Tisztelt Hitelnet!

Találtam egy választ hasonló problémával, mint ami nálunk aktuális, így hálás vagyok az információjukért. Szocpolos házunkat eladjuk, de a végleges adás-vételi szerződésünk későbbi lesz, mint az újonnan vásárolté. Júniusban előszerződésünk lesz a régi házunk eladásáról, még júliusban megvesszük az újat, de mi a szocpol közeli lejárata miatt - 2014. október - már nem vinnénk át az új ingatlanra. Amit még meg szeretnék tudni az előbbi esettel kapcsolatban, hogy az illeték kiszabása ilyenkor hogyan alakul? Mert ha veszek a tényleges adás-vétel előtt egy ingatlant, akkor egy darabig - a régi lakás eladásáig - két ingatlan lesz a nevünkön. A régi ház szocpol törlésével párhuzamosan kerül a tulajdonjog a vevőnk nevére.

A másik kérdésem, ha a régi ingatlan a drágább (26 millió forint), de a rajta lévő hitelt kifizetjük (6 millió forint), és olcsóbban vásárolunk (19 millió forint), de az új házzal kapcsolatban lesznek felújítási költségeink (1 millió forint), azt hogy veszik figyelembe az illeték kiszabásakor?

Várom válaszuk.
Előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Judit

Kedves Judit!

Jóllehet irodánk hitelközvetítő, hiteltanácsadó cégként ingatlanszerzésből fakadó illetékfizetés kérdéskörével nem foglalkozik, információink szerint lakóingatlan vásárlása esetén, ha a magánszemély vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül értékesíti, az illeték alapja a vásárolt és az értékesített lakástulajdon - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének a különbözete. A vagyonszerzési illeték általános mértéke 4 százalék.

További részletes tájékoztatást a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) területileg illetékes Illetékfőosztályánál vagy az adásvételi szerződést készítő ingatlanjogi szakértőtől, ügyvédtől kérhetnek, akik a hatályos vagyonszerzési illetékszabályok ismeretében pontos felvilágosítást tudnak adni az illetékfizetés ügyében, menetéről, valamint az esetleges illetékfizetési kedvezményeket illetően.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése