Tisztelt Hitelnet!

Van egy lakásom, melyet most kezdek árulni 10M Ft-ért, melyben a feleségemmel 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok, de úgy néz ki, hogy ma kötök adásvételi szerződést egy használt nagyobb értékű lakásra, melynek az ára 20M.

Ha megkötöm a mai napon az adásvételi szerződést a 20M értékű lakásra, és átadok 2M készpénzt, azaz 10%-ot, akkor ugye 8M összeget kell már csak átadnom az új ingatlannál + ha felveszek még 8.570.000 hitelt és 1.430.000 CSOK, de a lakásom eladása után nekem ha időközben eladom 10M-t fog átadni a vevő, így nekem marad 2M készpénz a kezemben, igaz ez az a KP, melyet az elején foglalóként beraktam a nagyobb lakás vásárlásba.

Kérdésem, hogy jó ez így a CSOK szempontjából?
Nem baj, hogy hamarabb köttetett a vásárolt ingatlanom adásvételi szerződése, mint az eladott lakásé?
Nem baj, hogy a 2 millió forint készpénz marad a kezemben?

Válaszukat előre is köszönöm.
Dolly

Kedves Dolly!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében az igénylőnek a vételár kiegyenlítésére kell felhasználnia a CSOK kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül értékesített lakástulajdonának a vételárát, mely az alábbi tételekkel csökkenthető:
– az adásvételt követően vásárolt ingatlan vételárának,
– a lakástulajdont terhelő, a vételárból visszafizetett munkáltatói vagy önkormányzati támogatás,
– az eladott lakásra felvett lakáscélú hitelintézeti kölcsön vételárból történő elő- vagy végtörlesztés,
– a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék,
– az adásvételre tekintettel megfizetett közteher
összegével.

Amennyiben továbbforgatási kötelezettséget csökkentő tétel adott esetben nem merül fel, akkor a teljes vételárat tovább kell forgatni. Ez a feltétel azonban nem minősül teljesítettnek, ha az eladott lakásból származó teljes 10 millió forintot nem forgatják tovább. A terveik szerint foglalóként átadásra kerülő 2 millió forint nem a lakáseladásból származó összeg lesz. A hitelintézetek minden esetben vizsgálják az eladott lakás, valamint a vásárolni kívánt lakás pénzügyi teljesítésének időpontjait.

A lakáshitelt és a CSOK-ot a hitelintézetek a vételár utolsó részeként folyósítják. Ha 2M Ft-ot foglalóként átadnak az adásvételi szerződés megkötésekor, akkor a megoldás az lehet, hogy a lakáseladásból származó teljes 10M Ft önerőként szintén átadásra kerül, végül az 1,43M Ft CSOK mellett 6.570.000 Ft összegű hitelt igényelnek.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szakértő!
Kérdésem a következő!
Van egy tehermentes ingatlanunk, két gyermekünk, termezzük 2-3 év múlva a harmadikat.
Szeretnénk a 10+15 csok és hitel igénybevételével venni egy újépítésű lakást. A csokon és hitelen kívül szükséges önerővel rendelkezünk.
A hosszútávú tervünk az lenne, hogy az említett tehermentes ingatlant értékesítenénk pár éven belül és utána építkeznénk, vagy újépítésű házat vennénk.
A kérdésem arra irányulna, hogy a csokot és a kedvezményes hitelt tovább tudnánk majd vinni az újépítésű házra anélkül, hogy eladnánk az eredetileg csokkal vásárolt lakást? Természetesen a ház nagyobb és ebből eredően nagyobb értékű is lenne.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Anna

Tisztelt Szakértő!
Tavalyi évben eladtam a lakásom. Viszont most szeretnénk használt házat venni. Sajnos az eladott lakás teljes ára már nincs meg, minimális részét (10%-át) fel kellett használnom váratlan kiadásokra. A vásárolni kívánt ház vételárát hitel nélkül akkor sem tudnánk teljesíteni, ha megvan az eladott lakás teljes vételára.
Lehetőség van a CSOK igénybevételére, az alábbiak alapján:
az eladott lakás fennmaradó összege + 10 millió Ft lakáshitel + 1.430.000? Az összegek összeadásával nem keletkezne plusz.
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel,
Ana

Tisztelt szakértő!
Használt ingatlan vásárlására szeretnénk igénybe venni a csokot. A párommal van egy ingatlanunk 50-50%-os tulajdonban. A vásárolt ingatlan viszont csak egyikünk nevén lenne (ha lehet). Így is el kell költeni az eladott ingatlan teljes árát vagy csak a rá eső tulajdoni hányadot?
Ha a megvásárolni kívánt ingatlan élőszerződése ellőbb létrejön, mint az eladott ingatlan adásvételije, akkor is 100%-ban el kell-e költeni az eladott ingatlan árát?
Köszönöm válaszát.

A férjemmel a házvásárlás végén járunk. A vételár hitel részét már kiutalták, jelenleg CSOK folyósításra várunk. Az én nevemen örökség lévén van egy fél házrész, amire jelenleg lenne egy vevő. Ilyenkor az abból származó vételárat, szabadon felhasználhatom vagy bele kell forgatom a hitelbe?