Tisztel Uram!

Érdeklődnék a szocpol iránt, miszerint a közeljövőben párommal házastársi viszonyban lépünk és a gyermekünk is a pocakban van. A saját nevünkön nincs ingatlan, viszont a szüleim nevén van 1 félkész családi ház, amit szeretnénk megvenni és átalakítani, bővíteni (tetőcsere stb.). Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges-e szocpolt igényelnünk?

Tisztelettel
János

Kedves János!

Félkész családi ház lakhatási engedély megszerzése előtti tulajdonjog átruházásához igényelhető lenne szocpol, ha az építkezés 2010. január 1. után kiadott építési engedély alapján történt, ám az Önök esetében erre azért nincs lehetőség, mert a vásárlás közeli hozzátartozótól történik. A vonatkozó jogszabály pedig arról is rendelkezik, hogy az eladó nem lehet az igénylőnek közeli hozzátartozója, illetve élettársa.

Amennyiben az ingatlan megszerzéséhez nem vennének igénybe támogatást, akkor sem lennének jogosultak szocpolra a lakóház átalakítási és bővítési munkálatainak elvégzéséhez. Utóbbi két lakáscélra ugyanis nem nyújtható a szocpol. Lakásépítési támogatást 2012-ben csak új lakóház építéséhez és új lakás vásárlásához lehet igényelni.

A szocpol folyósításának alapját képezik a támogatott személyek eltartásában lévő gyermekek. A jelenleg hatályos rendelkezések szerint 1 gyermek után nem kérhető a támogatás. A jogosultsághoz minimum 2 (meglévő/vállalt) gyermek szükséges. Házasságkötésük után jogosultakká válnak megelőlegező szocpol igénylésére, ha egyikük életkora sem haladja meg a 40. életévet. Ez esetben két gyermeket vállalhatnak. A "teljesítési" idő 8 év. Erre azonban csak fenti lakáscélok megvalósítása esetén van lehetőség.

Ha maradnak a félkész ház átalakításánál és bővítésénél, akkor arra piaci kamatozású forinthitelt vehetnek fel. A lakáshitel igényléséhez jogerős bővítési engedélyre lesz szükség. Az igazolt jövedelmüktől függően a bővítendő ingatlan várható forgalmi értékének akár 80%-áig történő finanszírozására is lehetőség nyílhat.

Személyre szóló ajánlatot hitelkalkulátorunk használatával kérhet.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Tanácsadó !
2005. tavasza óta építés alatt álló, kb. 75% -os készültségű lakóházra szeretnénk 3 gyermekünk mellett felvenni a Lakásépítési Támogatást. Az ingatlanra az építési engedély meghosszabbítása idén májusban lesz esedékes, a jelenlegi tulajdonos szerint. Kérdéseim:
1. Erre az ingatlanra igényelhetjük-e a szocpolt?
2. A leírt készültségi állapotban lévő ingatlanért kifizetendő összeg egy részét képezné az esetlegesen jóváhagyott támogatás. Ebben az esetben miként kerül folyósításra az összeg?
3. Az ingatlan hasznos alapterülete a földszinten 90 nm, az alagsorban (3 helység: kazánhelység, közlekedő, garázs-műhely) 42 nm. Ezen alapterületek összessége megfelel a 110 nm-es kritériumnak, amire a maximális támogatást kérhetjük?

Tisztelt Szakértő !

2010-ben kezdtünk el építeni a feleségemmel egy 130 m2-es családi házat. Most készült el, de még nincs lakhatási engedélyünk. Lakáshitel van rajta, de gyerekünk még nincsen, de szeretnénk kettőt. A kérdésem az lenne, hogy kaphatunk-e szocpolt, illetve ha igen, akkor annál a banknál kell igényelni ahonnan a hitelt felvettük?
A segítségét előre is köszönöm:
Üdvözlettel: György

Tisztelt tanácsadó!
Abban szeretném kérni a tanácsát, férjemmel két gyermeket nevelünk. 2010-ben vásároltunk egy újépítésű családi házat, amit 2006-ban kezdtek el építeni. Ez a családi ház még nincs befejezve, tehát még nincs meg a használatbavételi engedély és sajnos nem is úgy építették meg, ahogy a terven szerepelt. Ezért mikor megvásároltuk 2010-ben új tervet kellett benyújtanunk, amire kaptunk egy fennmaradási és továbbépítési engedélyt. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben jogosultak vagyunk-e a szocpol támogatásra.
Várom válaszát.
Köszönettel, Ilona

2006-ban vásároltunk házat 27 millió forintért, melyből 15 millió volt CHF alapú kölcsön. A banki értékbecslő viszont 31 millióra becsülte az ingatlant, elsősorban a környéken található többi (kettő darab) adásvétel átlaga alapján (csak alapterületet figyelt).
Rész vehetek-e a kedvezményes árfolyamrögzítésben? Ha nem, van-e arra valami lehetőség, hogy az ingatlant újra becsültessem emiatt? (végtörlesztés alatt folyamatosan árultam 30 millióért, egyetlen érdeklődő sem volt).

Tisztelt Cím!
Kérdésünk a következő lenne. 2010 júniusában kezdtünk építkezni, államilag kamattámogatott hitelt vettünk fel, de a folyósítás utolsó részletét még nem vettük fel/kaptuk meg, mivel még nem fejeztük be az építést,nincs használatbavételi engedélyünk. 2 gyermeket tervezünk, az első már úton van.
Kaphatunk szocpolt?
Válaszát előre is köszönöm!

Három gyermekünk van, a legnagyobbik már betöltötte a 18.-at, a másik két gyermek 12. illetve 9 évesek. Kaphatunk-e szocpol támogatást és ha igen milyen feltételekkel? Rendelkezünk saját ingatlannal, de lakhatatlan állapotban van, félkész.

Kérdésem a következő: aki már építkezés alatt van és az első gyermekre megkapta a szocpolt, de nem vett fel hitelt a folyósító banknál, az a megszületett 2. gyermekre most megigényelheti csak a szocpolt a befejezéshez? Ha igen, milyen összeg járna a második megszületett gyermekre?
Köszönöm segítségüket.

Kedves Szakértő!
Érdeklődöm, hogy készházra, illetve gerendaházra is igényelhető-e szocpol?
Válaszát előre is köszönöm!
Ágnes