Tisztelt Hitelnet!

Az lenne a kérdésem, hogy a tetőtér beépítésére (lakhatóvá tételére, szigetelés stb.) felvehető-e a félszocpol? Egy 4 éves gyermeket nevelünk feleségemmel, ennek értelmében 600.000 Ft járna. (Nem igényeltük, amikor tavaly megvettük a lakást.) Utólag lehet-e?

Milyen feltételeknek kell teljesülni, stb? Saját névre szóló Áfa-s számla kell-e hozzá, stb? Például, ha nem tudok előteremteni 600.000 Ft saját erőt, akkor hogyan vegyem meg a szükséges anyagokat, hogy számlával igazoljam: mivel utólag kerül kifizetésre számla ellenében a támogatás?

Köszönöm a választ.
Tisztelettel.
Barna

Kedves Barna!

A vásárláshoz kapcsolódóan visszamenőleg a CSOK-ot sajnos nem tudják igénybe venni.

CSOK igénylés szempontjából bővítésnek minősül - a meglévő épület, épületrész vagy építmény átalakítása kivételével - a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése érdekében végzett építési tevékenység, ideértve az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést is. Ha tehát tulajdonképpen egy padlástérről van szó és még semmi nincsen kialakítva, hanem ezt követően kerül sor a tetőtéri helyiségek - köztük legalább egy 8 m2 hasznos alapterületű szoba - kialakítására, akkor e munkálatokra véleményünk szerint igényelhető a CSOK, amennyiben a további feltételek is teljesülnek.

A bővítési munkálatokról költségvetést kell benyújtani. A hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át a CSOK kérelem benyújtását követően, saját névre kiállított számlával kell igazolni, mely összegnek az 50%-a - 1 gyermek esetén maximum 600.000 Ft - lehet a CSOK. A finanszírozáshoz mindezek függvényében önerő is szükséges. A támogatás folyósítása akkor kezdhető meg, ha az önerőt a bővítésre már felhasználták. Az így elért készültségi foknak megfelelő összeget folyósítja a bank elsőként. Önerő hiányában a CSOK mellett bővítési hitel igénylésére is van lehetőség. Az elérhető hitelkonstrukciókról Szakértőink készséggel készítenek személyre szabott, díjmentes tájékoztatót online adatlapunk kitöltése után.

A támogatás a CSOK kérelem benyújtásának időpontját követően megkezdett bővítéshez igényelhető. Az igénylőnek nem lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa a bővítési munkálatokat végző gazdálkodó szervezet, továbbá az igénylő a gazdálkodó szervezetben nem rendelkezhet tulajdonnal.

A kedvezménnyel bővített lakásban az igénylőknek együttesen legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. Házaspár esetén a lakásban mindkét félnek (bármilyen arányban) az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie.

A további feltételeket IDE kattintva ismerhetik meg.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv.Engem is a tetőtér beépítése érdekelne.Kettő gyerekünk van,és igénybe szeretnénk venni a CSOK-ot.Viszont a bank azt mondta,hogy tetőtér beépítésre nem jár CSOK.Két gyermekre mennyi CSOK igényelhető?

Abban az esetben igényelhető-e a csok, ha a szülök külön laknak és a gyermeket közösen nevelik? Tehát jelen megegyezés szerint 2 napot az egyik, 2 napot a másik szülőnél van a gyermek?

A szüleim házának a tetőterében szeretnék kialakítani egy lakást. 41 éves vagyok és 2 kiskorú gyerekem van. A házban 25% tulajdonrészem van. Egy másik lakásban 50% tulajdonrészem van.
Jogosult vagyok-e a CSOK-ra?

Tisztelt Hitelnet!
Mi 2008-ban vettünk egy régi házat, akkor első két gyermekünkre fel is vettük a szocpolt. Most 2016-ban született meg a 3. kisfiunk. Be szeretnénk építeni a tetőteret (két szobával).
Kérdésem, hogy fel lehet használni a 3. gyermekre a szocpolt? Illetve mi ennek a folyamata? Hogyan fogjunk bele?
Válaszát előre is köszönöm!

40 éven felüliek vagyunk, 2015-ben vettünk fel 2 gyermek után 1 millió forint CSOK-ot, ami segítségével családi házat vásároltunk.
Kérdésem, hogy újabb gyermek születésével, ha be akarjuk építeni a tetőteret a lakás bővítése érdekében, pontosan mekkora maximális CSOK összeget vehetünk fel. A meglévő gyermekek után felvett összeg is kiegészülhet az azóta történt változtatások szerint?