Meddig áll fenn a visszafizetési kötelezettség?

A szocpol igénybevételével épített lakásra az építkezés idejére és a használatbavételi engedély kiadását vagy a használatbavétel tudomásulvételét illetve lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés aláírását követő 10 évre a Magyar Állam javára jelzálogjog, illetve elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre. Ezen időszak alatt az adott ingatlan nem adható el.

Milyen esetben kell visszafizetni a kapott támogatást?

Ha a támogatás felhasználásával vásárolt vagy épített lakóingatlant fenti időszakon belül:

  • lebontják, kivéve, ha a bontás természeti katasztrófa miatt vált szükségessé,
  • eladják,
  • az nem a támogatott személy és eltartott gyermekeinek lakóhelyéül szolgál,
  • a lakás használatát harmadik személynek átengedik,
  • a lakáscéltól eltérően használják, illetőleg
  • a támogatott személy a szocpol folyósítását vagy építés esetén az utolsó részfolyósítást követő egy éven belül nem mutatja be a hitelintézet számára a lakcímet igazoló hatósági igazolványt.

A érintő változást a támogatott személynek 30 (bizonyos esetekben 45) napon belül be kell jelentenie a területileg illetékes Kincstárnál az ezekre vonatozó iratok csatolásával együtt.
Ha a támogatott személy a bejelentési kötelezettségének késve, vagy nem tesz eleget, akkor a visszafizetési kötelezettség a bontás, a lakáscéltól eltérő hasznosítás megkezdésének, a lakóhely megváltoztatásának, a lakáshasználat átengedésének, illetve az adásvételi szerződés megkötésének napjától számított, a Ptk. 301. § (1) bekezdése szerinti késedelmi kamattal növelten terheli.

A visszafizetést a Kincstár „Lakástámogatások visszafizetése bevételi számla” számlájára kell teljesíteni. A visszafizetést követően a Kincstár intézkedik a szocpol visszafizetését biztosító jelzálogjognak valamint elidegenítési és terhelési tilalomnak a földhivatalnál történő törléséről.

Mekkora összeget kell visszafizetni tulajdoni hányad eladása esetén?

Amennyiben a lakásnak csak egy részét adja el a támogatott személy, akkor a szocpol összegének csak az értékesítésre kerülő tulajdoni hányadára jutó arányos részét kell visszafizetni.

Mi lesz a szocpollal válás esetén?

Házasság felbontása és a közös lakás eladása esetén a volt házastársakat a visszafizetési kötelezettség az elidegenítésből származó bevétel bírósági határozat szerinti vagy a közöttük létrejött házassági vagyonmegosztási szerződésben rögzített arányban terheli.

A házasságfelbontás tényét az erre vonatkozó bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő 30 napon belül be kell jelenteni a Kincstár területileg illetékes hivatalában.

Mely esetben nem kell eleget tenni a visszafizetési kötelezettségnek?

Ha a lakás elidegenítését követően a támogatott személy másik lakást vásárol vagy épít, akkor a visszafizetési kötelezettség felfüggeszthető. A támogatás összegét ez esetben Kincstári letéti számlára kell befizetni. A felfüggesztési idő vásárlás esetén 1 év, építés esetén 3 év. Ez az időtartam egy alkalommal maximum 1 évvel meghosszabbítható.

Ha a támogatott személy a másik lakás megszerzését megfelelő módon igazolja, akkor a Kincstár intézkedik a támogatás másik lakásra történő bejegyeztetéséről. Amennyiben a felfüggesztés időtartama alatt nem sikerül igazolni a másik lakás megszerzését, akkor az eladási és vételár különbözetével arányos rész visszafizetett támogatásnak minősül.

Mennyit kell visszafizetni kisebb értékű lakás vásárlásakor?

Ha a támogatott személy kisebb értékű lakást vásárol/épít, akkor az eladási és vételár/bekerülési költség különbözetével arányos összegű visszafizetési kötelezettség terheli.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

209 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Visszafizettük a szocpolt, hogy igényelhető a mostani csok? (Azt elfelejtették közölni velünk, hogy eltelt 6 hónap, így nem kapjuk meg.)
Azt szeretnénk tudni, hogy ebben az esetben hogy kaphatjuk vissza a szocpolt, amit visszafizetünk?
Köszönöm válaszát.
Üdv. Brigitta

Tisztelt Cím!
2006-ban kaptunk 900e Ft szocpolt, majd a 2009-ben született 2. gyermekre is megigényeltük, akire 1.771e Ft lett utalva 1.500e helyett, napi kamat miatt. Most új házat építenének. Jár a különbözeti Csok, vagy a kamatot is beleszámolják, ezért ugrik a csok, az 5% áfavisszaigénylés és a csok-hitel is?
Köszönöm a választ előre is.

Jó napot kívánok!
2007-ben fölvettük az 1.900.0000 Ft szocpolt. Sajnos bedőlt a hitelünk és áruljuk a házat. Mai nap jött egy levél az Magyar Állam javára Végrehajtási jog.
Ez mit takar most?

Tisztelt Cím!
2008-ban vásároltunk lakást, melyre jelzáloghitel lett bejegyezve. Egy gyermekünk volt, egyet vállaltunk még, így 2,4 millió szocpol kedvezményt kaptunk. A második gyermek 2009-ben megszületett, így a vállalást teljesítettük. “2012. májusban megszületett a harmadik gyermekünk, mely után további 1,4 millió Ft szocpolt kaptunk. 2022-ben jár le a tíz év. 2021 decemberben elváltunk.
Kérdés: a válás miatt képződik-e visszafizetési kötelezettség/az 1,4 millióra/ akkor, ha a lakást csak a gyermek 10. évének betöltése után adjuk el?

Üdvözlöm!
Olyan problémám van, 2004-ben felvettük az első házasságomban született 2 gyerekre a félszocpolt, ami 1 millió Ft volt, de 2008-ban eladtuk a házat, mivel elváltunk és az 1 millió Ft az Államkincstár letéti számlájára vissza lett fizetve és 2009 december 1-ig fel lett függesztve, ha esetleg másik ingatlanra újra fel szeretnénk venni. Ez nem történt meg. Azóta született az új kapcsolatomból meg a harmadik gyermekem, akire most egy házvásárlás során szerettem volna felvenni a csokot, ami 600 ezer Ft, de elutasítottak azzal, hogy még élő szocpolom van. Az aminek 2009-ben lejárt a felfüggesztése, de a letéti számláról nem lett átvezetve az államkincstár számlájára.
Most az lenne a kérdésem, hogy ezt hogy és ki vezeti át? erre induljak? Mert a polgármesteri hivatal Jegyzője, aki ezt felfüggesztést intézte, nem tudja hol kell intézni. A földhivatalban szintén nem tudtak segíteni. Akkor kihez menjek, ki tudja ezt intézni vagy hogyan?
Köszönöm, ha tud segíteni.

Jó napot!
2015-ben szocpolt vettem fel én és párom 1.430.000 Ft plusz én dolgozok és jelzáloghitelt 2.000.000 Ft. Most úgy alakult, hogy párom lemondott a házról és visszafizetné a szocpolt, hogy a tulajdonjog teljesen átkerüljön nevemre, így nem várnánk még 10 évet, hanem az őrá eső rész visszafizetve lenne.
Az a kérdés, hogy mennyi lenne, amit vissza kell fizetni és ha vissza van fizetve, ő igenybe tudja venni újra majd valamikor?

Üdvözlöm!
Elváltunk a feleségemmel. 1 gyermekünk volt, 1-et előre vállaltunk. Most telt le a 4 év. Az ingatlan nem lesz eladva, ki fogom vásárolni az exem 50% tulajdonjogát! A bevállalt gyermek nem születik meg.
A kérdésem, hogy ez esetben vissza kell-e fizetnünk az 1.430.000 Ft szocpolt?

Jó napot!
Követkető lenne a kérdésem: 2007-ben új lakás vásárlása alkalmával igénybe vettük a 2 gyermek után járó szocpol támogatást. Első gyermekünk már megvolt, de a második nem született meg a kitüzött 4 év alatt. 2011-től havi szinten kezdtük törleszteni a 2. gyermek után járó összeg visszafizetését. Most 2020-ban nagyjából 800.000 Ft a fennálló tartozás. Válásra került sor, én maradtam a lakásban a gyermekemmel! Szeretném a lakást tehermentessé tenni.
Az lenne a kérdésem, hogy a fenmaradó összeget vissza kell fizetnem, vagy már elévült a kötelezettség?
Válaszukat köszönöm!

A szocpol felvételét 10 éven belüli válás esetén, ha a lakóingatlan nem kerül eladásra, a gyerekek a lakóingatlanban maradnak, de az egyik támogatott szülő elköltözik, és lemond minden tulajdonáról az ingatlanban maradt szülő részére, kell-e a MÁK felé visszafizetést teljesíteni?

Tisztel cím!
Kérdésem az lenne, hogy férjemmel szocpolra építkeztünk 2008-ban, amit 2009 januárjában átvettek. Azóta semmilyen papírt nem kaptunk a banktól, egészen 2018 szeptemberig, amin szerepelt a szocpol összege mint hiteltartozás, de nem visszafizetendő összegként. Ma 2020.04.29-én megint jött a banktól férjem nevére egy papír, amin fennálló tartozásként a szocpol összege szerepel. Abban az esetben, ha férjem állandó lakcíme ugyanaz mint a ház, de tartózkodási helynek egy másik cím van bejegyezve kb. 2 éve, akkor vissza kell fizetnünk a szocpol összegét?

Szép napot!
A kérdésem a következő lenne, ház eladásakor a 2 gyermek után járó szocpolt letéti számlára visszafizettük. Az új ház építése elhúzódott, ezért lejárt a 10 év és nem kell jelzálogjogot terhelni az új házra. Az új ház nagyobb és jobb mint a régi eladott, ellenben hétvégi házként szerepel a terveken mert üdülőövezetben van.
Visszakapható e így a letéti számlán lévő szocpol?
Köszönöm válaszát!

Üdv.
1 vállalt gyerekre vettük föl a megelőlegező szocpolt, használt lakás vásárlására, amely 840.000 Ft, amelynek teljesítésére 4 év lett adva, mivel van 1 meglévő gyerek is. Jövőre telík le ez az időszak, de nem fog teljesülni a gyerekvállalás.
Az lenne a kérdésem, hogy ez esetben mennyit kell visszafizetni, és hogy van-e lehetőség, részletfizetést vagy esetleg halasztást kérni a visszafizetésre, stb.
Várom szíves válaszukat.

Jó Napot!
Szeretnék kérdezni szocpollal kapcsolatban! 2006-ban 2 gyerekre szocpolt vettünk igénybe használt lakásra, akkor 1.200.000 Ft volt! 2008-ban egy cég felvásárolta a társasházban a lakásokat. A szocpol visszafizetésre került!
A kérdésem az lenne, a mostani csok-ot használt lakásra teljes összegben (2.200.000 Ft) felvehetem-e vagy sem!
Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel.

Szép napot!
Az lenne a kérdésem, hogy 1 éve vettünk házat szocpolra és a kapcsolatunk megromlott, így szeretnék albérletbe menni.
Ilyen esetben is vissza kell fizetni a szocpolt?

Jó reggelt kívánok tisztelt Hitelnet.
Az lenne a kérdésem, hogy mi 2018 nyarán igényeltük a szocpolt, de a volt feleségem megcsalt, ami ugyanis házasságtörésnek nyilvánult meg! Volt tárgyalásunk is! Tárgyalásunk folyamán,el is váltunk és jogerősen a gyerekeket is nekem ítélték, én nevelem őket.
Ilyenkor mi a teendő? Szerződésmódosításra volna-e esély ebben az esetben?
Előre is köszönöm segítségüket.

Jó napot kívánok!
Érdeklődnék. 2 gyerekre felvettem a szocpolt. Vettünk egy kisebb családi házat, de mostanra kinőttük, jön a 3. gyerek. Ha visszafizetnénk a szocpolt, ami akkor 1.200.000 Ft volt, akkor most igényelhetnénk a csokot bővítésre?

Az lenne a kérdésem, ha valaki nem a szocpolos ingatlanba lakik, hanem másnak adta oda, hogy lakja, ezt megengedi a törvény?

Jó napot kívánok, kérdésem a következő:
Öt éven belül használt lakást cseréltünk használt lakásra. A 2.2M Ft-os (3 gyermek) CSOK-ot vissza kellet fizetni. (Ami egyébként a költségek levonásával csak 2.1M Ft.) Egy évig éltünk az első lakásban. A 2.2M Ft időarányos részét miért nem kaphatjuk vissza?

2007-ben két gyermekre felvett szocpolt vissza kell fizetni?

Tisztelt Uram!
Válással kapcsolatban lenne kérdésem. Lányunk első házasságát 2002-ben bontotta fel. Ebből a házasságból két gyermek született 1994-ben és 1996-ban. 2004-ben új házasságot kötött, 2006-ban ebből a házasságból is született egy gyermek. Ebben az évben az új férj anyjának házára ráépítési engedélyt kértek és ide építkeztek. A lányunk saját gyermekeire és a közös gyermekre vették fel a szocpolt. Most válnak a férj többszöri bántalmazása miatt.
Kérdésem az lenne, vissza kell-e fizetni a szocpolt, ha eladják a házat? Ha esetleg a volt férj nem egyezik bele az eladásba, kinek mennyit kell visszafizetni? A lányunk mielőbb szeretne elköltözni, illetve lakást vásárolni, ha módjában áll.
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Katalin

Feleségemtől elváltam februári hónapban. Idén nyáron járna le a 10 év. A feleségem és a 2 gyerek marad az ingatlanban, én elköltöztem.
Ilyenkor vissza kell fizetni a SZOCPOLT?
A gyermekeim 11 illetve 7 évesek.

Tisztelt Cím!
2006-ban vettem fel fél szocpolt férjemmel. Használatba vétel 2009. november! Válás 2018. szeptember 11. A férjem szeretne kifizetni a házból. Ő maradna 1/1 tulajdonos az érintett ingatlanban.
Mennyit kell visszafizetni és kinek, összesen 1,2M Ft szocpol után?
Várom válaszát!
Á.

Jó napot!
Engem az érdekelne, hogy 2009 szeptemberben vettük fel a szocpolt 3 gyermekre, és hozzáépítésre. De a használatba vételi engedély 5 évvel később lett meg! És most szeretnénk eladni, sikerült vevőt is találni! Mert már 5 éve nem élünk Magyarországon!
A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben vissza kell fizetni?

Tisztelt szakértő!
Érdeklődni szeretnék, aki már igényelt szocpolt az újra megigényelheti?
Ha az eszközkezelő már átvette a lakást?
Szeretnénk használt házat vásárolni.
Köszönöm válaszát.

Tisztelt Szakértő!
Segítségét kérném abban, hogy 2018.04.23. napján használt lakást vásároltam Budapesten. A vételár kiegyenlítéséhez banki hitelt és 2 gyermek után járó CSOK-ot vettem igénybe. A CSOK visszafizetése iránti kötelezettség felfüggesztését kérelmeztem a Budapest Fővárosi Kormányhivatalánál, arra való tekintettel, hogy a budapesti ingatlanomat 2019.01.31. napján kelt adásvételi szerződéssel elidegenítettem és a lakásigényemet a jövőben másik használt lakás vásárlásával kívánom kielégíteni. Önként az 1.430.000 Ft támogatási összeget a kincstár letéti számlájára befizettem. A Budapest Fővárosi Kormányhivataltól megkaptam a támogatás visszafizetésének felfüggesztéséről szóló határozatot.
Kérdésem, hogy ha 1 éven belül vidéken kívánok használt lakást vásárolni, akkor a kincstári letétbe helyezett Csok-kal mi történik, visszakapom? Ha igen mi a teendő? Mi az eljárás menete?

Jó napot!
2009-ben építkeztünk és igénybe vettük 2 gyermekre a szocpolt. A lakhatási engedélyt 2010. 06 hóban kaptuk meg. Az első gyermek megszületett 2013-ban, a 2. viszont csak 2019. 01. hónapban. Bementünk a bankhoz ahol mondták, hogy 8 év állt volna rendelkezésünkre a 2. gyermek megszületésére. Ugyan az ő figyelmüket elkerülte, hogy ez nem történt meg, de most vissza kell fizetnünk a 2. gyermekre felvett 1.5M Ft-ot, illetve annak kamatait.
Az lenne a kérdésem, hogy nem kellett volna a banknak a lejárat előtt megkeresni bennünket ezzel kapcsolatban? Illetve a 8. év lejárta előtt már terhes volt a feleségem, ez nem számít?
Nagyon szépen köszönöm válaszát.
Tisztelettel:
Péter

A nejemmel válunk. 1.430.000 csokot vettünk fel. Ez esetben közös vagyoni gyerektartási megállapodásunk van. Én a férj maradok a lakásban. Ebben az esetben mit kellene visszafizetnem? A feleségem egy másik illetővel költözne gyerekeimmel más címre.

Üdvözlöm!
2009-ben házasodtunk, vásároltunk ingatlant (50-50% tulajdonhányad), gyermekünk is született az év végén. Az ingatlanra szocpolt vettünk fel 2010-ben.
Most válunk, a szocpol még nem járt le. Feleségemet tulajdonrészéből “kivásárolnám” banki hitel segítségével (megváltanám a tulajdonrészét, ha így pontosabb), ő pedig ebből a pénzből tervez új ingatlant vásárolni. A válókeresetet a következő 1-2 hétben tervezzük beadni, de a szétköltözést minél előbb szeretnénk megoldani, ehhez pedig szükség van a banki hitelre, ami értésem szerint problémás lehet a szocpolhoz tartozó elidegenítési tilalom miatt.
Kérdésem:
Ebben az esetben vissza kell fizetnünk a támogatást, akkor is, ha az elidegenítés után én maradok 100%-ban a tulajdonos és gyermekünk lakóhelye is ez az ingatlan marad? És egyáltalán, az elidegenítésnek minősül, ha a két felerészben tulajdonos közül az egyik váltja meg a másik tulajdonrészét?
Előre is köszönöm!

Köszönöm.

Lenne egy kérdésem! Kb. 2004 ben vettem fel a szocpolt egy használt szakadt parasztházra Salgótarján mellett egy kis faluban! Nem tudtam, hogy közös osztatlan udvarral, illetve lakással rendelkezik ez a lakás, mert vállalkozónak bemutatkozva két fiatalember keresett meg több családanyát, hogy segít címszóval! Én sajnos ebbe belementem naív buta fejjel! És még több fiatal anyuka. A feltételeknek sem felelt meg egyik lakás sem, ugyanis fürdőszoba egyikben sem volt! De mi csak írtuk alá a sok papírt amit természetesen el sem olvastunk! Egyikünk sem! Azóta a lakás összedőlt mem laktuk egy napot sem! Vályog ház volt!
Mostanára albérletben lakunk kb. 8 éve. Az egyik kidob, a másik befogad! De horror áron. Budapesten élünk gyermekeimmel! Decemberben kaptam egy papírt, hogy beküldték a munkahelyemre a levonást, ami olyan 3 millió forint. Letiltják most már! Elég kevés pénzt kapok és albérletben élünk!
A kérdésem az lenne, mit tegyek, hogy ne vonjanak vagy valami megoldás?