Üdvözlöm!

Mi 3 éve vettünk egy házat (a szomszéd ház). 3 gyerekünk van, eddig 2.2 millió szocpolt kaptunk rájuk. Most a különbözetet, 2.8 milliót szeretnénk tetőcserére felvenni a vett ingatlanra. A ház teljes felújításra szoul, szinte csak a 4 fal maradhat. Cserépkályhás, vaskályhás fűtés van a szobákban, de van konvektor is mindenhol, csak a gázórát leszedték, mert az előző tulaj nem fizette. Nem szeretnénk addig visszakérni az órát amíg a felújítási munkák folynak, mert változni fognak a benti helyiségek elrendezései, és addig nem látjuk értelmét. Víz, villany van. A szennyvízhálózatra nincs rákötve a ház (a régi tulaj ezzel sem foglalkozott), de van emésztőgödör.

Kérdésem, hogy ha a tetőcserére kérem a falusi csok-ot, akkor ezek a hiányosságok akadályt jelenthetne? Vagy külön nyilatkoznom kell-e esetleg, hogy ezeket pótolom a munkák befelyeztével? Betonkoszorút is kell a házra önteni, a plafon sem maradhat hisz jelenleg is beázik.

Köszönöm válaszát.
Üdv.
Ágnes

Kedves Ágnes!

A falusi CSOK kérelem benyújtásakor a támogatott ingatlannak az alábbi feltételeknek kell megfelelnie:
– Rendelkenie kell 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel.

A további feltételeket a korszerűsítési munkálatok befejeztéig szükséges vállalni. Ezek a feltételek a következők:
– Fürdőhelyiség és WC,
– Közműves villamos energia szolgáltatás,
– Egyedi fűtési mód,
– Közműves szennyvízelvezetés, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
– Közműves ivóvíz-szolgáltatás, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

Ha falusi CSOK kérelmet nyújtanak be, akkor a költségvetésnek nem csupán a tetőcserét, hanem minden olyan munkálatot szükséges tartalmaznia, ami a fenti feltételek teljesítéséhez szükséges. Feltétel azonban, hogy az ingatlan a kérelem benyújtásakor statikailag alkalmas lakóingatlan legyen, ugyanis lebontandó, korszerűsítésre alkalmatlan ingatlan nem támogatható tekintettel arra, hogy a meglévő épület lebontására és helyette új lakóépület építésére a falusi CSOK keretében nincs lehetőség. Ha tehát a 4 falig lebontásra kerülne az ingatlan, akkor fentiek alapján nem valószínű, hogy megoldható lenne a falusi CSOK-kal történő finanszírozás.

Javasoljuk, hogy további, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz keressék a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy tetőcsere előtt állunk falusi csokból.
Az lenne a kérdésem, hogy jelenleg pala van a házon, arra rakathatunk-e cserepes lemezt. Bontás nélkül? Köszönöm előre is a választ!

Tisztelt Szakértő!
Terasz burkolásra is igénybe lehet venni a korszerűsítési támogatást?
Köszönöm válaszát
Üdvözlettel: Tímea

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy adott egy ingatlan ahol a konyha 10nm így szükséges lenne egy szelőzővrendszer mert nincs ablak a konyhán jelenleg a konyhá 3 ajtó van egy spejz itt már található abalak a másik egy fedett üveges beépített teraszra a másik a napaliba vezet. Mi az aminimális szelőztető rendszer vagy megoldás amivel ezt a problémát ki lehet küszöbölni? Ez az egyok ami miatt nem felel meg a csok elvárásainak az ingatlan.

Üdvözlöm!
Mi korszerűsíteni szeretnénk, már megvan minden papír! A kérdésem az lenne, hogy mi 1 hónapja megvettük a gázhoz a tartozékokat 1,4 ezer Ft-ért. Azok a számlák benyújthatóak a falusi csok korszerűsítésnél?
Köszönöm előre is válaszát!

Családi házban lakunk, ahol vegyes-tüzelésű fűtésünk van. A szobákba szeretnénk klímafűtést, minden helyiségbe külön. A konyhába és fürdőbe elektromos panelt szeretnénk, amire tudom, hogy nem jár a falusi csok. A kérdésem az, hogy a klímaberendezésekre igényelhetjük-e a falusi csokot?
Üdv.: Péter

Üdvözlöm!
Szeretnénk igénybe venni a falusi csok támogatást 2 gyerekre, fürdőszoba és WC teljes felújításra, megnagyobbításra. A ház amiben lakunk, apósom nevén van, itt lakik velünk egy háztartásban.
Az lenne a kérdésem, hogy igényelhetjük-e a csokot, ha a férjemre átíratja a házat?
Kell-e illetéket fizetni ilyen esetben?