Szép napot!

Érdeklődnék, hogy telekvásárlásra is igényelhető-e szocpol?
3 gyermek esetében mennyi a szocpol összege?
Korhatár 40 év?
Továbbá féléves munkaviszonnyal, minimálbéres fizetésre adnak-e, illetve 1 éves vállalkozói múlttal vehető-e fel lakásvásárlási hitel?
Lehetséges az, hogy a szülök fizetik a hitelt és az ingatlan amit építenek, a gyermek nevére kerül?

Köszönöm válaszát!
Jázmin

Kedves Jázmin!

A szocpolt telekvásárláshoz nem lehet igénybe venni. Szocpol igénybevételére Önök akkor lehet jogosultak, ha új házat építenek vagy újépítésű lakóingatlant vásárolnak. Amennyiben az építési telek megszerzése után lakóházat építenek, akkor az építkezéshez már igényelhetik a lakásépítési támogatást. Az építési telek vételárának finanszírozása telekvásárlási hitelből történhet. A telekhitel nem jelent akadályt szocpol igénylésénél, de ha az építkezéshez építési kölcsönt is szeretnének felvenni, akkor csökkenti a felvehető hitel összegét.

A szocpol összegét 3 tényező határozza meg: a gyermekek száma, az építendő lakás hasznos alapterülete és az épület energiahatékonysága. Ezek alapján 3 gyermek után a támogatás összege 1,2-2,6 millió forint között lehet. Minderről részletesen IDE kattintva tájékozódhat.

Meglévő gyermekek után igényelt szocpolt esetén nincsen felső életkorhatár, tehát a támogatás akkor is igényelhető, ha a támogatott személyek valamelyike elmúlt 40 éves. A 40 éves korhatárt csak akkor kell figyelembe venni, ha megelőlegező szocpol igényléséről van szó, vagyis, ha a támogatott személyek "vállalt" gyermekek után igénylik a támogatást.

Legalább a 8 órás minimálbér összegét elérő, féléves alkalmazotti munkaviszonnyal illetve 1 éves vállalkozói jogviszonnyal egyaránt igényelhető lakáshitel. Azt, hogy az Önök által felvenni kívánt hitelösszeg eléréséhez mekkora összegű nettó kereset igazolása szükséges, az ügylet részleteinek ismeretében tudják Szakértőink kalkulálni, illetve előzetes hitelbírálat után azt is ki tudják számolni, hogy adott jövedelmek mekkora összegű lakáshitel felvételére elegendők.

Amennyiben az építkezés szocpol igénybevételével történik, akkor a szülőknek is tulajdonjoghoz kell jutniuk az építendő lakásban. A vonatkozó kormányrendelet ugyanis kimondja, hogy az igénylőknek vagy támogatott személyeknek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük a szocpollal épített lakásban. Házaspár és élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie. A lakásban az igénylőn vagy támogatott személyen kívül csak az általa eltartott gyermek szerezhet tulajdont. Ezek alapján a szülőknek együttesen legalább 50%-os tulajdonrészt kell szerezniük.

Amennyiben személyre szabott, díjmentes építési vagy telekvásárlási hitelajánlatunkra is kíváncsi, kérjük, küldje el online ajánlatkérését! Ha hitelajánlatunk elnyeri tetszésüket és el szeretnék indítani az ügyletet, akkor Szakértőink készséggel vállalják a teljes körű díjmentes hitel- és szocpolügyintézést!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot kívánok!
Az lenne a kérdésem, hogy telek vételéhez igénybe lehet-e venni a szocpolt? Mivel két gyermekem van építkezni szeretnénk! Ha igen, akkor mekkora összeg a "segítség"? Mik a feltételek és hogyan kell ezt elkezdeni intézni?
Köszönöm, hogy elolvasták!