Tisztelt Hitelnet!

Feleségemmel 1 kislányt nevelünk, nemrég tudtuk meg, hogy ikrekkel állapotos. 🙂 Elkerülhetetlen a(z amúgy is tervezett) lakáscsere. Eddig 60-70 nm körüli lakásokat kerestünk, de 3 gyerek után már jelentős szocpol jár, ezért elsősorban új lakásban gondolkodunk (a tervezett szocpol kibővítés használt lakásra amúgy sem valósult meg, bármennyire voltak róla hírek a közelmúltban). Sajnos azonban a feltételeket szigorították és 3 gyerek esetén már 70 nm-esnek kell lennie a hasznos alapterületnek. A válságot követően ugyebár kifulladtak az új ingatlan projektek, a meglévő eladó lakások 80%-a viszont elsősorban 40-70 nm-es. A 70 nm-nél nagyobb ingatlanok azonban horror áron futnak még most is.

A lényeg: sok lakást hirdetnek úgy, hogy beleszámolják az erkély/terasz felét, tehát elvileg 70 nm körüli/feletti lakások szinte mindegyike a gyakorlatban 60-70 nm hasznos alapterületűek. Most éppen egy ilyen lakást néztünk ki, amiről szintén kiderült, hogy valójában 64 nm. 3 teljes szobás, kertkapcsolatos, beleszerettünk. 20 millió körüli eladási árról van szó, a ténylegesen 70 nm felettiek viszont 25 millió felett kezdődnek. Fontos, hogy hitelt NEM szeretnénk felvenni és az említett 20 millió esetén ezt meg is tudnánk valósítani, amint sikerül eladni a meglévő lakásunkat. Az efeletti vételár egyszerűen nem opció.

Kérdésem, hogy lehet-e valahogy "trükközni" a négyzetméterrel, ha csak néhány nm differenciáról van szó? Természetesen nem azt szeretném, hogy egy 50 nm-es lakásról állapítsák meg a 40 nm-es terasza segítségével, hogy 70 nm-es, de 64-65 nm körül lehetőség van-e figyelembe venni mégiscsak a terasz (esetleg kertkapcsolat) méretét, hogy ne essenek pofára a hozzánk hasonló családok?

Vagy a tulajdoni lapra mindenféleképpen csak a hasznos terület kerül? Nincs valami kiskapu? Ki/mi dönti el, hogy a szocpol igényléséhez szükséges dokumentumra hány nm kerül, illetve mennyire ellenőrzik ezt?

Mit tanácsol?

Köszönettel,
Dávid

Kedves Dávid!

A lakásépítési támogatást (szocpol) szabályozó kormányrendelet rögzíti, hogy a jogosultsághoz 3 gyermek esetén a hasznos alapterületnek valóban el kell érnie legalább a 70 négyzetmétert. Azt, hogy hogyan kell kiszámítani a hasznos alapterületet, a Nemzetgazdasági Minisztérium "Lakásvásárláshoz igényelhető állami támogatások" című tájékoztatója tartalmazza. E szerint a hasznos alapterület a lakás fűthető alapterületének azon része, amelyen a belmagasság legalább 1,90 m. A számítás során nem lehet figyelembe venni az erkély, a loggia, a terasz, a tornác, a tároló helyiség, a gépjárműtároló és a pinceszinti helyiség alapterületét. A szocpolkérelmet elbíráló hitelintézetnek tehát ezt figyelembe véve kell eljárnia a jogosultság megállapításánál.

A szocpolkérelemhez mellékelni kell az adásvételi szerződés egy eredeti példányát, a lakás használatbavételi engedélyét, a tervdokumentációhoz készült hivatalos alaprajzot, valamint a lakás 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap másolatát, mely dokumentumok mindegyikén feltüntetésre kerül a lakás mérete. Így sajnos sem a terasz, sem a kert nem számítható bele az hasznos alapterületbe.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Használt, sorházi lakást szeretnénk vásárolni, aminek a földszintje 40, a tetőtér hasznos alapterülete 24 nm. A probléma, hogy a tetőtér nem szerepel a tulajdoni lapon. Mi a teendő, hogy arra rákerüljön még a megvétel előtt?
Ha ezt sikerül elintézni, igényelhetünk megelőlegező szocpolt 1 gyermekre úgy, hogy nem vagyunk házasok?
Köszönettel, Zsófi

Tisztelt Szakértő!
A következő kérdésem lenne: Új építésű lakást vásárolunk, melyre az építési engedélyt úgy kérjük meg, hogy a tetőtér-beépítés is szerepel rajta. Azonban egyenlőre csak előkészítjük a tetőteret és kb. 1-2 éven belül szeretnénk teljesen elkészíteni. Ebben az esetben a tetőtér alapterülete is beleszámít a szocpolszámításnál, vagy sem (pont határeset, mert az alsó szint 74 nm, de a felső szinttel együtt már meghaladná a 90 nm-t a hasznos alapterület).
Köszönettel.
Beni

T. Hitelnet, köszönöm választ!

Tehát akkor a lakás hasznos területe nem éri el a 70 nm-t, nem lehet „trükközni” a nm-rel. Kérdésem, hogy ez esetben kaphatunk-e egyáltalán szocpolt 3 gyerekre, vagy „kötelező” 70 nm feletti lakást venni? (nem áll módunkban 70 nm-nél nagyobbat venni, ugyanis mint írtam hitelt NEM veszünk fel.) Tehát: igényelhető-e a 2 gyerekre (60 nm felett) érvényes összeg 3 gyerek esetén is? Továbbá mivel a lakáscserét fél éven belül szeretnénk lebonyolítani (ha sikerül), így a szerződéskötéskor még csak egy gyerekünk lesz – tudom, hogy létezik megelőlegezett szocpol is 40 éves korig, de érdeklődnék, hogy mi ilyenkor a jogi szituáció?

Köszönettel,
Dávid