Szocpol továbbvitele van-e szobaszámhoz vagy alapterülethez kötve?

Tisztelt Szakértő!

Van egy ingatlanom, amelyre 2005-ben megkaptam 1 gyermek után a szocpol támogatást. Most ez az ingatlan eladósorban van, és új ingatlan lesz máshol vásárolva belőle.

Kérdésem, hogy a szocpol továbbvitele van-e szobaszámhoz és esetleg m2-hez kötve? A jelenlegi ház 89 m2, 3 szoba vidéken, és nagyvárosban vásárolnék lakást, ahol maximum 40-50 m2-ben tudok gondolkodni. (hitel nincs a szocpol mellett, tehermentes az ingatlan)

Válaszát előre is köszönöm,
Tisztelettel,
Csilla

Kedves Csilla!

A szocpol továbbvitele nincsen szobaszámhoz illetve alapterülethez kötve. A vonatkozó jogszabály úgy rendelkezik, hogyha a kisebb értékű lakás megszerzését igazolja, mint az eladott lakás ára, akkor az eladási és a vételár különbözetével arányos részt kell visszafizetnie. A vásárolandó lakás új és használt egyaránt lehet, az ingatlanok ára a meghatározó.

Ha eladja meglévő ingatlanát, akkor a támogatás összegét be kell fizetni egy kincstári felfüggesztő számlára. Másik lakás szerzése esetén ugyanis a visszafizetési kötelezettség felfüggeszthető, vásárlás esetén 1 évig, építkezés esetén 3 évig. A felfüggesztés időtartamát az igénybe vett támogatás összegének kincstári letéti számlára érkezésének napjától kell számolni. A felfüggesztés időtartamát egy alkalommal maximum 1 évvel meg lehet hosszabbítani, ha ezt a kérelmet az eredeti határidő lejárata előtt 30 nappal benyújtja a támogatott személy.

Az újabb lakás megszerzését a fenti határidőn belül igazolni kell az adásvételi szerződés bemutatásával, valamint a korábbi lakás eladásából származó bevételt az újabb lakás megszerzésére kell fordítani. Ezt szintén az adásvételi szerződéssel, illetve értékbecsléssel kell alátámasztani. Ezt követően a felfüggesztés megszüntetéséről a kincstár határozatban dönt, megállapítja a letétéi számláról kifizethető összeget és intézkedik a szocpolt biztosító elidegenítési és terhelési tilalom másik lakásra történő átjegyzéséről.

A szocpol továbbvitelével kapcsolatban további információt a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatala tud Önnek adni!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő! Férjemmel 2008. 07. 28-án hitelt vettünk fel megelőlegező kölcsönnel együtt. Sajnos azóta elváltunk, gyermekünk nem született és 2 éve fizetem vissza a szocpolt kamatokkal a Magyar Államkincstárnak. Közben újra férjhez mentem és született 1 gyermekünk, illetve úton van a második is. Pontosan abban a 8 évben születne meg mind a két gyermek, amire a szocpol kritérium szólt, kivéve, hogy a férjem nem a támogatott személy, akivel a szocpolt igényeltük. Abban az ingatlanban élünk, amire a megelőlegező kölcsön lett folyósítva. Kérdésem, hogy mit tudok tenni annak érdekében, hogy utólagosan érvényesítsem a két gyermek után járó támogatást, amennyiben van rá… Továbbiak »


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x