen közeljövőben bevezetésre kerülő kedvezmény. Máris itt az újabb könnyítés: Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentette, hogy a CSOK-kal új lakást vásárlók számára az 5%-os áfa is visszaigényelhető lesz.

Újra 5% lesz a lakásépítések áfája!

Mint arról korábban beszámoltunk, az új otthonteremtési program pilléreként újra 5% lesz a lakásépítések áfája. Az erre vonatkozó kormányrendelet azonban még nem került kihirdetésre, ezért a pontos részletszabályok nem ismertek. Amit már most is tudni lehet: nem vonatkozik a kedvezmény minden újépítésű lakásra.

Az újépítésű lakás alapterületére vonatkozó korlátozás

Nem új szabályként kerül bevezetésre, már a korábban érvényben lévő 5% lakásáfa idején is érvényben volt a lakás alapterületére vonatkozó korlátozás. 5% áfakulcs abban az esetben lesz érvényesíthető, ha az újépítésű lakások alapterülete nem haladja meg a 150 m2-t, lakóingatlanok esetében pedig a 300 m2-t.

Visszaigényelhető lesz az 5%-os lakásáfa!

Ezzel a lehetőséggel azok a családok élhetnek majd, akik CSOK-kal vásárolnak újépítésű lakást. Számukra januártól a csökkentett, 5% áfatartalom is visszaigényelhető lesz.

Mit jelent ez konkrét számokban?

Egy nettó 30 millió forint értékű új lakás ára – a jelenlegi 27% áfa tartalom mellett – 38,1 millió forint. Január elseje után vásárolt új lakás esetén – 5% áfakulccsal számolva – 31,5 millió forint lesz a vételár. Ezzel 6,6 millió forintot takaríthatnak meg a családok. Ezen túlmenően a CSOK-kal történő vásárlás esetén visszaigényelhető 5% áfa további 1,5 millió forintos megtakarítást fog eredményezni számukra.

Nagyobb értékű ingatlan vásárlása ennél is nagyobb kedvezményt jelenthet. Nettó 50 millió forint értékű lakás ára jelenleg áfával együtt 63,5 millió forint. 5% áfa tartalom esetén a vételár 52,5 millió forint. Ez 11 millió forint megtakarítást jelenthet áfa visszaigénylés nélkül is. Az 5% áfa visszaigénylésével pedig további 2,5 millió forint marad a családnál.

Mikortól lesz érvényesíthető az 5%-os áfakulcs?

Az eddigi bejelentések alapján 2021. január elsejétől vásárolt újépítésű lakások, lakóingatlanok esetében lesz 5% a lakásáfa.

Hogyan fog működni az áfa visszaigénylés?

A családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevők számára az 5% áfa utólag lesz visszaigényelhető. A vételár forrásösszetételének meghatározásánál tehát figyelni kell arra, hogy az 5% áfa tartalmat is meg kell finanszírozni.

Milyen lehetőségek vannak az újépítésű lakás vételárának finanszírozására?

Aki új lakás vételára több forrásból is származhat. Ezek az alábbiak lehetnek:

  • Önerő
  • CSOK (Családi otthonteremtési kedvezmény) – önerőként figyelembe vehető
  • Babaváró hitel – önerőként figyelembe vehető
  • CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott lakáshitel
  • Piaci kamatozású lakáshitel (Minősített fogyasztóbarát lakáshitel vagy piaci lakáshitel)
kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatás

A témában felmerülő további kérdéseit Hitelszakértőinknek is felteheti! Otthonteremtés előtt állóknak Szakértőink készséggel készítenek személyre szabott, díjmentes tájékoztatót! Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
76 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Vissza kell fizetni a visszaigényelt 5% Áfát, ha a CSOK miatt vállalt gyermekek számánál kevesebb gyermek születik meg?

Kedves Szakértők!
Az alábbi esetben szeretném a segítségüket kérni 5% áfa alkalmazhatóságára vonatkozóan.
– 2020 szeptemberében indult generálkivitelezős építkezésről van szó
– átadás 2021. jan
– ikerház egyik fele 78 m2 nettó alapterület
– csok + fogyasztóbarát lakáshitel + önerő esetén
– ütemterv szerinti teljesítés
– jelenleg 60%-os készültség (kifizetve)
– 40% (ki nem számlázott)
-átadás 2021 június vége
A szerződésben az alábbiak vannak feltüntetve:
Vállalkozási díj összesen: bruttó 26.000.000 Ft, azaz bruttó huszonhatmillió forint; nettó 20.472.441 Ft + 27% áfa, az áfa összege 5.527.559 Ft.
A fentiek alapján a még ki nem számlázott 40%-ra alkalmazható-e az 5 % os áfakulcs?
Köszönettel.

Tisztelt hitelnet!
Arról van információ, hogy a visszaigényelt ÁFA összegét a bank utólag fogja jóvaírni az ügyfél számláján vagy beépíti a CSOK vagy a hitel összegébe?

Tisztelt Hitelnet!
2020. szeptemberben kötöttünk előszerződést, amelyben a vételár nettó+áfa szerepel, 2 vételárrészletet már kifizettünk, nyilván 27%-os áfa tartalommal, de a részleteknél csak bruttó összeg szerepel, a 3. részlet most 2021. februárban esedékes, a 4. részlet kb. májusban, az adásvételi szerződésre és a műszaki átadásra 2021. június környékén kerül sor, ekkor lehetséges a fennmaradó összegre banki hitel igénybevétele.
Kérdezem, hogy a februárban és májusban teljesített kifizetések 5%-os adókulcs alá fognak esni? Valamint az adásvételi szerződés megkötésekor a teljes összeget korrigálják nettó + 5% áfa-ra, és az előszerződésben meghatározott teljes vételár összeg e szerint csökken, tehát az áfa különbözettel csökkentett kevesebb összegre tudjuk majd a hitelt igénybe venni?
Köszönöm válaszát!

Tisztelt Szakérő,
Saját tulajdonú telken fővállalkozóval, vállalkozási szerződés keretében építettjük a 300 nm-ert meg nem haladó családi házunkat. Az építkezés ÁFA-ja 5% még a 2019-ig tartó 5%-os időszak miatt. Átadás/használatba vételi stb. csak 2021-ben lesz. CSOK-ot felvesszük.
Ilyen körülmények között vonatkozhat ránk az 5% ÁFA visszaigénylés lehetősége?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Az 5%-os ÁFA visszaigénylésekor kizáró ok lehet a meglévő lakástulajdon?

Tisztelt Szakertő,
2021-ben induló generálkivitelezős budapesti családiház építésekor az anyagdíj áfája hogyan alakul? A kivitelező azt mondta, hogy 27+5%, mert ő megveszi az anyagot 27% áfával, majd erre még rájön az 5% áfa. Csak a munkadíjra van mindössze 5% áfa.
Köszönöm.

Új építésű, könnyűszerkezetes családi házra is visszaigényelhető a 27% áfa? A preferált települések listájában benne vagyunk. Jövőre kezdenénk az építkezést, saját erőből! Illetve még egy kérdés, csak gyerekesek igényelhetik, vagy bárki?
Köszönöm válaszát !