Kedves Válaszoló!

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy párommal vettünk egy külterületen lévő tanyát, egy olyan településen, ahol lehet Falusi CSOK-ot igényelni. Még nem sikerült teljesen a feltételekre szabni, viszont gondolkozunk a felvételén.

Ami leginkább hibádzik, hogy nincs közműves ivóvíz szolgáltatás bevezetve a tanyára, szennyvízrendszer sincs a településen, de úgy tudom ülepítő megoldás is lehet.

Viszont amiért kérdéses, hogy igényelhetjük-e, hogy az Adásvételi szerződésben úgy szerepel, hogy “kivett tanya, gyümölcsös”.
Erre már nem lehet igényelni?

Köszönöm előre is válaszát!
Tisztelettel.
Boglárka

Kedves Boglárka!

Az ingatlan “kivett tanya, gyümölcsös” megnevezése nem zárja ki a falusi CSOK igénylésének lehetőségét. Az adásvételi szerződésben azonban rögzíteni kellene, hogy maga a gyümölcsön vételára önerőből kerül megfizetésre, míg a lakóingatlan vételára finanszírozható a támogatással.

A falusi CSOK jogosultsági feltétele, hogy az ingatlan a kérelem benyújtásakor rendelkezzen legalább 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel.

Fürdőhelyiség, WC, valamint a közművekre vonatkozó további feltételeket elegendő a korszerűsítés végéig teljesíteni.

Nem probléma a közműves szennyvízelvezetés hiánya. Ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történhet.

Ugyancsak nem kizáró ok a közműves ivóvíz-szolgáltatás hiánya. Amennyiben a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, megfelelő, ha a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

A falusi CSOK további jogosultsági feltételiről IDE kattintva olvasható részletes tájékoztatás. A támogatás mellett van lehetőség az állami kamattámogatású lakáshitel felvételére is. Ennek összege 2 gyermek után igényelt falusi CSOK esetén maximum 10 millió forint lehet. Amennyiben legalább 3 gyermek után igénylik a falusi CSOK-ot, úgy a támogatott lakáshitel maximum összege 15 millió forint.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

További, személyre szabott díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szakértő!
Egy kivett majorként bejegyzett, több, mint egy hektáros területen lévő ingatlan vásárlásán gondolkodunk. Falusi CSOK-ot szeretnénk hozzá felhasználni 3 meglévő gyermek után. Az ingatlan nem támogatott település külterületén található.
A kérdésünk, hogy a tulajdoni lapon szereplő “kivett major” művelési ágat lehet-e tanyává vagy birtokközponttá módosíttatni így, hogy 6000 m2-nél nagyobb, egybefüggő telekről van szó?
Ha nem, akkor például kivett tanya, vagy bármilyen kivett művelési ág elfogadható lenne-e CSOK szempontból?