Tisztelt Hitelnet!

Szülői házunk mögé szeretnénk építkezni Győr mellett. Babaváró támogatást szeretnénk igénybe venni, aminek meg is felelünk minden igénylési feltételnek. A 10 millió babaváró támogatásból szeretnénk kivásárolni a szülői házból tulajdonrészt, így nagyjából tisztán maradna 5 millió forintunk. Mellette 50%-os tulajdonrészesedés lenne az említett ingatlanból.

Ebből kifolyólag olyan kérdések merültek fel bennünk, hogy:

1. A megmaradt 5 millió Ft babavárót felhasználhatjuk önerőnek egy építkezésnél későbbiekben?

2. Milyen más támogatást/hitel konstrukciót tudnánk még igénybe venni, hogy a szülői ház mögötti új, külön bejáratú házat építtessünk? Van rá lehetőségünk egyáltalán ilyesfajta épülésre? Kb. 90 m2-ben gondolkodunk.

2.1 Amennyiben igen, akkor a két ház egynek fog megfelelni vagy van rá lehetőség, hogy új házszámmal legyen ellátva mint például 20/a (szülői ház 20)?

2.2 Milyen előírásoknak kell megfelelni egy ilyen elképzelésnél? A hatályos helyi építési terv alapján 30%-ig beépíthető a telek, jelenleg ~10% van beépítve. Teleknagyság: 1020 nm2.

Mihamarabbi válaszukat előre is köszönöm!
Ákos

Kedves Ákos!

1. A babaváró hitelből fennmaradó 5 millió forint önerőként felhasználható az új lakóház építése során.

2. Annak kellene még utánajárni, hogy a helyi rendezési terv alapján milyen további ingatlan építhető adott telekre. Lehet-e különálló lakóházat építeni vagy esetleg csak falkapcsolatosan lehet tovább építkezni, esetleg megosztható-e a telek. Bármely esetben van lehetőség CSOK, valamint a hozzá kapcsolódó támogatott hitel igénybevételére.

Ha a telek nem osztható meg, de különálló ház építhető, akkor megoldás lehet az épület külön helyrajzi számra történő kiemelése. Ha falkapcsolatos építés lehetséges, akkor társasház alapítással kerülhet külön helyrajzi számra az Önök ingatlana. Megoldás az is, hogy marad osztatlan közös tulajdon. Ez esetben egy ügyvéd által ellenjegyzett úgynevezett Használati megosztási szerződéssel lehetőséges a támogatás és kölcsön felvétele. Ebben a kérdésben további információ IDE kattintva olvasható.

2.1 Osztatlan közös tulajdonon létesített önálló ház esetén is van lehetőség arra, hogy külön házszámot kapjon az ingatlan.

2.2 A CSOK jogosultságra vonatkozó további feltételeket IDE kattintva tekintheti meg.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése