Szocpol visszamenőleg új építésű házra?

Az én történetem a következő:
Gyermektelen házaspárként kezdtünk neki az építkezésnek 2006-ban. Mivel terveink közt szerepelt 2 gyermek vállalása, ezért az építési terveket a szocpol akkori érvényben lévő jogszabályai alapján készítették el.

Férjem hosszútávú külföldi munkát végzett amikor 2009-ben az első gyermekünk megszületett és a szocpolt megszüntették. Sajnos 2 okból kifolyólag nem tudtuk igényelni a szocpolt: az első legfontosabb férjem nem jöhetett haza külföldről, a második a banki hitelt még nem igényelhettük, míg a teljes önerőt nem építettük be. Megjegyzem ezért dolgozott külföldön a férjem, hogy minél kevesebb banki hitelt kelljen felvenni. A banki hitelt 2010 áprilisban tudtuk felvenni. Tehát az idő ellenünk dolgozott.

2011-ben megkaptuk a használatba vételi engedélyt. Második gyermeket nem vállaltunk, mert nyilván mégiscsak banki hitelként kellett felvenni a már megszűnt szocpol összegét is.

Én 35, a férjem 34 évesek vagyunk. Az 1 gyermekre járó szocpolra sem vagyunk jogosultak?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Marianna

Kedves Marianna!

A korábbi szabályozás alapján utóbb született gyermek utáni szocpolra azok az új lakást építők vagy vásárlók lehetnek jogosultak, akik 2009. július 1. előtt kötött kölcsönszerződéssel rendelkeznek. Mivel 2010-ben nem lehetett igényelni szocpolt, ezért az akkor felvett hitel csökkentésére sajnos nem kérhető az utólagos szocpol.

A jelenleg hatályos szocpolrendelet értelmében pedig lakásépítési támogatás 2010. január 1. után kiadott építési engedély alapján épülő ház építéséhez igényelhető, a használatbavételi engedély kiadása előtt. További feltételként írja elő a kormányrendelet, hogy a jogosultsághoz legalább 2 meglévő vagy vállalt gyermek szükséges, 1 gyermek után nem jár támogatás.

Fentiek alapján meglévő gyermekük után sajnos nem tudják igénybe venni a szocpolt.

A felvett hitel igénylésére azonban már az önerő beépítése előtt is jogosultak lehettek volna. A hitelkérelem ugyanis beadható a saját erő felhasználása előtt is. Ilyen esetben hitelfolyósítás nem történik addig, míg az önerő nem kerül beépítésre. 2009. július 1. előtt még megelőlegező szocpolt is kérhettek volna.
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
26 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
2003-ban támogatott lakáshitelt vettünk igénybe új lakás vásárlására. A lakás 58 m2 alapterületű és akkor a szocpolt nem vehettük igénybe, mert egy másik lakóingatlan volt a tulajdonomban. Azóta az ingatlant eladtam és 2010-ben 2 gyermekünk született. Igénybe vehetjük-e az utólagos szocpolt most?
Várom megtisztelő válaszát!
Üdv. Csaba

Kedves Csaba!
Az utóbb született gyermekek utáni támogatásra való jogosultság vizsgálatát a lakáshitel felvételekor fennálló feltételek alapján kell vizsgálni. Mivel akkor volt másik lakástulajdonuk, ez véleményünk szerint kizárhatja a jogosultságot. A kérdéssel kapcsolatban a hitelnyújtó bankhoz kellene fordulni, hiszen a jogosultság megállapítása az érintett bank hatásköre.

Tisztelt hitelnet!
Olyan kérdésem lenne, vásároltunk egy új családi házat és szeretnénk feleségemmel gyereket, utólag a szocpol támogatás igényelhető-e? Vagy milyen formában tudnánk igénybe venni? A lakáson van hitel, pontosan fizetjük a törlesztést. Életkorunk nem éri el a 30 évet, 24-28 évesek vagyunk.
Várom mielőbbi válaszukat.
Üdvözlettel.
Gyula

Kedves Gyula!
Megelőlegező szocpol ugyan igényelhető új lakás vásárlása esetén, ám a támogatás iránti kérelmet az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül be kell nyújtani, a teljes vételár kifizetése előtt. Ezt követően már nincs lehetőség a támogatás igénybevételére akkor sem, ha a későbbiek folyamán gyermekük születik. Utóbb született gyermeke után ugyanis csak azok a támogatott személyek kaphatnak lakásépítési támogatást meglévő lakáshitelük csökkentésére, akik a vásárláskor már legalább egy gyermek után is megkapták.

Feleségem 34, én 37 éves vagyok. Gyermekeim 7 és 10 évesek. 2011-ben vásároltunk egy félkész házat, amelyhez hitelt vettünk fel, de szocpolt nem igényeltünk. A hitel még mindig tart, sőt még egy komoly összeg van hátra belőle. A hitel csökkentése érdekében vehetek-e fel most szocpolt? Ha igen, azt hogyan kell igényelnem és mekkora összeget?
Segítségét előre is köszönöm!

Kedves Tamás!
Ha a házra már kiadták a használatbavételi engedélyt, akkor szocpol nem vehető igénybe. Ha nem, akkor a befejezéshez abban az esetben igényelhető a támogatás, ha az eredeti építési engedély 2008. július 1. után került kiadásra.

2006-ban vásároltunk egy új építésű lakást, első tulajdonosként. Ekkor még nem volt gyermekünk, nem igényeltük a támogatást. 20.000.000,-Ft hitelt vettünk fel az ingatlanra 20 évre. Most van 2 gyermekünk, most is igényelhetjük a támogatást a tartozás csökkentésére?
Köszönettel:
Gabriella

Kedves Gabriella!
A leírtak alapján elvileg igényelhetik utóbb született gyermekeik után az utólagos szocpolt. A jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banknál kérhetik!

Tisztelt Hitelnet!
2004-ben építkeztünk, amikor is nem vettünk igénybe szocpol támogatást. Időközben azonban született három gyermekünk (2005, 2008, 2011), a kérdés erre vonatkozik. Lehetőség van-e utólagosan szocpol támogatás igénybevételére? Ha igen milyen feltételekkel?
Üdvözlettel:
Krisztián

Kedves Krisztián!
A fenti időpontban történt építkezéshez elvileg igényelhető szocpol az utóbb született gyermekek után, ha kölcsönt is vettek fel 2004-ben, amely még jelenleg is fennáll. A jogosultság megállapítása a hitelnyújtó bank hatásköre. Ennek során azt is vizsgálják, hogy megfelelnek-e a méltányolható lakásigény feltételeinek, vagyis mennyi a házban a szobák és együttköltözők száma. Javasoljuk, hogy utólagos szocpolkérelmükkel keressék fel az érintett bankfiókot!

2008-ban vásároltunk új építésű ingatlant hitelre. Akkor egy gyermekünk volt, és mivel nem terveztünk további gyermeket, NEM vettük igénybe a szocpolt. Azóta született még egy gyermek 2010-ben, és utólagosan szeretnénk igényelni a gyerekek után a támogatást. A kérdés az lenne, hogy jár-e mindkét gyerek után a támogatás? Mennyi támogatás jár? Amennyiben csak az utólag született gyermek után jár, akkor utána mennyi támogatás jár?

Kedves Krisztián!
Véleményünk szerint ha meglévő gyermekük után a lakásvásárláskor nem igényelték a szocpolt, akkor visszamenőleg sem tehetik meg.
Az utóbb született gyermek utáni támogatás jogosultságát illetően a hitelnyújtó bankhoz fordulhatnak.

Tisztelt Szakértő!
2010 szeptemberében vettünk fél államilag támogatott hitelt az FHB Banknál. 1 év múlva kaptunk lakhatási engedélyt! 2013. decemberben megszületett kisfiúnk.
Érdeklődnék, hogy utólag igényelhető szocpol? Olvastam olyat, hogy akkor van ilyenre lehetőség, ha a hitelünk fennmaradó összegéből levonják. Milyen lehetőségünk lenne Ön szerint?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Brigi!
Új ház építése esetén a szocpol a lakhatási engedély kiadása után már nem igényelhető. Továbbá a támogatás jelenleg 1 gyermek után nem jár.
Utóbb született gyermeke után az a támogatott személy lehet jogosult utólagos szocpolra – a 2012. 01. 01. óta hatályos lakásépítési támogatást szabályozó kormányrendelet alapján – aki a támogatást korábban született gyermeke után is megkapta. Mivel az Önök esetében nem erről van szó, így sajnos a támogatást utólag sem tudják jóváírni a felvett hitelből.

Tisztelt Szakértő!
2011-ben vásároltunk egy újépítésű ingatlant. A használatbavételi engedély is 2011 nyarán lett kiadva. Az ingatlan 64 m2 és "A" energiaosztályos. Két gyerekünk van, a hitelt az UniCredit folyósította. Szeretnénk tudni, hogy utólagos szocpol igénylésére milyen lehetőségeink vannak.
Válaszát ezúton is köszönjük.

Kedves Gábor!
Mivel 2011-ben nem volt lehetőség szocpol igénybevételére, így az ekkor történt ingatlanvásárlást illetően visszamenőlegesen sem érvényesíthető sajnos a támogatás.

2010 nyarán vásároltunk hitelre egy új építésű házat. 2 gyermekünk van. Igényelhetünk valamilyen támogatást?
Válaszát előre is köszönöm.

Olvastam a szocpollal kapcsolatos leveleket. Olyan problémám van, hogy lakáshitelt adtunk be egy bankba még a 2009 július 1-előtt, de elutasítottak 3 hónap után, így már megszüntették mire közölték, hogy nem kapjuk meg a hitelt, így nem kaptam se hitelt, se szocpolt. “2009. július 1. előtt még megelőlegező szocpolt is kérhettek volna.” De ilyet nem mondtak a bankban. Ezek szerint ez járt volna? Vagy?
A házam elkészült, a lakhatási engedélyt 2011 áprilisában kaptam meg. Erre se tudok semmit sem igényelni? Van 2 gyerekem.

Kedves szakértő!
Most születendő közös babánkkal, élettársi kapcsolatban, új családi házban élünk fél éve, ami a saját tulajdonom (1/1). Elvált vagyok, van egy másik gyerekem is, aki anyukájával él. Lakhatási engedélyünk is meg van, de még nincs teljesen kész a ház.
Kérdésem az lenne, hogy igénybe vehetjük-e valamilyen formában (bejáró, járda, kerítés, külső színezés) a szocpolt?
Köszönöm válaszát!

Tisztelt Szakértő!
Az OTP-nél vettünk fel állami támogatott hitelt 10 millió Ft-ot. 20 milliós költségvetést kellett leadni, hogy 10 millió hitelt kapjunk. Az a választ kaptam, hogy nekünk nem jár, mert kijelentettem, hogy van 10 milliónk és a szocpol önerőnek számít és akkor túllépjük a költségvetést. Honnan kellett volna másfél évvel ezelőtt tudnunk, hogy hogyan nyilatkozzunk?
Nóra

2008-ban vásároltunk új építésű ingatlant vállalkozótól. Ekkor egy gyermekre megkaptuk a teljes szocpolt. Ha most szeretnék egy gyermeket, akkor ő utána igényelhető utólagosan a szocpol?
Válaszát előre is köszönöm.


26
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x