Üdvözlöm.

Az lenne a kérdésem, hogy a férjemmel szeretnénk olyan tanyát vásárolni, amelyen esetlegesen már van valamilyen kisebb ház és ez mellé szeretnénk egy családi házat építeni, amelyhez igénybe szeretnénk venni a szocpolt. Az lenne a kérdésem, hogy van-e erre lehetőségünk, illetve, ha esetleg nincs, van-e úgy lehetőségünk, hogy zárt kerti vagy üdülő övezeti telket vásárolnánk és arra építenénk családi házat Budapest vonzáskörzetében?

Amennyiben erre sem nyílna lehetőségünk, milyen besorolással kell a teleknek rendelkeznie, hogy új családi házat építhessünk rá?
Illetve, ha nem lehetséges szocpolt igénybe venni tanyán történő építkezéshez, ebben az esetben milyen pályázati vagy más jellegű segítséget vehetünk igénybe?

Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát.
Tisztelettel: Boglárka

Kedves Boglárka!

A tanya a hatályos jogszabályok alapján lakóingatlannak minősül. Szocpolt pedig csak az a támogatott személy kaphat, akinek nincsen lakóingatlan tulajdona. Ha Önök vásárolnak egy tanyát, amelyen egy kisebb ház található, akkor a mellé építendő családi ház bekerülési költségének finanszírozásához már nem kaphatnak szocpolt, kivéve, ha a telken található házat lebontják és helyette építik az új házat.

A vonatkozó kormányrendelet szerint lakásépítési támogatás (szocpol) új lakás építéséhez és újépítésű lakóingatlan vásárlásához vehető igénybe. Amennyiben Önök zártkerti vagy üdülő övezeti telket vásárolnak, s arra az építési hatóság lakásépítésre szóló engedélyt ad ki, s a felépült ingatlant lakóingatlanként fogják bejegyezni majd az ingatlan-nyilvántartásba, akkor elvileg igényelhető a szocpol. Ha azonban az építési engedély nem lakóingatlan, hanem üdülő vagy gazdasági épület építésére szól, akkor nem használható fel az építkezéshez a támogatás. Azzal kapcsolatban, hogy az ilyen telekre milyen építési engedély adható ki, az illetékes építésügyi hatóság tud pontos választ adni.

Az a telek, amelyre biztosan építhető családi ház szocpol igénybevételével, az ingatlan-nyilvántartás szerint "beépítetlen terület" megnevezésű. Az ingatlan tulajdoni lapján tehát ennek a megnevezésnek kell szerepelni.

Arról, hogy a tanyán történő építkezéshez milyen egyéb támogatási forma vehető igénybe, egyáltalán igénybe vehető-e, esetleg a területileg illetékes önkormányzatnál lehetne érdeklődni, irodánk a szocpolon kívüli, egyéb támogatási formák ügyében nem illetékes.

Amennyiben megtaláltak az új ház építéséhez megfelelő telket, s a kivitelezéshez a szocpolon kívül építési hitelt is szeretnének igénybe venni, akkor Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes építési hitelajánlatot, mely a bankpiacon elérhető, lehetőségeiknek megfelelő legkedvezőbb építési hitelkonstrukciókat tartalmazza. Ezek megismeréséhez kérjük, töltsék ki online ajánlatkérő nyomtatványukat!

Az építési hitelek aktuális törlesztő részletét addig is online lakáshitel kalkulátorunkkal számolva ismerhetik meg.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
3 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Két gyermekre már igénybe vettem a szocpolt. A harmadik 20 évre született.
Új tanyai lakóház építésére kaphatok-e szocpolt? Tulajdon lapon szerepel, hogy tanya, gazdasági épület. Ezt szeretném újra építeni téglából. Gyesen lévő őstermelő vagyok.

Nagyon szépen köszönöm a válaszát.
Isten áldja meg a munkájukat…
Üdv: Boglárka