Szocpolos ház eladása

Tisztelt Szakértő!

2005-ben vásároltunk egy használt ingatlant 12 millió forintért. Ehhez felvettünk a már megszületett gyermek után a fél szocpolt (1,1 milliót). 2007-ben született második gyermek után is igénybe vettük ezt a lehetőséget (700.000,- HUF), amelyet a jelzáloghitelünkbe fizetett bele a Kincstár. Svájci frankos hitelt vettünk fel hozzá az Erste banktól. Ezt a hitelt sikerült visszafizetnünk 2011-ben a 180,-Forintos lehetőséggel a Fundementától felvett hitel segítségével.

Tehát az ingatlanon most a Fundementának és a Magyar Államnak van a jelzáloga. Szeretnénk eladni a házat, kisebbet vennénk. Az összegből kifizetnénk a hitelt és vennénk egy lakást.

A kérdésem a szocpollal kapcsolatos jelzálogról lenne. Ebben az esetben mi történik vele?

Köszönöm szépen a válaszát
Hajnal

Kedves Hajnal!

Szocpolos ház eladása esetén amennyiben a kedvezményt biztosító, Magyar Állam javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom időtartama még nem járt le, akkor bizonyos feltételekkel az összeg tovább vihető a vásárolni kívánt lakásra, lakáscsere esetén tehát a visszafizetési kötelezettség felfüggeszthető. Ebben az esetben a teljes összeg átjegyzésére akkor van lehetőség, ha legalább olyan értékben vásárolnak lakást, mint amennyiért a meglévő ingatlant eladták. Ha kisebb értékű lakás kerül megvásárlásra, akkor a támogatás arányos részét vissza kell fizetni.

Ha az elidegenítési és terhelési tilalom időszaka lejárt, akkor a jelzálogjog töröltethető, a lakás eladható a támogatásra vonatkozó megkötés nélkül. Ha a használt lakás vásárlása a fiatalok otthonteremtési támogatásának igénybevételével történt, akkor az elidegenítési és terhelési tilalmat 5 évre jegyzik be.

Fentiek alapján az Önök esetében valószínűleg már lejárt a kérdéses tilalom. A Magyar Állam jelzálogjogának törlése ügyében az Államkincstár területileg illetékes szervét kellene felkeresniük törlési kérelmükkel, mellékelve az ingatlanról egy tulajdoni lap másolatot. Ez alapján a Magyar Államkincsár néhány napon belül kiállítja a törlési papírt, mellyel az illetékes földhivatalnál elintézhető a jelzálogjog törlése.

Javasoljuk, hogy ez ügyben keressék fel az illetékes Kincstárt!
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
20 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy 2017-ben vásárolt szocpolos ingatlant el tudok-e adni? De még nem járt le a 10 év. Hogyan tudom eladni úgy, hogy ne kerüljek visszafizetésére?

Kedves Alexandra!
A CSOK továbbvitelére van lehetőség, amennyiben a támogatott ingatlan helyett most másikat – nagyobb hasznos alapterületűt és értékút – vásárol. Erről bővebben IDE kattintva olvashat, valamint ez ügyben további információt a területileg illetékes járási hivatal lakástámogatási osztályától kérhet.

Tisztelt szakértő!
Szocpolra vásároltam lakást 3 gyerekre, hitel nélkül. De most el szeretném adni. Már meghaladta a 10 évet. Mit kell ahhoz tennem, hova kell mennem, hogy levegyék róla a terhet? 10 év után, ha jól tudom, nem kell visszafizetni a ház vételárát.
Köszönettel.

Kedves Anita!
A már lejárt jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom töröltetése az Ön kötelezettsége az eladás előtt. A területileg illetékes járási hivatal lakástámogatási osztálya tud Önnek segíteni az ügyben.

Tisztelt Hitelnet!
A Magyar Államkincstár jelzálogot jegyzett be több, mint 10 éve. Mi most ezt a lakást eladjuk és szeretnénk töröltetni a jelzálogot. Vállalnak-e ilyen jellegű ügyintézést, mivel mi nem Budapesten lakunk, de a lakás budapesti.
Köszönöm.

Kedves Attila!
Szocpoltörlésre vonatkozó ügyintézést sajnos nem tudunk vállalni.

Tisztelt Cím,
Házunk építésére 2005-ben felvettük a szocpolt, 2006. március hónapban lett megadva a lakhatási engedély. Életvitelszerűen 2010-ig laktunk a házban, aztán külföldön vállaltunk munkát és az ingatlan jelenleg is üresen áll. Mivel letelt a 10 év, szeretnénk eladni, de a szocpol terhelés még mindig rajta van a házon.
Hogy eladhassuk, vissza kell-e fizetni a felvett teljes szocpol összeget vagy csak arányosan a házban tartózkodott idő függvényében?
Válaszukat előre is köszönöm.
üdvözlettel,
István

Kedves István!
A törlés ügyében a területileg illetékes járási hivatalt kellene felkeresniük.

Üdv!
Két gyermekem anyja vásárolt egy lakást 2005-ben szocpolra. Most 2016-ban eladta, de a gyerekeim nevét nem akarja a most vásárolandó lakásba beleírni, Csak az övét és a jelenlegi élettársáét! Én ezt nem szeretném! Aggódom, hogy a gyermekeim fedél nélkül maradnak később!
Köszönöm válaszát.

Kedves Zola!
A leírtak alapján volt párjának nincsen olyan irányú kötelezettsége, miszerint a vásárolandó lakásban a gyermekeiknek is tulajdonjogot kellene szerezni.

1995-ben épült egy 4 gyermek után felvett szocpolból házunk. El szeretném adni. A 4 gyermeknek ilyen esetben van-e beleszólása?

Kedves Emőke!
Amennyiben a gyermekeknek nincsen tulajdonrésze a házban, akkor az ő beleegyezésük nélkül is eladhatja a házat.

Olyan kérdésem lenne, hogy 2007-ben vásároltam otthonteremtési támogatással ingatlant. 450.000 Ft volt az önerőm, félszocpol, édesapám pedig a kezes volt. 2009. 09. 03-án lett bejegyezve a támogatás. A második gyermek születése után 750.000 Ft szocpol támogatást beletettük a meglévő hitelbe. Az 5 év elidegenítés már lejárt úgy gondoljuk. Érdeklődnék, eladható-e az ingatlan?
Válaszát köszönöm.

Kedves Asszonyom!
Az elidegenítési és terhelési tilalom lejáratának időpontjáról a hitelfolyósító banknál lenne célszerű érdeklődni.

Szocpolos házat mennyi idő után adhatom el, ha nem veszek új házat?

Kedves István!
Új ház építésére kapott szocpol esetén a használatbavételi engedély megszerzését, új lakás vásárlására kapott támogatás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 10 évig terjedő időszakra vonatkozik az elidegenítési tilalom. A szocpolos ház tehát 10 év után adható el anélkül, hogy Önt visszafizetési kötelezettség terhelné.

Érdeklődnék, hogy szocpolos házat hogyan lehet eladni? Egy nagyobb, de ugyanolyan értékű házat szeretnénk venni. Az eladás után be kell-e fizetni a szocpol összegét valamilyen számlára, vagy elég, ha bejegyeztetem a másik ingatlanra, illetve ha bejegyzik, újra kezdődik a 10 év vagy a már eddig eltelt időszaktól folytatódik tovább?
Válaszukat előre is köszönöm: Ervin

Kedves Ervin!
Jelenlegi lakása eladásakor a szocpol összegét egy kincstári felfüggesztő számlára kell befizetni, majd a másik lakás megszerzésének igazolása után a felfüggesztés megszüntetéséről a Kincstár határozatban dönt, megállapítja a kincstári letéti számláról a támogatott személynek kifizethető összeget és intézkedik a terhek másik lakásra történő bejegyeztetése iránt. A Kincstár a felfüggesztés megszüntetéséről szóló határozatának jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül átutalja a jogosultnak a határozatában megállapított összeget. Bővebb felvilágosítást a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalánál kérhet.
Átjegyzés esetén a 10 év az eredeti határidőig terheli az ingatlant.

9 éve vettünk lakást hitelre, illetve szocpol támogatással. A hitel veszélyben van, de a bank engedélyezné az előtörlesztést, az ingatlan egy részének (Az udvar 8%-nak) eladásából. Az ingatlan többi része megmarad (a ház és az udvar 90%-a). A vevővel történő szerződéskötéshez kitől kell engedélyt kérni az eladáshoz, vagy így is vissza kell fizetni a támogatást?
Köszönettel.
F.

Kedves Fischer!
A szerződéskötéshez a Magyar Államkincstár hozzájárulása szükséges. Ezt a Kincstár területileg illetékes hivatalában kérhetik.


20
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x