Tisztelt Hitelnet!

Azt szeretném kérdezni, hogy van 2 lányom, egy 17 hónapos és egy 3 hónapos, és szeretnénk saját házat venni, mert jelenleg a párom szülői házában lakunk, ahol egy udvarban élünk a testvérékkel és rész tulajdona van a házban. Szeretnénk saját házat venni.

Arról szeretném Önöket kérdezni, hogy halottam, hogy jövőre már használt lakás vásárlására is felvehető a szocpol. Annak mik a feltételei és mekkora összeget lehetne igényleni például egy 2 szoba konyha fürdővel ellátott kis házhoz?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Éva

Kedves Éva!

Az új szocpoltervezet szerint 2015 júliusától ismét igényelhető lenne a szocpol használt lakás vásárlására és bővítésére. Ez a javaslat azonban még nem került elfogadásra, tehát az igénylés feltételeit majd csak ennek elfogadása után ismerhetjük meg.

Szocpoligénylésnél jelenleg kizáró ok, ha az igénylőknek vagy az együttköltöző családtagok valamelyikének van lakástulajdona vagy tulajdoni hányada. A kivételekről IDE kattintva tájékozódhat. Ha a kivételek között nem szerepel az a mód, ahogy férje a tulajdoni hányadát szerezte, akkor az adott hányad elajándékozása lehet megoldás.

A tervezet szerint a "félszocpolt" legalább komfortos lakás vásárlásához lehet majd igénybe venni. A támogatás összege az ország egyes régióiban eltérő lesz. A törvényjavaslat tartalmazza a legmagasabb négyzetméterenkénti támogatási összegeket. A közép-magyarországi régió térségeiben és Budapestben lesz a legnagyobb az összeg, a fővárosban maximum 260 ezer/négyzetméter, a városokban maximum 200 ezer/négyzetméter, egyéb településeken maximum 160 ezer forint/négyzetméter. A legkisebb összegű támogatással az Alföldön kell számolni. Ott a négyzetméterenkénti maximum - a településtípustól függően (megyeszékhely, város, egyéb település) 180 ezer, 120 ezer, illetve 100 ezer forint.

Amennyiben a vonatkozó törvény kihirdetésre kerül, akkor honlapunkon összefoglaljuk az igénylés valamennyi feltételét, például életkori előírások, a vásárolandó lakás maximális vételárára vonatkozó szabályok, stb.

Ha a lakásvásárlás támogatás és önerő felhasználásával nem valósulhat meg, akkor az elérhető hitelkonstrukciókról már most is tájékozódhat honlapunkon. Használt lakás vételárának finanszírozásához a bankok jelenleg támogatott és piaci kamatozású lakáshitelt egyaránt nyújtanak. Az aktuális törlesztő részletek megismerésében online lakáshitel kalkulátorunk lehet segítségére.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

133 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretnék érdeklődni, hogy sajnos bárlistás vagyok, de 3 gyermekem van és szeretném igénybe venni a szocpolt, mert albérletben lakom és nagyon magas a rezsim. A párom dolgozik.
Ha tudnának segíteni, akkor a kérdésemre válaszolnának.

Üdv.
Az lenne a kérdés, jár-e CSOK vályogból épült házra? Számít-e mikor épült? Amennyiben fürdő van, de a wc az udvaron lett elhelyezve? A wc-t pótolhatjuk-e a szerződés megkötése után, illetve a kérelem beadása előtt?
Köszönöm.

Tiszteletem!
Ha a családi házban amit kinéztünk ki van építve víz, villany, gáz, parapetes fűtés, a gáz még nincs rákötve és a csatornázás is kiépített, de még nincs rákötve. Így ez nem komfortos? CSOK-ot nem lehet rá igénybe venni?
(Meghalt a tulaj aki építette, nem lettek ezek befejezve és az örökös így adja el.)

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy gyámság által fogadott gyermekre felvehető lesz-e a CSOK, illetve mi számít köztartozásnak? Jelenleg közmunkán dolgozom, ezt a munkáltatói igazolást is elfogadják majd?
Előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Lakástulajdonos vagyok 1/1 arányban. Feleségemmel közösen családi házat szeretnénk vásárolni, amely kb. 88 nm. Kettő gyermekünk van, az egyik 10 éves, a másik 2 éves. Lakást értékesítenénk vagy ház vásárlása esetén a vételárba beszámítanánk. Ebben az esetben is járna a CSOK 2 gyermekre? 37 és 30 évesek vagyunk!
Várom szíves visszajelzésüket!

Mennyi idő után kapom meg a szocpolt, ha igényeltem?

Nekem két gyermekem van, szeretnék a élettársammal még egy gyermeket. Anyósomnál lakunk és szegények vagyunk. Szeretném igénybe venni a szocpolt lakásvásárláshoz. Legyenek szívesek segíteni, hogy mik kellenek hozzá.
Előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Zsanett

Tisztelt Hitelszakértő!
Jelenlegi ingatlanunkat áruljuk, és még 2015 július 01. előtt feltételezhetően másik ingatlant vásárolunk.
1 gyermekünk van, és szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot, de abban az esetben ha a htv. hatálybalépése előtt vettem az ingatlant, akkor felvehető a támogatás visszamenőlegesen is, vagy célszerű az adásvételt július 01. utánra időzíteni?
Köszönöm.

Milyen iratokra van szükség a szocpolhoz? Mik a feltételek és miért fontos, hogy milyen energiaosztályba esik a megvenni kívánt ingatlan? Önerő szükséges-e?

Azt szeretném tudni, hogy nekem 3 gyermekem van, a legkisebb 1 éves, itthon vagyok gyesen és azt szeretném kérdezni, hogy én felvehetem így a szocpolt lakásvásárlásra vagy nem?

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy három gyermek esetében igényelhető-e a szocpol, ha annak teljes összege gyakorlatilag fedezi is a megvásárolni kívánt ingatlan teljes vételárát?

Hány éves kortól meddig igényelhető? Használt lakás vásárlása esetén milyen legyen a használt lakás? Önerő szükséges-e 3 milliós lakás esetére? Szocpolt fel lehet-e használni lakáshiteles házra?

Tisztelt Szakértő!
Van egy hitelel terhelt házunk, amire nem tudtunk szocpolt felvenni. Ha sikerülne eladnunk és venni egy másik használt ingatlant, meglévő 3 gyermekemre fel tudnánk venni a szocpolt július 1. után?

Tisztelt Szakértő!
Férjem és én szeretnénk vidéken egy használt családi házat venni. Két gyermekünk van és így igénybe szeretnénk majd venni a szocpolt.
Kérdésünk a következő lenne: jelenleg önkormányzati tulajdonban lévő költség alapú bérlakásban lakunk (nem szociális lakás) illetve korábban tulajdonunkban volt egy lakás, amit eladtunk 2012-ben, probléma ez? A szocpol beleszámít az önerőbe? Mekkora az összeg amit igényelhetünk? Ha most lefoglalózzuk a lakást, biztos, hogy július 1-vel megigényelhetjük a szocpolt?
Köszönöm a válaszát.

Tisztelt ügyintéző!
Kérdésem az lenne, hogy van két gyermekünk, de nem vagyunk házasok. Sem bejegyzett élettársak. Egy olyan lakásban élünk, ami a párom szüleié. Párom állandó munkaviszonyban áll, én gyesen vagyok. Közmű tartozásunk nincs. Nem vagyunk KHR-esek. Szeretnénk egy nagyobb használt lakást vásárolni. Ha kell, még egy harmadik gyermeket is bevállalnánk. Mekkora összeget kaphatnánk? Valamint a ház amit néztünk, az édesapám testvérének a lányáé, azt meg lehet venni, vagy túl közeli rokon?
Válaszát előre is köszönöm!

Érdeklődni szeretnék! Megvásárolhatom édesapám házát szocpol bevonásával?

Érdeklődnék, hogy kaphatok-e szocpolt használt lakásvásárlásra abban az esetben, ha párom előző élettársi kapcsolata során már vett fel lakásvásárlásra? A hitelük bedőlt, a házban a volt párja maradt és nemrég a magyar állam megvette tőlük a házat, a volt élettárs pedig mint albérlő maradt ott. Nekünk hamarosan megszületik a közös gyerekünk és szeretnék egy használt házat venni. Igényelhetem-e ebben az esetben a szocpolt?

Jó napot kívánok!
Én szeretnék érdeklődni, hogy mi kell a szocpol igényléshez. Nekem egy gyerekem van. Önkormányzati házban élünk, az szeretném megvenni, ha sikerülne.

Azt szeretném kérdezni, hogy a lányom élettársi viszonyban él és megveheti tőlem a lakást szocpolból, mert csak így juthat lakáshoz.
Kérem írják meg, hogy lehet.

Tisztelt Szakértő!
Szeretném megkérdezni Önöktől, hogy megjelent-e már a jogszabály, amelyben a pontos részletek megismerhetőek a július 1-i változásokról? Önök az összes kérdésre egyértelmű, tényszerű válaszokat adnak, hogy így vagy úgy lesz. Ezt mire alapozzák? Mivel minket is érinthet a kedvező változás, kérem legyenek szívesek megadni a jogszabályi hivatkozást. Amennyiben ilyen nincs, akkor egyenlőre csak feltételezésekről beszélhetünk, nem?

Jó napot!
A használt lakáshoz igényelhető támogatás esetén a komfortfokozat megléte követelmény.
"Az a lakás, amely legalább 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel és WC-vel, közművesítettséggel, melegvízellátással és egyedi fűtési móddal (gázfűtéssel, szilárd vagy olajtüzelésű kályhafűtéssel, elektromos hőtároló kályhával) rendelkezik.
Vonatkozó törvényi rendelet: 147/1992. (XI. 6.) Korm. rendelet – 4. számú melléklet az önkormányzati ingatlankataszterről."
Mi az iránymutatás arra az esetre, ha az egész utcában nincs pl: csatorna és gáz sem. Az kizáró ok?
Köszönöm.

5 éves kislányom után szeretném igénybe venni a támogatást használt házra.
A kérdésem, hogy ha ezt az összeget előlegként szeretném adni a tulajdonosnak, megtehetem-e?
A fennmaradó összegre kötnénk részletfizetést, de bank nélkül.

Fiam 10 év házasság után elvált, egy gyermek a feleségnél maradt. A közös lakásból a feleség kifizeti. Erre a lakásra nem vettek igénybe semmilyen támogatást. Gyermekem használt lakást akar vásárolni tavasszal.
Kaphat-e valamilyen szocpolt, támogatást?

Üdvözlöm!
160 m2-nél nagyobb alapterületű ház vásárolható? A ház Somogy megyében található.

Üdvözlöm!
A párom lakástulajdona eltartási szerződés keretén belül került a nevére. Az eltartási szerződésben rögzítve van, hogy amíg élnek a szülei addig ők a haszonélvezők. A tartás fejében adták át az ingatlant a párom tulajdonába. Az ingatlan forgalmi értéke is rögzítve van a szerződésükben, ami után illetéket is fizetett.
Így kizáró ok a szocpol igénylés?
Előre is köszönöm válaszát!

Üdvözlöm!
A Csok önerőként használható, vagy kell mellé hitelt felvenni? Ha nem kell, csak CSOK-ból vehető ingatlan?
OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) által igazolt, legalább 180 napos folyamatos biztosítási jogviszony (legfeljebb 15 nap megszakítással) Ezt hogy kell értelmezni? Mennyi időre visszamenőleg lehet ezt igazolni? Mert lehet hogy a férjem, csak évekkel ezelőtt dolgozott folyamatosan 1 cégnél ennyi időt.

Üdvözlöm.
4 gyermekem van. Használt lakást szeretnék venni, jelzáloghitelre kb. 4-5 millióért. A kérdésem, hogy önerőnek beszámítják-e a szocpolt a jelzáloghitelbe?

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdés, hogy a párommal négy gyerekre szeretnénk majd igénybe venni a szocpolt használt lakás vásárlásra. De a páromnak lakás van a nevén egy eltartási szerződés keretén belül úgy, hogy az ingatlanban még benne élnek a haszonélvezők, vagyis az ő szülei. A tulajdonjog viszont a páromé. Ilyen esetben igénybe lehet venni a szocpolt?
Illetve a másik kérdés, hogy mit jelent és hogyan kell kiszámítani azt, hogy a vételár nem lehet több 350Ft/m2?

Kik jogosultak használt lakás vásárlása esetén a CSOK-ra? A házaspár mindkét tagjának x évesnek kell-e lennie vagy csak egyikőjüknek? A hatálybalépés előtt vásárolt lakásokra is érvényes-e a 120 nap? Mindkét fél szerződő partner lesz-e vagy csak a feltételeknek megfelelő szülő?
Köszönöm.

Nekem az lenne a kérdésem, hogy a csok nincsen életkorhoz kötve és nem kell hozzá valami munkaviszony? Aki régebben igénybe vette a szocpolt és annak lejárt a határideje, annak lehetősége van-e, hogy a többi gyermekére is igénybe vegye?