Üdvözlöm!

2003-ban először kettő, majd a harmadik gyermekük után - aki még ugyanabban az évben megszületett - jóváírással kaptunk szocpolt. A devizahitelünk jelentős - több mint 50 %-os - emelkedése miatt az ingatlanunk értékesítésére kényszerülünk. Az elidegenítési időből 1 év van hátra, s az ingatlan eladási ára és a hitelként visszafizetendő összeg között is még jelentős különbség adódik, melyre megoldást kell keresnünk.

Arra azonban egyáltalán nincs módunk - miután a tartalékainkat az árfolyammozgás következtében elveszítettük - hogy új lakást vásároljunk. Van-e egyáltalán megoldás arra, hogy milyen formában lehet kikerülni abból a helyzetből, amibe - miután kockázatként 15 %-os deviza- és törlesztőrészlet-emelkedéssel számolt a bank a szerződésben - tulajdonképpen önhibánkon kívül jutottunk.

Segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Andrea

Kedves Andrea!

Ha az elidegenítési és terhelési tilalom lejárata előtt értékesítik lakásukat, s helyette nem vásárolnak másikat, akkor a folyósított támogatást - a vonatkozó rendeletben foglaltak szerint - sajnos vissza kell fizetni.

A szocpol akkor is továbbvihető, ha nem újépítsű lakóingatlant vásárolnak, hanem használtat. Ha azonban a vásárolni kívánt lakás vételára kisebb az eladási árnál, akkor a támogatás arányos részét kell visszafizetni.

Amennyiben az eladási ár alacsonyabb mint a fennálló hiteltartozás, akkor a hiányzó összeg kifizetéséhez újabb hitel csak ingatlanfedezet bevonásával vehető fel, például szülői ingatlan. Ha van ilyen lehetőségük, kérjük, töltse ki online nyomtatványunkat, s Tanácsadóink ismertetni fogják a lehetőségeket.

 

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szép napot!
Érdekelne, ha lejárt a 10 év és 4 évet ott éltem az ingatlanban, de sajnos nem volt semmilyen munka és a megélhetés is nehezen ment, ilyenkor nincs mentesség? Mert nem akartam kockáztatni a gyerekek megélhetését és azért költöztem el.
Köszönöm válaszát.

Tisztelt Szakértő!
2006-ban szocpol támogatásból építettünk egy házat, 4 600 000 forintot kaptunk 4 gyermekem után. A ház kész lett, lakhatási engedély stb…..minden megvan. Én elköltöztem abból az ingatlanból. Gyermekeim és férjem ott maradtak. Most Tőlem visszakövetelik a szocpol felét, mondván, hogy Én nem lakom ott. Nem emlékszem olyanra, hogy meg lett volna szabva, meddig kell a felépült ingatlant laknom. Hiszen a gyermekekre kaptuk, akik azóta is ott laknak. Jogos ez? Tudok tenni valamit, hogy ne kelljen fizetnem az után a ház után, amit nem is lakok?

Üdvözletem!
A kérdésem az lenne, hogy a SZOCPOLT illetve félszocpolt pár éve bővítésre felvettük két gyerek után. Ez akkor 1.200.000.- forint volt. Eladtuk a házat, a szocpolt átterheltük a megvenni kívánt házra, a tulajdonos beleegyezésével. Sajnos az adás-vétel meghiúsult, a régi ház már nincs a nevünkön, az új nem is lesz, viszont a szocpol rajta van. A tulajdonos kérése, hogy vegyük le az ingatlanjáról, persze mi is ezt szeretnénk, és a szocpolt vissza szeretnénk fizetni az államkincstárnak, de ha lehet, akkor részletben. Van-e erre lehetőség? Úgy tudom visszalehet fizetni részletbe is, nem csak egyben. Köszönöm, Ildikó

Tisztelt Szakértő!
2006-ban építettünk házat, melyhez igénybe vettük a szociálpolitikai támogatást. Időközben hátasságunk megromlott, Én elköltöztem az említett ingatlanból 2009-ben. Most a M.Á.K. letiltotta a fizetésem 33 %-át, mondván, hogy nem lakom az ingatlanban, ezért fizessem vissza a felvett szocpol felét, ami 2 300 000 Ft. Jogos-e ez a követelés? A ház felépült, azóta is gyermekeim és férjem lakja.
Válaszát előre is köszönve,
Üdvözlettel: Erika