Tetőtér-beépítésnél mennyi önerő kell a CSOK igényléshez?

Tisztelt Szakértő!

Szeretnénk házunk tetőterén 2 nagyobb gyermekünknek szobát kialakítani. 3 kiskorú gyermek van a családban, de már szükségük lenne önálló térre. A ház az én nevemen van teljes egészében, jelzálog típusú hitel van rajta 2020-ig, 90-100 m2 között van jelenleg. Szocpolt nem igényeltünk még soha, mert nem voltunk jogosultak. Most szeretnénk, ha van rá mód. Én 40 éves elmúltam, a férjem még nem.

Milyen feltételekkel igényelhetjük, kell-e tervrajzot készíttetnünk, engedélyeztetni?
Kell-e önerő?
Mennyi a maximum összeg, amit kaphatunk?

Köszönöm válaszukat.
Tisztelettel.
Marianna

Kedves Marianna!

Bővítéshez igényelt CSOK esetén alapfeltétel, hogy a bővítendő ingatlan – házastársak, élettársak igénylése esetén – a kettejük tulajdonában legyen. Ha csak Ön az ingatlan tulajdonosa, akkor nem lehetnek jogosultak a kedvezményre. Az igényléshez párjának is valamekkora tulajdonrészt kell szereznie benne. Mivel meglévő gyermekek után szeretnék igénybe venni, ezért felső életkorhatárnak nem kell megfelelni.

A bankoknak még nincs egyértelmű álláspontja arról, hogy a meglévő gyermekek után adható támogatást teherként veszik-e figyelembe vagy sem. Az MNB állásfoglalása szerint a meglévő gyermekek után járó CSOK összegét ugyan nem kell beleszámolni az ingatlanok terhelhetőségébe, de ha a hitelintézetek mégis beleszámolják, akkor a jogosultság szempontjából lényeges, hogy mennyit ér az ingatlan és mekkora összegű jelzáloghitel terheli.

A területileg illetékes építési hatóság tud Önöknek tájékoztatást adni arról, hogy az elvégezni kívánt tetőtér-beépítés engedélyköteles-e. Tervrajz és költségvetés benyújtása szükséges.

3 gyermek után 100 m2 hasznos alapterület felett 2.000.0000 Ft összegű CSOK adható. A ténylegesen jóváhagyható CSOK összege bővítés esetén azonban nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének 50%-át. Ahhoz tehát, hogy Önök a 2.000.000 Ft-ot ténylegesen megkapják, költségvetésüknek legalább 4.000.000 Ft-ról kell szólni, amit teljesen egészében számlával kell igazolni. Ha nem a teljes összeget, hanem csak 70%-át igazolják (ennyi a kormányrendelet által előírt kötelezően igazolandó mérték), akkor legfeljebb 1.400.000 Ft összegű CSOK-ot kaphatnak. Amennyiben a költségvetésük ennék kisebb, akkor – a számlákkal történő igazolás függvényében – arányosan kevesebb összegű CSOK-ot kaphatnak. Mivel a költségvetés 100%-a nem vehető fel, ezért önerő is szükséges, vagyis bizonyos készültségi fokig saját erőből el kell jutni.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Örököltem édesapám halála után egy kb. 55-60 m2-es házat. Erre szeretnénk egy tetőteret építeni. 3 gyermekünk van. 2004-ben már felvettük a szocpolt, 3.200 000 Ft-ot jelzáloghitellel egy másik ingatlanra, de sajnos bedőlt a hitelünk, így tavaly az eszközkezelő megvásárolta az ingatlant. Jelenleg albérletben vagyunk.
Az lenne a kérdésem, hogy az örökölt ingatlan tetőtér beépítésére felvehetjük-e a Csok-ot? Ha igen, mekkora összeget?
Köszönöm: Szilvi

Tisztelt Szakértő!
A terasz beépítésére lehet-e igényelni a csok-ot. Két gyermekem van és a lakásunkban 2 szoba van egy 3. szobát szeretnénk kialakítani. Egyedülálló vagyok két gyermekemmel. Mi 3-an és az apjukkal élünk egy fedél alatt, mivel kettőnk névén van a lakás, de kifizetni nem tudjuk egymást.

Tisztelt Szakértő!
Szeretnénk beépíteni a házunk tetőterét vagyis inkább egy újabb szintet húzni a meglévőre. Egy sorházról van szó. “E” energia besorolású a ház. A meglévő alapterület 55 m2. Egy gyermekünk van, de szeretnénk másikat is. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi CSOK támogatást tudunk igénybe venni? A számításnál a meglévő alapterületet veszik figyelembe vagy a már bővített m2 számít? Szükséges-e hitelt felvenni, ha van önerőnk?
Köszönettel: János

Tisztelt Szakértő!
Használt lakásunk tetőterének beépítését tervezzük. Jelenleg a tetőtér 2/3 része van lakhatóvá alakítva, a fennmaradó rész teljesen üres a tetőgerendák és cserepek látszódnak. Érdeklődnék ezek tudatában, lehetőségünk lenne a CSOK támogatás elnyerésére? Bővítésnek felel-e meg, ha az adott részre egy hálószoba illetve egy fürdőszoba lenne kialakítva. Párommal két gyermeket (1 és 5 éves) nevelünk, és mindketten 31 évesek vagyunk.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Eszter

Tisztelt Szakértő!
Szeretnék érdeklődni, hogy használt lakás esetén mi számít bővítésnek. Csak az, ha a lakás alapterülete növekszik, vagy például nyílászáró csere vagy más átalakítás is?
Köszönöm válaszát!
Juci

Tisztelt Szakértő!
Tetőtér beépítésre szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot. Három szoba és egy fürdőszoba kerülne kialakításra. A beépítés azonban nem engedélyköteles, tehát nem rendelkezünk építési engedéllyel. Ez az eset valóban nem minősül bővítésnek, vagyis nem jár a CSOK?
(Házunk felújítására 2007-ben kaptunk építési engedélyt, ebben benne volt a tetőtér is,’tehát a födém és a tetőszerkezet ennek alapján készült el akkor, viszont nem volt pénzünk a beépítésre. Lakhatási engedélyt csak az alsó szintre kaptunk 2008-ban.)
Köszönöm válaszát!
Teodóra


12
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x