Az én történetem a következő:
Gyermektelen házaspárként kezdtünk neki az építkezésnek 2006-ban. Mivel terveink közt szerepelt 2 gyermek vállalása, ezért az építési terveket a szocpol akkori érvényben lévő jogszabályai alapján készítették el.

Férjem hosszútávú külföldi munkát végzett amikor 2009-ben az első gyermekünk megszületett és a szocpolt megszüntették. Sajnos 2 okból kifolyólag nem tudtuk igényelni a szocpolt: az első legfontosabb férjem nem jöhetett haza külföldről, a második a banki hitelt még nem igényelhettük, míg a teljes önerőt nem építettük be. Megjegyzem ezért dolgozott külföldön a férjem, hogy minél kevesebb banki hitelt kelljen felvenni. A banki hitelt 2010 áprilisban tudtuk felvenni. Tehát az idő ellenünk dolgozott.

2011-ben megkaptuk a használatba vételi engedélyt. Második gyermeket nem vállaltunk, mert nyilván mégiscsak banki hitelként kellett felvenni a már megszűnt szocpol összegét is.

Én 35, a férjem 34 évesek vagyunk. Az 1 gyermekre járó szocpolra sem vagyunk jogosultak?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Marianna

Kedves Marianna!

A korábbi szabályozás alapján utóbb született gyermek utáni szocpolra azok az új lakást építők vagy vásárlók lehetnek jogosultak, akik 2009. július 1. előtt kötött kölcsönszerződéssel rendelkeznek. Mivel 2010-ben nem lehetett igényelni szocpolt, ezért az akkor felvett hitel csökkentésére sajnos nem kérhető az utólagos szocpol.

A jelenleg hatályos szocpolrendelet értelmében pedig lakásépítési támogatás 2010. január 1. után kiadott építési engedély alapján épülő ház építéséhez igényelhető, a használatbavételi engedély kiadása előtt. További feltételként írja elő a kormányrendelet, hogy a jogosultsághoz legalább 2 meglévő vagy vállalt gyermek szükséges, 1 gyermek után nem jár támogatás.

Fentiek alapján meglévő gyermekük után sajnos nem tudják igénybe venni a szocpolt.

A felvett hitel igénylésére azonban már az önerő beépítése előtt is jogosultak lehettek volna. A hitelkérelem ugyanis beadható a saját erő felhasználása előtt is. Ilyen esetben hitelfolyósítás nem történik addig, míg az önerő nem kerül beépítésre. 2009. július 1. előtt még megelőlegező szocpolt is kérhettek volna.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

26 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
2003-ban támogatott lakáshitelt vettünk igénybe új lakás vásárlására. A lakás 58 m2 alapterületű és akkor a szocpolt nem vehettük igénybe, mert egy másik lakóingatlan volt a tulajdonomban. Azóta az ingatlant eladtam és 2010-ben 2 gyermekünk született. Igénybe vehetjük-e az utólagos szocpolt most?
Várom megtisztelő válaszát!
Üdv. Csaba

Tisztelt hitelnet!
Olyan kérdésem lenne, vásároltunk egy új családi házat és szeretnénk feleségemmel gyereket, utólag a szocpol támogatás igényelhető-e? Vagy milyen formában tudnánk igénybe venni? A lakáson van hitel, pontosan fizetjük a törlesztést. Életkorunk nem éri el a 30 évet, 24-28 évesek vagyunk.
Várom mielőbbi válaszukat.
Üdvözlettel.
Gyula

Feleségem 34, én 37 éves vagyok. Gyermekeim 7 és 10 évesek. 2011-ben vásároltunk egy félkész házat, amelyhez hitelt vettünk fel, de szocpolt nem igényeltünk. A hitel még mindig tart, sőt még egy komoly összeg van hátra belőle. A hitel csökkentése érdekében vehetek-e fel most szocpolt? Ha igen, azt hogyan kell igényelnem és mekkora összeget?
Segítségét előre is köszönöm!

2006-ban vásároltunk egy új építésű lakást, első tulajdonosként. Ekkor még nem volt gyermekünk, nem igényeltük a támogatást. 20.000.000,-Ft hitelt vettünk fel az ingatlanra 20 évre. Most van 2 gyermekünk, most is igényelhetjük a támogatást a tartozás csökkentésére?
Köszönettel:
Gabriella

Tisztelt Hitelnet!
2004-ben építkeztünk, amikor is nem vettünk igénybe szocpol támogatást. Időközben azonban született három gyermekünk (2005, 2008, 2011), a kérdés erre vonatkozik. Lehetőség van-e utólagosan szocpol támogatás igénybevételére? Ha igen milyen feltételekkel?
Üdvözlettel:
Krisztián

2008-ban vásároltunk új építésű ingatlant hitelre. Akkor egy gyermekünk volt, és mivel nem terveztünk további gyermeket, NEM vettük igénybe a szocpolt. Azóta született még egy gyermek 2010-ben, és utólagosan szeretnénk igényelni a gyerekek után a támogatást. A kérdés az lenne, hogy jár-e mindkét gyerek után a támogatás? Mennyi támogatás jár? Amennyiben csak az utólag született gyermek után jár, akkor utána mennyi támogatás jár?

Tisztelt Szakértő!
2010 szeptemberében vettünk fél államilag támogatott hitelt az FHB Banknál. 1 év múlva kaptunk lakhatási engedélyt! 2013. decemberben megszületett kisfiúnk.
Érdeklődnék, hogy utólag igényelhető szocpol? Olvastam olyat, hogy akkor van ilyenre lehetőség, ha a hitelünk fennmaradó összegéből levonják. Milyen lehetőségünk lenne Ön szerint?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
2011-ben vásároltunk egy újépítésű ingatlant. A használatbavételi engedély is 2011 nyarán lett kiadva. Az ingatlan 64 m2 és "A" energiaosztályos. Két gyerekünk van, a hitelt az UniCredit folyósította. Szeretnénk tudni, hogy utólagos szocpol igénylésére milyen lehetőségeink vannak.
Válaszát ezúton is köszönjük.

2010 nyarán vásároltunk hitelre egy új építésű házat. 2 gyermekünk van. Igényelhetünk valamilyen támogatást?
Válaszát előre is köszönöm.

Olvastam a szocpollal kapcsolatos leveleket. Olyan problémám van, hogy lakáshitelt adtunk be egy bankba még a 2009 július 1-előtt, de elutasítottak 3 hónap után, így már megszüntették mire közölték, hogy nem kapjuk meg a hitelt, így nem kaptam se hitelt, se szocpolt. “2009. július 1. előtt még megelőlegező szocpolt is kérhettek volna.” De ilyet nem mondtak a bankban. Ezek szerint ez járt volna? Vagy?
A házam elkészült, a lakhatási engedélyt 2011 áprilisában kaptam meg. Erre se tudok semmit sem igényelni? Van 2 gyerekem.

Kedves szakértő!
Most születendő közös babánkkal, élettársi kapcsolatban, új családi házban élünk fél éve, ami a saját tulajdonom (1/1). Elvált vagyok, van egy másik gyerekem is, aki anyukájával él. Lakhatási engedélyünk is meg van, de még nincs teljesen kész a ház.
Kérdésem az lenne, hogy igénybe vehetjük-e valamilyen formában (bejáró, járda, kerítés, külső színezés) a szocpolt?
Köszönöm válaszát!

Tisztelt Szakértő!
Az OTP-nél vettünk fel állami támogatott hitelt 10 millió Ft-ot. 20 milliós költségvetést kellett leadni, hogy 10 millió hitelt kapjunk. Az a választ kaptam, hogy nekünk nem jár, mert kijelentettem, hogy van 10 milliónk és a szocpol önerőnek számít és akkor túllépjük a költségvetést. Honnan kellett volna másfél évvel ezelőtt tudnunk, hogy hogyan nyilatkozzunk?
Nóra

2008-ban vásároltunk új építésű ingatlant vállalkozótól. Ekkor egy gyermekre megkaptuk a teljes szocpolt. Ha most szeretnék egy gyermeket, akkor ő utána igényelhető utólagosan a szocpol?
Válaszát előre is köszönöm.