Tisztelt Szakértő.

2004-ben építkeztem. Hitelt nem vettem fel, csak az egy gyermekem után járó szocpolt és a 400.000.- Ft áfa visszaigénylést. Kettő éve felvettem 2 millió Ft jelzáloghitelt a MÁK engedélyével melléképület építésre. A kérdésem az, hogyha el szeretném adni az ingatlanomat, mert kisebbet szeretnék venni, illetve ki szeretném fizetni a fennálló tartozásomat is, mik a lehetőségeim? Mert olvastam ezen az oldalon olyat, hogyha például 18,5 millió Ft-ért eladom az ingatlanom és csak 12 millióért veszek másikat, akkor a kettő közti különbözetet, a 6,5 milliót oda kell adnom az államnak? Illetve, hogy a szocpolt az olcsóbban vásárolt ingatlanra csak részben adják vissza? Hogy is van ez, a szocpol összege függ az ingatlan értékétől?
Köszönöm mielőbbi válaszukat.
Kálmán

Kedves Kálmán!

Amennyiben Ön az eladott lakásából származó bevételnek csak egy részét fordítja az újabb lakás megvásárlására, akkor a kapott támogatásnak az eladási és a vételár különbözetével arányos részét kell visszafizetnie. Tehát a példaként említett esetnél sem a 6,5 millió forintos különbözetet kell visszafizetni, hanem a szocpol e különbözettel arányos részét.

A vonatkozó jogszabályt a lakáscélú állami támogatásokról szóló, 12/2001. (I. 31.) Kormányrendelet 21.§ (9) tartalmazza: "Ha az eladó a korábbi lakás elidegenítéséből származó - a (16) bekezdésben foglaltakkal csökkentett - bevételnek csak egy részét fordította az újabb lakás megszerzésére, úgy a támogatásnak az eladási és a vételár különbözetével arányos részét kell visszafizetnie. Ebben az esetben a jegyző a határozatával a visszafizetési kötelezettség alá nem eső támogatási hányadra jutó jelzálogjogot, továbbá annak biztosítására az elidegenítési és terhelési tilalmat az újabb ingatlanra a Magyar Állam javára bejegyezteti."

További részletes tájékoztatást a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalánál kérhet.

 

 

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

49 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
2009-ben vettem fel 3 gyermekem után járó szocpolt 3.800 000 Ft-ot + 400 000 Ft áfa visszaigénylést + 2.500 000 Ft lakásépítési hitelt, amit rendszeresen fizetek. 2014-ben kaptam meg a lakhatási engedélyt. Most szeretném az ingatlan 50%-t gyermekeimnek ajándékozni.
Van-e erre lehetőségem és ha igen, akkor kell-e bármilyen összeget is visszafizetnem az államnak?
Köszönettel: Erika

Tisztelt Hitelnet!
A helyzetünk és a kérdésem a következő: 2008 végén vettünk újépítésű lakást, 2009 elején kaptuk meg a szocpolt 3 gyerekre (3.800.000,-Ft-ot), valamint hitelt is vettünk fel, amit rendesen fizetünk. Most szeretnénk eladni az ingatlant, de szeretnénk a hitelünket letudni/kifizetni. A mi lakásunkat 30 millióért adnánk, visszafizetnénk 8 milliót a banknak, 27 millióért vennénk nagyobb lakást.
Ebben az esetben minek számít a teljes összeg ráfordítása?

Kedves Hitelnet,
2006-ban (július 20.) vásárolt lakásunkat szeretnénk eladni jövő januárban. Nem szeretnénk másikat vásárolni.
Kérdés:
Ebben az esetben is vissza kell fizetnünk a szocpolt?

Kedves Hitelnet!
Idén szeretnénk eladni szocpollal megterhelt ingatlanunkat, melynek 10 éves elidegenítési tilalma jövő márciusban jár le. Kérdésem az lenne, hogy ha az ingatlanra idén kötünk adásvételi szerződést a leendő vevővel, de a teljes vételár csak jövő év júliusában kerül kifizetésre, azaz a tulajdonjoga az új vevőnek még nincs bejegyezve, nekünk vissza kell fizetnünk a támogatás teljes összegét?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Rozália

Tisztelt uram!
2006-ban vettünk föl otthonteremtési támogatott hitelt az első gyermekünkre. Azután 4 hónappal megszülettek az ikrek. Őrájuk járt a félszocpol, azt leírattuk a hitelből. Most van vevőnk a házunkra, de nem tudjuk eladni, mert 10 év elidegenítést rakott rá az Állam. Én úgy tudom, használt lakás vásárlásakor csak 5 év a jogos.
Várom válaszát.
Tisztelettel.
András

2008-ban 1.200.000 Ft "félszocpolt" vettünk fel két gyermekünk után. Úgy alakult, hogy most más városba költöznénk, így a házat a 10 éves elidegenítési tilalom alatt kellene eladnunk.
Az lenne a kérdésem, hogy mi ennek a módja, milyen feltételek mellett adhatjuk el? Természetesen a pénzből másik házat vennénk.

Hitelnet!
2004-ben építettem egy családi házat hitelből plusz megelőlegezett szocpolt kaptam 2 gyermekre. Azok teljesültek, sőt lett egy harmadik is.
A lakhatástól 8 év, de a szerződéskötéstől 9 év telt el. Ingatlanom eladom, a foglalót saját belátásom szerint használhatom és utalhatja bankszámlámra a vevő, vagy amikor kiegyenlíti a vételárat (maradék 90%-ot), akkor forduljunk a bankhoz?
Vissza kell-e fizetnem a 3 gyermekre kapott szocpolt, ha eladom és utána használt ingatlant veszek, akkor a szocpolnak csak a felét kapom, vagy ez rám nem vonatkozik és a következő ingatlanra ráterhelik a szocpol összegét, vagy mindenképp új ingatlant szükséges vásárolnom?
Előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Édesanyánk felvett kettő félszocpolt rám és húgomra 800.000 Ft-ot. Azóta édesanyánk elhunyt és a felvett pénzből ugyan elkészült a bővítés, de a lakhatási engedély nincs kész! Azóta húgomék elköltöztek és nem lakja senki a házat, de én szeretnék oda költözni, csak van rajta jelzáloghitel is, amit én fizetnék is, de csak abban az esetben, ha lemondanak a javamra ajándékozás címén! Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben vissza kell fizetni a szocpolt? A hitel és a szocpol ugyanannál a banknál van!
Előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Egy lakást szeretnék eladni 10M Ft-ért, amire 3,2M Ft szocpolt lett felvéve. Ez 2014 decemberében jár le. A kérdésem a következő: Mindenféleképpen lakóingatlant kell vennem a teljes összegért, vagy egy részét ráfordíthatom egy már meglévő lakóingatlan felújítására?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Krisztina

Azt szeretném kérdezni, hogy ha újépítésű lakásra vettük fel a szocpolt, de időközben kinőttük, és szeretnénk továbbmenni egy használtba és nagyobb lakásba/kertes házba, továbbvihető-e a szocpol, ha a szocpollal terhelt lakás eladása 10 éven belül történik?
Előre is köszönöm a választ!

2009-ben vásároltuk házunkat, és ehhez még megkaptuk a szocpolt is 2 gyermekre. Most viszont szeretnénk elköltözni és egy másik ingatlant vásárolni.
Ha a vásárolni kívánt ingatlan (pl. 20 M Ft) több millió Ft-tal kevesebb, mint az eladandó (pl. 25 M Ft), mennyi szocpolt kell visszafizetni?
Köszönöm válaszát!

2004-ben vásároltunk egy garzon lakást, ehhez 2009-ben vettük fel a szocpol támogatást 2 gyermek után (1.2 millió Ft-ot). Jelenleg a lakásunkat hirdetjük eladásra, de már van egy olyan ház, amit szeretnénk megvenni. Úgy tudjuk, hogy a leendő házat addig nem tudjuk lefoglalózni sem, amíg a jelenlegi lakásunkat nem adjuk el, mert akkor vissza kell fizetnünk a szocpol összegét.
Mivel azt ajánlották, hogy foglalót ne adjunk az eladónak, kérdésem az lenne, hogy milyen más megoldás jöhetne szóba ahhoz, hogy azt a házat meg tudjuk vásárolni akkor, amikor már a mi lakásunkat eladjuk?
Ha a jelenlegi lakásunkat kb. 8 millió Ft-ért adnánk el, a leendő ház ára 13 millió Ft, ilyen esetben kell valamilyen összeget visszafizetnünk?
Van-e kikötés a mi esetünkben, hogy a vásárolni kívánt házban hány szobának és hány nm-es szobáknak kell lennie?
Köszönöm válaszát!

Szabolcs vagyok. 2oo6-ban építkeztünk 3 gyermekre. Nagyon rossz helyen építkeztünk, meg nagyon rosszul csinálták meg a házunkat. Már lenne rá vevő, el szeretnénk költözni valami jobb helyre, ahol munkahely is van. Csak az a baj, hogy nem tudom, hogy hogyan lehetne eladni, mert nagyon-nagyon el szeretnénk innen menni. A körülmények is nagyon rosszak.
Segítségüket kérném, hogy hogyan lehetne ezt megtenni, mert minél hamarabb el szeretnénk költözni.

Olyan házat vennénk, amin még idei év /2013/ decemberéig rajta van a szocpol. A régi tulaj venne egy kisebb panelt. Hiteltartozás miatt el kell adnia a házat.
Ők azt az információt kapták, hogy a szocpol rajta maradhat decemberig a házon, amit mi szeretnénk megvenni tőlük. Decemberben automatikusan törlődik. Úgy gondolom ez nem valós, mert mi teljesen tehermentes házat szeretnénk venni. Mit tud csinálni a régi tulaj a szocpollal?
Köszönöm: Anett

Tisztelt Szakértő!
2007 májusában igényeltem a szocpolt egy gyermekre. Hitelt vettem fel mellé, 2.400.000 Ft-ot. 2017 májusában járna le, de most értékesíteni tudnám az ingatlant.
Mi ilyenkor a teendő? Milyen feltételekkel tudom eladni az ingatlant? 450.000 Ft-ot kaptam egy gyermekre, mennyit kellene visszafizetnem? Hol kell ezt intézni? Melyik hivatal foglalkozik ezekkel az ügyekkel?
Válaszát előre is köszönöm.
Erika

Érdeklődni szeretnék, hogy építkeztünk és 2 gyerekre felvettük a szocpol támogatást. Most el szeretnénk adni, de van másik ingatlanunk Budapesten. Átvihető rá? Vagy mi lenne a teendő? Építkezni nem szeretnénk és másik lakást sem szeretnénk venni.
Köszönöm válaszát.
Üdv.
Ildikó

Tisztelt Szakértő!
Segítséget szeretnék kérni. A lakást eladtam 2005. 05-ban. Kölcsönt adtam neki 2 hónapra rá. Írtunk egy kölcsönszerződést 2.000.000 forintról. Ez ellenjegyezve lett ügyvéd által. A mai napig nem adta meg a pénzt, így abban voltam, hogy a lakást visszaíratja 10 év után, a szerződésben ez áll. A mai napig a lakásban lakunk, de történt egy dolog. Akinek eladtam a lakást, eladta a rokonának 1.500.000-ért, adásvételivel. Hogy lehet ez? Én úgy tudtam, hogy szocpolt nem lehet eladni. Nekem nem kellett volna kapnom valami értesítést?? Földhivataltól?
Válaszát nagyon várom, köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Szocpollal terhelt házunkat szeretnénk eladni, de a vételár teljes egészében a jelzálogok kifizetésére megy el. Ezen felül az 1 350 000 Ft szocpolt, ami lejárna 2013.04.30.-án nem tudjuk visszafizetni. Nincs se másik ingatlan, se pénz. Mivel még csak nyolc hónap maradt hátra a lejártáig, van-e valami méltányossági alapú elbírálás ennek elengedése érdekében, vagy legalább a fennmaradó idő részarányos kifizetése lehetséges-e?
Köszönettel: Ildikó

Tisztelt Hitelnet!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha visszafizetem a szocpolt, mert eladom a lakást, akkor kell-e kamatot fizetni a visszafizetendő összegen felül?
Köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy 2005-ben vettünk egy újépítésű lakást. 2 gyermekünk után szocpolt vettünk fel rá, de kinőttük, családi házat szeretnénk venni vidéken. Mivel faluba költöznénk így az ára nem lenne annyi, mint az eladási ár, de jelentős felújításokat kellene végeznünk. Ha ráköltjük a házra a maradék összeget, számlával ezt igazolni is tudom, akkor nem kell visszafizetnünk semmit?
Köszönöm válaszát!

Házépítés során 2,4M Ft szocpolt kaptunk, még 4 év elidegenítési tilalom van a házon. Tavaly elváltunk, az ingatlanon 1/2-1/2 tulajdonjoggal. Szeretnénk eladni a házat, vevő is van. A vételár 16M Ft, amiből 7,5 M Ft ingatlan (panellakás) beszámítás. A lakást kapnám én, a kp-t a volt feleségem (amiből ingatlant vásárolna). A kérdésem az, hogy a szocpolt át lehet-e terhelni másik ingatlanra, illetve a mi esetünkben megosztani a 2,4M Ft-ot (felét a csereingatlanra, másikat az exem által vásárolt ingatlanra)? Ha visszafizetnénk a szocpolt, lehet-e részletfizetést kérni? Hol kell ezt intézni a MÁK-nál vagy a szocpolt folyósító intézetnél? Sajnos az általunk megkérdezett ügyvéd konkrét válaszokat nem tudott adni kérdéseinkre, meghallotta, hogy szocpol van a házon, rögtön rávágta, hogy nem lehet eladni! Segítségét előre is köszönöm!

Azt szeretném kérdezni, hogy 2009. januárjában vettünk egy használt lakást és a két gyermekünkre igényeltük a szocpolt, amit meg is kaptunk. Viszont most válunk és a vagyonmegosztás során felmerült a lakás eladása is. Sajnos egyikünk sem tudja a másikat kifizetni, ezért muszáj megválnunk a lakástól. Én nem tudom egyedül két kisgyermekkel fenntartani, a „férjem” pedig nem tart igényt a lakásra! Nem tudom, hogy van-e ilyenkor valami engedmény, hogy ne keljen a szocpolt visszafizetni?
Ha tud valami megoldást, kérem válaszoljon!
Válaszát előre is köszönöm!

El szeretném adni a lakásomat, de a szocpol tíz évig rajta van. Hét éve épült a lakás. Mi a teendő ilyen esetben?
Köszönöm.

Azt szeretném kérdezni, hogy 2007 januárjában vettük a lakást devizahitelre meg szocpolra. Fel kellett venni hitelt a lakásra 3.300.000.- Ft-ot, 25 évre vettem föl. Közben lett a harmadik gyerek és lement belőle 700.000.- forint. Mikor adhatom el és hogyan vehetek-e használt lakást meg akkor viszem magammal a hitelt? Ugyanabban az árban kell vennem lakást? Ha nem bírom fizetni a lakást és kiköltözöm belőle, akkor valamilyen módon behajthatják tőlem vagy a banké marad és én bár listára kerülök?

Tisztelt Ügyintéző!
2006-ban vásároltunk egy új építésű ingatlant, amelyre felvettünk két gyermekre járó szocpolt. Egy gyermekünk már megszületett. Szeretnénk eladni az ingatlanunkat, nagyobbat szeretnénk vásárolni. Kérdésem az lenne, hogy használt lakásra is átvihetjük a szocpolt és ebben az esetben mennyi pénzt kell letétbe helyezni a jegyzőnél? A második gyermek után kamatostól kell-e visszafizetni, illetve a meglévő után vissza kell-e fizetni.
Válaszát előre is köszönöm.