Tisztelt Szakértő!

9 éve kaptunk 1,6 M szocpolt és 0,4 M ÁFA támogatást 18 M forintért vásárolt lakásunkra. A két gyerek időközben megszületett. A lakásra vettünk fel 8 M Ft hitelt, ennek jelenlegi tőketartozása 5,4 M.

A lakást sikerült értékesítenünk 20 M Ft-ért. Februárban kapunk foglalót a lakásra, a vételárat több részletben kapjuk meg, a nyár folyamán költözünk ki.

Következőket szeretném tudni:
- Mi számít a szocpol szempontjából "adásvétel időpontjának"? A foglaló és a szerződés aláírása, vagy a tulajdoni lap kitisztázása/teljes vételár kézhezvétele? Ez fontos tényező, mert nálunk több hónap telik el a kettő között.

- Elképzelhető-e a szocpolt átvitele olyan ingatlanra, amelyet már korábbi időpontban vásároltunk? Mi a helyzet abban az esetben, ha az új ingatlant a jelenlegi lakásunk foglalójának kézhezvétele/adásvételi aláírása illetve a teljes vételár megkapása közötti időszakban vásárolunk?

Amennyiben a jegyző engedélyezi a szocpolt átvitelét, milyen értékű ingatlant kell vásárolnunk ahhoz, hogy a teljes szocpolt átvihessük? (ha nem törlesztjük a banki hitelünk fennálló részét, hanem azt is továbbvisszük)

Köszönettel,
Erzsébet

Kedves Erzsébet!

Az "adásvétel időpontja" a végleges adásvételi szerződés aláírásának dátuma, nem pedig a teljes vételár kézhezvételének időpontja.

Szocpollal terhelt lakás értékesítése esetén - amennyiben újabb lakást kívánnak vásárolni - akkor a szocpol visszafizetése felfüggeszthető 1 évre. A felfüggesztés időtartama egy alkalommal maximum 1 évvel meghosszabbítható.

Ahhoz, hogy a teljes szocpol átvihető legyen, legalább olyan értékű lakóingatlant kell vásárolniuk, mint amilyen értékű az eladott lakás.

Arról, hogy milyen ingatlanra jegyeztethető át a szocpol, a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalában vagy a hitelfolyósító banknál (mivel hitel átjegyzése is szóba került) érdeklődhet.

A szocpol átjegyeztetésével kapcsolatban további információt a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) Kormányrendelet 21.§ tartalmaz.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!

2003. novemberében vásároltunk egy új építésű lakást, mely kapcsán 1,6 M Ft szocpolt és 400 e Ft Áfa kedvezményt kaptunk. Ezen kedvezményekkel kapcsolatban a tulajdoni lapra természetesen rákerült a 10 éves elidegenítési és terhelési korlátozás.
Szeretnénk a lakásunkat eladni majd másikat venni, azonban az elidegenítési korlátozás gondot jelent. Az oldalon található információk alapján a korlátozást az Államkincstár csak akkor függeszti fel, ha a támogatás összege a kincstári letéti számlára befizetésre kerül. Sajnos esetünkben az említett összeg átmenti befizetése jelentős gondot jelent. A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy van-e olyan lehetőség, amelynél nem kell a támogatásokat átmenetileg sem befizetni?
Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel:
Gyula

2008-ban igénybe vettük a szocpolt. Közben elváltunk a nejemmel. Jelenleg ő lakik a házban két gyerekkel. Ő szeretné elhagyni a lakást, másikat szeretne vásárolni. Kérdésem a következő, hogy a másik lakásra átvihető-e a szocpol?

Meglévő lakásomra be van jegyezve a jelzálogjog és az elidegenítési és terhelési tilalom a gyermekekre járó otthonteremtési támogatás miatt. El szeretném adni és használt ingatlant szeretnék vásárolni. A használt ingatlant megvehetem azelőtt, mielőtt a saját (terhelt) ingatlanomat eladtam, vagy ebben az esetben nem vihetem át a szocpolt?

Tisztelt Hitelnet!
Mi a helyzet abban az esetben, amennyiben meglévő lakásunkat nagyobbra szeretnénk cserélni, viszont a régi szocpol igénylésétől még csak 5 évünk telt le a 10 helyett? Van-e mód a 3 gyerek után igénybevett szocpolt nem visszafizetni, hanem a nagyobb lakásra átvinni? A kiszemelt lakás nem újépítésű, hanem használt.
Köszönettel:
Anikó

Meglévő lakásomra be van jegyezve a jelzálogjog és az elidegenítési és terhelési tilalom a gyermekekre járó otthonteremtési támogatás miatt. El szeretném adni és használt ingatlant szeretnék vásárolni. Így lehetséges?

Jó napot kívánok.
Érdeklődni szeretnék, hogy jelenleg egy 43 nm-es újépítésű lakásunk van, de még nem vagyunk tulajdonosok, lakcímkártyánk sincs, jelenleg felszámoló biztosnál tart az egész lakópark. Elvileg májustól a bank veszi át az egész lakópark befejezését. Azt szeretném megérdeklődni, hogy egy nagyobbra szeretném cserélni, mert jön a harmadik babánk, és vajon lehetséges-e, hogy a szocpolt és a hitelt átvinni a másik lakásra? Meg a harmadik gyermek után, a szocpolt meglehet-e igényelni?

Tisztelt Uram/Hölgyem!
2008-ban vettünk hitelre egy új építésű ingatlant (lakást), és 2 gyermekre szocpolt igényeltünk. 2010-ben az első gyermeket “teljesítettük” is. Szeretnénk kertes házba költözni, és a kérdésem az lenne, hogy a szocpol “továbbvihető-e” használt ház vásárlása esetén.
Válaszukat előre is köszönöm.
László