Társasházi lakás bővítéséhez milyen feltételekkel kapható CSOK?

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Társasházi albetétesített lakásomat bővíteném +1 szobával CSOK-kal az alapító okirat szerinti kizárólagos használatú ingatlanrészen:
„Jelen albetéthez tartozik továbbá az ingatlan használati megosztásából keletkezet G1 jelű 274 nm2 ingatlanrész kizárólagos használata…” Melyen felül a társasházi tulajdonosok írásbeli hozzájárulásukat adták a bővítéshez.

Pénzintézeti tájékoztatás szerint azonban a CSOK igénylés feltétele, hogy az alapító okiratot módosítsam úgy, hogy az albetéten szereplő lakásom mérete növekedjen az építendő szobával (értelemszerűen a társasházi ingatlanrész pedig csökkenjen), és a tulajdoni lapon a változtatás széljegyre kerüljön.

Kérdésem, valóban szükséges az alapító okirat módosítása, illetve a földhivatali széljegyzet (figyelembe véve a 2016/17 kormányrendelet 7. § 2 bekezdésére), vagy Önök tudnak segíteni?

Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
Bíbor

Kedves Bíbor!

A használt lakás bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II.10.) kormányrendelet 7. § (1) és (2) bekezdése valóban kimondja:
“(1) A családi otthonteremtési kedvezménnyel megvásárolt lakásban – a (3) és a (3a) bekezdésben foglalt kivétellel – kizárólag a támogatott személyek szerezhetnek tulajdont. (2) Több lakásból álló osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetén, ha a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakásra vonatkozóan alapján a támogatott személyek kizárólagos használati joga áll fenn, az (1) bekezdés szerinti feltételt teljesítettnek kell tekinteni.

Fenti előírás azonban nem kifejezetten az ilyen típusú ügyletekre vonatkozik. Véleményünk szerint adott eset ennél speciálisabb, így az érintett hitelintézet belső szabályai szerint szükséges eljárni. Amennyiben a pénzintézet fentiek előírását kéri, úgy ennek megfelelően kellene eljárni.

Adott ügyletnél hitelintézetenként eltérő eljárás is lehetséges. Amennyiben az ügylethez hitelfelvétel is kapcsolódik, Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott tájékoztatást a további részletek ismeretében. Ehhez online adatlapunkat kellene kitölteni. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést!

Ezen túlmenően annyit tudna még esetleg tenni, hogy e kérdésben kikéri a területileg illetékes járási hivatal véleményét. A CSOK rendelet megalkotásában illetékes Minisztérium javaslata alapján a támogatás nyújtásával kapcsolatban felmerülő szakmai kérdés esetén az érintett hitelintézet központja hivatott a tárca megkeresésére. A hitelintézet a kapott állásfoglalást ezt követően juttatja el a fiókhálózatnak. Ha tehát hivatalos állásfoglalást szeretne kérni az ügyben, akkor annak ez lenne a menete. Ez egy kicsit hosszadalmasabb ügyintézést eredményezhet.

A bővítéssel kapcsolatos további feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x