2004-ben vásároltunk férjemmel egy két szobás új ingatlant. (22 M Ft-ért) Ekkor 1 gyermekünkre kaptunk 800.000 Ft lakásépítési kedvezményt (szocpolt), valamint 1.200.000 Ft megelőlegező kölcsönt. 2006-ban 2. gyermekünk is megszületett. A 2 M Ft a Magyar Állam javára bejegyzésre került. Ezenkívül felvettünk 13 M Ft kamattámogatott hitelt.

Kérdésünk:

1./ A Magyar Állam javára bejegyzett összeg átvihető-e azóta tulajdonunkba került használt lakásra?

2./ Ha eladjuk az ingatlant, ami jelenleg 30 M Ft-ot ér, levonhatjuk-e belőle a fennálló hitelt kb: 10 M Ft (igazából ez az oka, amiért el kell adnunk, nem tudjuk fizetni a magas hitelt 120-130 ezer Ft/hó) és kifizethetjük-e édesanyámat, akinek haszonélvezete van az ingatlanon? (5 M ft-ot a haszonélvezet megszüntetéséért) A fennmaradó 15 M Ft-ért új vagy használt ingatlant kell vásárolnunk?

3./ Kell-e bárkinek, bármilyen adót fizetnie az eladás miatt?

Várom válaszukat.
Marina

Kedves Marina!

Amennyiben a szocpollal terhelt lakás eladásra kerül, akkor véleményünk szerint a támogatást az értékesítést követően vásárolt, akár használt lakóingatlanra lehetne átjegyeztetni. Ám mivel e kérdésben nem vagyunk illetékesek, javasoljuk, hogy a lakásépítési kedvezmény átjegyzésének lehetőségeiről a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalához vagy a hitelt folyósító pénzintézethez forduljon.

Az eladási árból az ingatlant terhelő kamattámogatott hitel összege levonható. Hogy a haszonélvezeti jog értékével csökkenthető-e a tovább forgatandó összeg, arról szintén az ez ügyben illetékes szakértőket kellene megkérdezni.

Az adófizetési kötelezettséggel kapcsolatos kérdésével az adásvételi szerződést készítő ügyvédhez vagy a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) illetékeséhez fordulhat.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Meghalt az Apósom, a férjem és nővére örökölték a kb. 20 milliót érő családi házat. A mi lakásunkon szocpol van, amit 2008-ban vettünk fel. A ház fele-fele arányban kerül tulajdonba, Mi szeretnénk kifizetni "megvásárolni" a férjem nővérének részét és átépíteni a házat.
Kérdésem, ha megvásároljuk a részét, ami az Én nevemre kerülne, akkor átvihetjük-e a szocpolt a meglévő lakásunkról?
Köszönettel!

Tisztelt Szakértő!
Fiamék 2009-ben vásároltak egy új építésű lakást, igénybe vették a szocpolt három gyerekre. Azóta született még egy gyermekük, és most azt tervezzük, hogy a mi lakásunkat vásárolnák meg. Ehhez hitel felvételére is szükségük lesz.
Kérdésem, lehetséges-e a szocpol átvitele családtagtól vásárolt lakásra?
Köszönettel: Erzsébet

Ha a szocpollal és hitellel terhelt lakást eladom 11.000.000 forintért és kifizetem belőle a hitelt és a szocpolt letétbe teszem, de a vásárolni kívánt lakás csak 9.000.000 forint, akkor is újra kiutalják a szocpolt?

Tisztelt Hölgy/Úr!
Lakáscsere miatt szeretném a meglévő jelzáloghitelemet kiváltani illetve a szocpol kedvezményt átvinni az újabb ingatlanra. Mi ennek a kritériuma? Pest megyéből Budapestre cserélek.
Köszönöm a választ.

T. Hitelnet!
Volt feleségemmel közösen építettünk új házat, és felvettük 2 gyermek után a szocpol támogatást. Akkor még csak egy gyermek volt meg, de nem sokkal később a másik is megszületett, így eleget tettünk a vállalt feltételeknek.
Sajnos időközben megromlott a házasságunk, és válásra került sor. Emiatt a házat eladtuk, a szocpol visszafizetésre került, volt feleségem pedig egy használt lakást vásárolt az eladott ház árából, illetve én is megkaptam a rám eső részt! A gyerekek az exemmel élnek egy háztartásban. Ő azt állítja, hogy a visszafizetett szocpol rám eső részét én is felhasználhatom használt lakás vásárlása esetén! Az lenne a kérdésem, hogy ez valóban így van-e, mivel hamarosan aktuálissá válik a lakásvásárlás számomra?
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Tibor

2005-ben lakást vettem, melyre 12 millió hitelt és 2.800.000 szocpolt.
Eladnám a lakást és 12 milliót visszafizetnék a banknak és 3 milliót más hitel törlesztésére. A szocpolhoz vennék fel 3-4 millió hitelt és egy 7-8 milliós lakást vásárolnék. Megengedhető ez? Meg lehet valósítani, hogy a szocpol plusz új hitel együttes összege 7 millió és ebben az értékben vennék lakást?

Tiszteletem!
A kérdésem a következő lenne: 2006-ban félszocpollal (1 gyermek után = 450.000 Ft) lakást vásároltam. Nekem azt mondták, 10 évig nem adhatom el a lakásom ez miatt.
Igaz ez?
Köszönöm válaszát!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy mi a teendőm? Feleségemtől jogerősen elváltam, a gyerekeket neki ítélte a bíróság. Ő elköltözött a hitellel és szocpollal terhelt ingatlanunkból, amely fele-fele tulajdonú. Vagyonmegosztásunk nem volt, én nem szeretném eladni az ingatlant, de a szocpol terhet le szeretném venni róla, hogy bérbe adható legyen.
Hogy tudnám kötelezni a volt páromat, hogy a szocpolt vigye át arra az ingatlanra, ahol neveli a gyermekeinket?

A lakásunkon jelenleg 9,3 m HUF lakáscélú jelzáloghitel (ez az aktuális tartozásunk) és 2,4 m HUF szocpol van. Sürgőssé vált az eladás, most 12,5 m-ért meg is venné valaki, ami azt jelenti, hogy nekünk a tiszta bevételünk csak 800 e lesz. Másik ingatlant szeretnénk venni, aminek a vételára 5,5 m.
A kérdésem az, hogy átvihető-e a teljes szocpol, ha nem, akkor milyen arányban (mit mihez kell arányosítani)?
A választ előre is nagyon köszönöm, Bogi

Tisztelt Cím!
48 évesen két felnőtt gyerekkel szocpollal terhelt ingatlant szeretnénk eladni. Kérdésem: A meglévő szocpol használt lakásra/lakásokra átterhelhető-e válás esetén?
Köszönettel:
Gertrud

Tisztelt címzett.
Három éve kaptuk meg két gyerekre a félszocpolt 1,2m milliót. Most eladnánk ezt a lakást és egy házat szeretnénk venni ami megfelel a paramétereknek, de át lehet rá jegyeztetni a szocpolt, vagy vissza kell fizetni. Kérem tanácsát mi a lehetőség ebben a helyzetben?
Előre köszönöm a válaszát.
Tisztelettel.

Tisztelt Cím!
7 éve vásároltunk egy újépítésű lakást, 2 gyermeket vállaltunk, akik azóta már megszülettek. A lakásnál nagyobb értékű házat szeretnénk vásárolni, de a lakást nehéz eladni, így előbb vennénk meg a házat. Ebben az esetben átjegyezhető-e a szocpol a házra? Amennyiben nem, akkor 3 évig nem adhatom el a lakásomat, csak ha visszafizetem a támogatást? Vagy van valamennyi türelmi idő a két adásvétel között? Köszönöm a választ.

Jó napot!
2007-ben megelőlegező kölcsönt vettünk fel, azóta már megszületett a 2 gyermek, de tervezzük a 3.-at. Arra is igénybe akarjuk venni az utólagos szocpolt a jelenlegi lakásunkra.
DE közben vennénk egy házat (Önerő+hitel). A szocpolos lakást amint sikerül, el szeretnénk adni és a vételárból előtörleszteni, de a ház vásárlás előbb történne. Ilyen esetben mi a teendő? Megtehetjük ezt egyáltalán? Mert ha 1 év múlva eladjuk a lakást, akkor azt azzal kellene indokolnunk, hogy egy nagyobbat akarunk venni, de hát, az már addigra meglesz.
Köszönöm segítségét, doxa001

Kedves Szakértő!
6 éve vettünk a férjemmel egy használt családi házat. Született két gyermekünk, a szocpolt felvettük. 2 éve elváltunk, én a házban maradtam a gyerekekkel. Most eladom a házat, de szinte a teljes összeget vissza kell fizetnem a banknak, mivel svájci frank alapú. Egy kisebb értékű ingatlant vásárolok, szeretném tudni, hogy a szocpolt átvihetem-e?
Köszönettel: Melinda