Tisztelt Cím!

Nyíregyháza külterületén, 0-ás helyrajzi számmal kezdődően: kivett tanya, gyümölcsös megnevezésű ingatlant szeretnék eladni FALUSI CSOK-ot igénybe vevő vevőknek. Az ingatlan 2597 nm, melyből 1445 nm gyümölcsös. A területen áll egy 135 nm-es összközműves családi ház, melléképületek, garázs, kert. A tanya fogalmának megfelelő körülményekkel.

Az OTP Bank a vevőknek nem hajlandó FALUSI CSOK-ot adni miszerint: a tulajdoni lapon nem családi ház szerepel, hanem kivett tanya.

Ebből adódóan sem sima CSOK, sem FALUSI CSOK igénybe vételére nem alkalmas az ingatlan?
Átminősíteni egy tavaly életbe lépő országos rendelet következtében nem lehet.
Valóban nem alkalmas FALUSI CSOK igénybevételére az ingatlan?

A fentiek következtében az ingatlant legalább nyolc éve nem tudom eladni. Már állásfoglalást akartam kérni a minisztériumból, de szerencsére rátaláltam az oldalukra.

Köszönettel.
Mária

Kedves Mária!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a falusi CSOK a preferált kistelepülésen lévő lakás, valamint a külterületi lakás finanszírozásához vehető igénybe.

A külterületi lakás fogalma: a település külterületén, az ingatlan-nyilvántartásban tanya vagy birtokközpont megnevezéssel nyilvántartott ingatlan, ha azon az 5. § (1) bekezdés 7. pont a)-e) alpontjának megfelelő lakóingatlan van.

Fentiek alapján véleményünk szerint nem zárja ki a falusi CSOK jogosultságot, ha az ingatlan tulajdoni lap szerinti megnevezése nem családi ház, hanem tanya. A családi ház, lakás megnevezés a normál CSOK igénylésénél követelmény. Falusi CSOK-nál megfelelő tehát a tanyaként nyilvántartott ingatlan, ha azon lakóingatlan áll.

A lakóingatlannak meghatározott feltételeket kell teljesítenie. Rendelkeznie kell:
a) 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
b) közműves villamos energia szolgáltatással,
c) egyedi fűtési móddal,
d) közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
e) közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van;

A falusi CSOK kérelem benyújtásakor azonban elegendő, ha az ingatlan a) alpont szerinti feltételnek – a fürdőhelyiség és a WC kivételével – megfelel. A további követelményeket elegendő a falusi CSOK keretében vállalt korszerűsítés befejezéséig teljesíteni.

A falusi CSOK-hoz kapcsolódóan támogatott hitel igénybevételére is van lehetőség, melyről Szakértőink készséggel adnak tájékoztatást online ajánlatkérést követően.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hölgyem/ Uram!
Az lenne a kérdésem:
Szeretnénk egy tanyát (preferált falu, külterületen) vásárolni, ami tartalmaz egy 100 nm lakóházat, konyha, étkező, 2 szoba, fürdő, wc, spejz. Ez az épület rajta is van a térképen. A melléképületek viszont nem. A megnevezése az ingatlannak kivett tanya, gyümölcsös, szántó. A gyümölcsöst és szántót külön fizetjük ki. Falusi CSOK + KAMATTÁMOGATOTT HITELT szeretnénk felvenni. Be is jegyeztettem magam mint földműves, hogy minden jó legyen.
Meg fogom kapni a hitelt a CSOK mellé?
Köszönöm válaszát,
Tisztelettel: Anonima

Tisztelt Címzett!
Érdeklődni szeretnék, hogy Kecskemét Ballószögben, 3100 nm területtel, hrsz.-al, házszámmal rendelkező, “kivett tanya”, megjelölésű külterületi ingatlanra, jár-e a csok, mivel nem lakóház a besorolása? 100 nm-es a ház. 3 szoba, konyha, fürdőszoba, WC. Szobánként kandallóval megoldott fűtés. Vezetékes víz nincs, fúrt kút biztosítja a ház vízellátását. Életvitelszerűen itt élünk. Az ingatlan örökölt, szeretnénk kifizetni az testvéreket, és korszerűsíteni, felújítani. 2 kiskorú gyermekünk van.
Válaszát köszönöm: Klári

Érdeklődnék, hogy külterületi tanya alkalmas-e a CSOK igénybevételére. Kút, emésztő van az ingatlanon. Cserépkályha fűtés. A tanya jó állapotba van. Életvitelszerű lakhatásra alkalmas. A település 2 km.-re van. Iskola, orvosi rendelő, munkahely szintén van.
Köszönöm válaszukat.
Üdvözlettel.

Üdvözlöm!
Kérdésem az volna, hogy a kiszemelt házikó a Falusi Csok listán szerepelő településen van, de erősen felújításra szorul. Az utcán vannak közművek /vezetékes víz, csatorna/, saját kút is van. Az ára 1.7 Millió Ft.
Ez esetben mennyi pénzt lehet fordítani a felújításra, korszerűsítésre a Falusi Csok-ból? 5 gyermekes édesapa vagyok.