Tisztelt Hitelnet!

A kérdéseim a következők volnának a jelenlegi CSOK rendelet (2016. szeptember 16.) változásaival kapcsolatban:

1, Jól tudom-e, hogy új ház vásárlása esetén az adásvételi szerződés aláírása után 120 nap áll rendelkezésre a 10+10 igényélésére a folyósítás dátumától függetlenül?
2, Az új vásárolni kívánt ingatlan, tulajdoni megosztását tekintve, osztatlan közös tulajdonban van. Így korábban használati megosztási megállapodást készült. A korábbi változások miatt azonban, elindítottuk a társasház alapítást is, társasház alapító okirat készült és a tulajdoni lapon széljegyre került a társasház alapítás szándéka, de az albetétesítés még nem valósult meg.

Érdeklődni szeretnék, hogy el tudja-e fogadni a bank a használati megosztási szerződést a folyósításhoz? Amennyiben igen, akkor vissza kell-e vonnunk a társasházra való bejegyzési kérelmet a földhivatalnál, hogy csak a használati megosztási szerződést vegye figyelembe a bank? Vagy mindenképpen meg kell várnunk az albetétesítés folyamatának a végét?

Kérem szíves segítségét a fentiekkel kapcsolatban:
Köszönöm.
Márta

Kedves Márta!

1. Új lakás vásárlása esetén a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül nyújtható be. A CSOK rendelet 2016. szeptember 16.-tól hatályos módosítása óta új lakás vásárlása estén a kérelem benyújtásának nem feltétele a használatbavételi engedély, tehát akár tervezőasztalról történő vásárlás esetén is indítható a támogatás iránti kérelem függetlenül attól, hogy az ingatlan tényleges átadása akár egy év eltelte után lesz esedékes.

2. Amennyiben még nem nyújtották be a CSOK kérelmet, akkor véleményünk szerint a társasház alapítási szándék visszavonható és a támogatás iránti kérelem osztatlan közös tulajdonként, ügyvéd által készített használati megosztási szerződéssel is indítható.
Ha már benyújtották a CSOK kérelmet társasház alapítási szándékkal, akkor az ügyben mindenképpen az érintett pénzintézettel történő egyeztetést javasoljuk. Van olyan pénzintézet ugyanis, amely folyamatban lévő társasház alapítás esetén csak akkor fogadja el a használati megosztási szerződést, ha a társasház alapítási szándék elutasításra került.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
A CSOK rendelet melyik passzusa vonatkozik arra az esetre, ha egy telekre két családi ház épül, de a beruházó tervezője állítása szerint kétlakásos társasház alapítható. A telek a kis méret miatt nem megosztható, a belső ház csak gyalogosan közelíthető meg. Ilyen esetben is megfelel(nek) a ház(ak) a CSOK 10+15M Ft igényléséhez?

Osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlant (több lépcsőházas tömbház és szolgáltató épület egy helyrajzi szám alatt) hogyan lehet társasházzá alapítani? A tulajdoni lapon több mint 10 éves bejegyzésként szerepel a társasházzá alapítás előzetes ténye, változás nem történt, és az ingatlannak használati és megosztási szerződése sincs és már nem is hitelképes.
Milyen lehetőségek vannak az albetétesítésre vagy bármilyen más megoldásra, hogy az ingatlan tehermentessé, a lakások pedig akár lakáshitellel is értékesíthetővé váljanak?