Tisztelt Szakértő!

Feleségemmel és 2 gyermekünkkel szeretnénk beépíteni édesapámék nevén lévő családi ház tetőterét külső feljáróval! Tehát egy külön lakást szeretnénk kialakítani.
Érdeklődnék, hogy erre fel lehet-e venni a szocpolt akár 3 gyermekkel is /szeretnénk még egy gyermeket/!?

Illetve akadályozza-e az a tény hogy 50%-ban tulajdonomban van egy lakás, amiben édesanyám él!? Ezt a lakást 14 éve ajándékozás útján kaptam fele-fele arányban a testvéremmel.

Ha lehetséges a szocpol felvétele ez esetben a tetőtéri lakásnak nekem és a feleségemnek kell lenni a tulajdonosának vagy maradhatna édesapám és felesége nevén?

Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Péter

Kedves Péter!

A tetőtérben kialakítandó külön lakás építési munkálatainak finanszírozásához igényelhető a lakásépítési támogatás (szocpol), amennyiben a szocpoligénylés összes feltétele teljesül.

Megelőlegező szocpol is igénybe vehető, ha egyikük életkora sem haladja meg a szocpolkérelem benyújtásakor a 40. életévet. Életkorhatár csak vállalt gyermek utáni szocpol igénylése esetén van. Meglévő gyermekek esetén akkor is jogosultak a szocpolra, ha elmúltak 40 évesek.

Az ajándékozással szerzett tulajdonrész abban az esetben nem jelenti a szocpoligénylés akadályát, amennyiben azt haszonélvezettel terhelten kapta, s a haszonélvező az ingatlanban lakik.

A támogatás igénybevételével építeni kívánt tetőtéri lakásban az igénylőknek vagy támogatott személyeknek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. Házaspár esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie. A lakásban az igénylőn vagy támogatott személyen kívül csak az általa eltartott gyermek szerezhet tulajdont. A tetőtéri lakás tehát nem lehet az édesapja és az ő feleségének tulajdona. A tetőtéri lakás építésére kiadott engedélynek az Önök nevére kell szólni.

Amennyiben építési hitelt is igénybe szeretnének venni, kérjük, töltsék ki online adatlapunkat, s Szakértőink tájékoztatni fogják az igényeiknek és lehetőségeiknek megfelelő építési hitelekről.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
A kérdésem a következő lenne:
Párommal a szülői házunk tetőterét szeretnénk beépíteni, külön bejáratú lakrésszé!
Igényelhetünk-e a beépítésre szocpolt v. félszocpolt, ha az első gyermekünk 1-2 hónap múlva fog megszületni és pár éven belül szeretnénk másodikat is vállalni!
Amennyiben az igénylés lehetséges, úgy milyen feltételek megléte szükséges hozzá, illetve hogy lehet a folyamatot elindítani?
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném megtudni, hogy a jelenlegi szocpoltörvény alapján leírható-e a 8 éve felvett forint alapú lakásvásárlási jelzáloghitelből a szocpol összeg? (20 évre adták) Azóta két gyermekem született, ugyanis a lakásvásárláskor nem volt még gyermekem, egyedül éltem, nem is vállalhattam nyilvánvaló. 32 éves vagyok, 4 éves és 1 évesek a gyerekeim.
Várom válaszát!
Köszönettel: Ilona

Tisztelt Hitelnet!
A férjemmel és két gyermekünkkel szeretnénk beépíteni a szüleim házának a tetőterét, amiben kialakítható egy teljesen külön álló lakás, azonban a szüleim házán van hitel. Ez befolyásolja-e azt, hogy kapunk-e szocpolt vagy sem.
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdv.
Orsi

Tisztelt Cím!
Kaphatnék-e szocpol támogatást, ha szülői házat megosztanám külön helyrajzi számmal bejegyeztetném, a régi rész a szüleim nevén lenne az új pedig az enyémen, és így lenne egy tetőtér beépítés, ami teljesen újnak minősülne. Viszont helyhiány miatt lehet ráépülne az egyik szoba a szüleimére (nem tudom ez hátrány-e). Társasházzá lehet-e nyilvánítani? Ebben az esetben kaphatok szocpolt, mert Önök azt írták, hogy lehet tetőtér beépítésre. Amit én szeretnék, az külön helyrajzi számú és teljesen külön bejáratú lenne, és még a nevemen se lenne a másik fele.
Üdvözlettel.
Anikó

Tisztelt Hitelnet!
Én 20 éves vagyok, a párom pedig 23. Jövő nyáron szeretnénk összeházasodni és tervezzük a családalapítást is, tehát még nincs gyermekünk, de kettőt szeretnénk. Én szlovák állampolgár vagyok, de házasság útján megkapom a magyart és a szlovákról le is mondok.
A párom édesanyja 5 éve vásárolt egy családi házat svájci frank alapú hitelre. Ennek a háznak szeretnénk beépíteni a tetőterét, mert jó környéken van a ház és segíteni is tudnánk őt. A tetőtér egy teljesen külön lakás lenne, külön bejárattal.
A párom jelenleg dolgozik, én tanulok és mellette diákmunkára járok. Jövő évben ha sikerül elhelyezkednem a szakmámban, akkor dolgozni fogok, ha nem, akkor tanulni.
Ezek alapján járhat nekünk a szocpol támogatás (ezt vissza kell fizetni) vagy nem?
Ha igen hol tudjuk megigényelni és mikor?
Várom válaszát!
Üdvözlettel: Krisztina

Tisztelt Hitelnet!
Úgy tudom, bővítésre nem lehet a szocpolt felvenni, viszont tetőtér beépítésével új lakás építésére igen. Vidéken, családi házban lakunk, három gyermekünk van, szocpolt korábban nem vettünk fel. A tetőteret szeretnénk beépíteni úgy, hogy külön bejáratú lakásként használni lehessen. Ez műszakilag megoldható. A hasznos alapterület 68 m2 lenne.
1. Igényelhetünk-e ilyen esetben szocpolt?
2. Ha igen, milyen összegre számíthatunk?
3. Milyen műszaki feltételeknek kell megfelelnie az új lakrésznek?
4. Van-e már banki eljárásrend arra, kinél és hogyan lehet ezt megtenni?
Válaszukat köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
A jelenleg hatályos rendelet értelmezésében:
a) az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, vagy emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység, amely elkészültét követően használatbavételi engedély köteles, vagy….
A kérdésem a következő lenne, ha jól értelmezem a rendeletet akkor:
A szüleim tulajdonában van egy 2 szintes (külön bejáratú) illetve a 2 szint fölött tetőtér is beépíthető. Jelenleg a legalsó szint van beépítve, ahol laknak, a második és a tetőtér nincs. A menyasszonyommal szeretnénk beépíteni és odaköltözni. A mi esetünkben igénybe vehető a szocpol valamelyik formája?
Köszönettel.
Gábor