Szocpol támogatás átvitele másik ingatlanra

2004-ben vásároltunk férjemmel egy két szobás új ingatlant. (22 M Ft-ért) Ekkor 1 gyermekünkre kaptunk 800.000 Ft lakásépítési kedvezményt (szocpolt), valamint 1.200.000 Ft megelőlegező kölcsönt. 2006-ban 2. gyermekünk is megszületett. A 2 M Ft a Magyar Állam javára bejegyzésre került. Ezenkívül felvettünk 13 M Ft kamattámogatott hitelt.

Kérdésünk:

1./ A Magyar Állam javára bejegyzett összeg átvihető-e azóta tulajdonunkba került használt lakásra?

2./ Ha eladjuk az ingatlant, ami jelenleg 30 M Ft-ot ér, levonhatjuk-e belőle a fennálló hitelt kb: 10 M Ft (igazából ez az oka, amiért el kell adnunk, nem tudjuk fizetni a magas hitelt 120-130 ezer Ft/hó) és kifizethetjük-e édesanyámat, akinek haszonélvezete van az ingatlanon? (5 M ft-ot a haszonélvezet megszüntetéséért) A fennmaradó 15 M Ft-ért új vagy használt ingatlant kell vásárolnunk?

3./ Kell-e bárkinek, bármilyen adót fizetnie az eladás miatt?

Várom válaszukat.
Marina

Kedves Marina!

Amennyiben a szocpollal terhelt lakás eladásra kerül, akkor véleményünk szerint a támogatást az értékesítést követően vásárolt, akár használt lakóingatlanra lehetne átjegyeztetni. Ám mivel e kérdésben nem vagyunk illetékesek, javasoljuk, hogy a lakásépítési kedvezmény átjegyzésének lehetőségeiről a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalához vagy a hitelt folyósító pénzintézethez forduljon.

Az eladási árból az ingatlant terhelő kamattámogatott hitel összege levonható. Hogy a haszonélvezeti jog értékével csökkenthető-e a tovább forgatandó összeg, arról szintén az ez ügyben illetékes szakértőket kellene megkérdezni.

Az adófizetési kötelezettséggel kapcsolatos kérdésével az adásvételi szerződést készítő ügyvédhez vagy a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) illetékeséhez fordulhat.

 Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Meghalt az Apósom, a férjem és nővére örökölték a kb. 20 milliót érő családi házat. A mi lakásunkon szocpol van, amit 2008-ban vettünk fel. A ház fele-fele arányban kerül tulajdonba, Mi szeretnénk kifizetni "megvásárolni" a férjem nővérének részét és átépíteni a házat.
Kérdésem, ha megvásároljuk a részét, ami az Én nevemre kerülne, akkor átvihetjük-e a szocpolt a meglévő lakásunkról?
Köszönettel!

Kedves Kati!
A szocpol másik ingatlanra történő átjegyzésével kapcsolatban a területileg illetékes Kincstárhoz fordulhat!

Tisztelt Szakértő!
Fiamék 2009-ben vásároltak egy új építésű lakást, igénybe vették a szocpolt három gyerekre. Azóta született még egy gyermekük, és most azt tervezzük, hogy a mi lakásunkat vásárolnák meg. Ehhez hitel felvételére is szükségük lesz.
Kérdésem, lehetséges-e a szocpol átvitele családtagtól vásárolt lakásra?
Köszönettel: Erzsébet

Kedves Erzsébet!
A szocpol átjegyzésének lehetőségéről, módjáról a területileg illetékes Kincstár tud Önöknek pontos tájékoztatást adni.

Ha a szocpollal és hitellel terhelt lakást eladom 11.000.000 forintért és kifizetem belőle a hitelt és a szocpolt letétbe teszem, de a vásárolni kívánt lakás csak 9.000.000 forint, akkor is újra kiutalják a szocpolt?

Kedves Ági!
A visszafizetési kötelezettség alá nem eső támogatási összegről pontos tájékoztatást a részletek ismeretében a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatala tud adni Önnek.

Tisztelt Hölgy/Úr!
Lakáscsere miatt szeretném a meglévő jelzáloghitelemet kiváltani illetve a szocpol kedvezményt átvinni az újabb ingatlanra. Mi ennek a kritériuma? Pest megyéből Budapestre cserélek.
Köszönöm a választ.

Kedves Susie!
A jelzáloghitel kiváltásához megfelelő ingatlanfedezet kell biztosítani. A cserelakásra akkor terhelhető a hitelkiváltó kölcsön, ha már az Ön tulajdonában van.
A szocpol átjegyzésévek kapcsolatban a területileg illetékes Államkincstár hivatalához kell fordulni. A szocpol teljes összege akkor vihető át a másik ingatlanra, ha az legalább olyan értékű, mint a meglévő lakása.

T. Hitelnet! Volt feleségemmel közösen építettünk új házat, és felvettük 2 gyermek után a szocpol támogatást. Akkor még csak egy gyermek volt meg, de nem sokkal később a másik is megszületett, így eleget tettünk a vállalt feltételeknek. Sajnos időközben megromlott a házasságunk, és válásra került sor. Emiatt a házat eladtuk, a szocpol visszafizetésre került, volt feleségem pedig egy használt lakást vásárolt az eladott ház árából, illetve én is megkaptam a rám eső részt! A gyerekek az exemmel élnek egy háztartásban. Ő azt állítja, hogy a visszafizetett szocpol rám eső részét én is felhasználhatom használt lakás vásárlása esetén! Az lenne a… Továbbiak »

Kedves Tibor!
Házasságfelbontás esetén másik lakás vásárlásakor van lehetőség az adott félre eső támogatás továbbvitelére. A részletekről a Kincstár területileg illetékes hivatalánál kérhet felvilágosítást!

2005-ben lakást vettem, melyre 12 millió hitelt és 2.800.000 szocpolt.
Eladnám a lakást és 12 milliót visszafizetnék a banknak és 3 milliót más hitel törlesztésére. A szocpolhoz vennék fel 3-4 millió hitelt és egy 7-8 milliós lakást vásárolnék. Megengedhető ez? Meg lehet valósítani, hogy a szocpol plusz új hitel együttes összege 7 millió és ebben az értékben vennék lakást?

Kedves Erika! Ahhoz, hogy a szocpol teljes összegét át tudja vinni a vásárolandó lakásra, a lakás eladásából származó bevételt az újabb lakás megszerzésére kell fordítania. A lakáseladásból származó bevétel csupán az alábbi két tétellel csökkenthető: 1. “A lakás átruházásából származó jövedelem után az állami adóhatóság által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összegével, 2. Azzal az összeggel, melyet az adós az elidegenítésből származó bevételből az értékesített lakás építését, vásárlását vagy bővítését szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított, de legfeljebb akkora összeggel, hogy az ily módon csökkentett bevétel összege elérje az igénybevett kedvezmény, adó-visszatérítési támogatás, fiatalok otthonteremtési támogatása együttes… Továbbiak »

Tiszteletem!
A kérdésem a következő lenne: 2006-ban félszocpollal (1 gyermek után = 450.000 Ft) lakást vásároltam. Nekem azt mondták, 10 évig nem adhatom el a lakásom ez miatt.
Igaz ez?
Köszönöm válaszát!

Kedves Otília!
A támogatást biztosító elidegenítési tilalom időtartamának a szocpolszerződésben tud utánanézni.

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy mi a teendőm? Feleségemtől jogerősen elváltam, a gyerekeket neki ítélte a bíróság. Ő elköltözött a hitellel és szocpollal terhelt ingatlanunkból, amely fele-fele tulajdonú. Vagyonmegosztásunk nem volt, én nem szeretném eladni az ingatlant, de a szocpol terhet le szeretném venni róla, hogy bérbe adható legyen.
Hogy tudnám kötelezni a volt páromat, hogy a szocpolt vigye át arra az ingatlanra, ahol neveli a gyermekeinket?

Kedves András!
Amennyiben a szocpolt biztosító elidegenítési és terhelési tilalom ideje még nem járt le, de a támogatás igénybevételével vásárolt ingatlan nem a támogatott személyek lakhelyéül szolgál, akkor a támogatást vissza kell fizetni a Kincstárnak. Erről bővebben a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalánál érdeklődhet.

A lakásunkon jelenleg 9,3 m HUF lakáscélú jelzáloghitel (ez az aktuális tartozásunk) és 2,4 m HUF szocpol van. Sürgőssé vált az eladás, most 12,5 m-ért meg is venné valaki, ami azt jelenti, hogy nekünk a tiszta bevételünk csak 800 e lesz. Másik ingatlant szeretnénk venni, aminek a vételára 5,5 m.
A kérdésem az, hogy átvihető-e a teljes szocpol, ha nem, akkor milyen arányban (mit mihez kell arányosítani)?
A választ előre is nagyon köszönöm, Bogi

Tisztelt Cím!
48 évesen két felnőtt gyerekkel szocpollal terhelt ingatlant szeretnénk eladni. Kérdésem: A meglévő szocpol használt lakásra/lakásokra átterhelhető-e válás esetén?
Köszönettel:
Gertrud

Tisztelt címzett.
Három éve kaptuk meg két gyerekre a félszocpolt 1,2m milliót. Most eladnánk ezt a lakást és egy házat szeretnénk venni ami megfelel a paramétereknek, de át lehet rá jegyeztetni a szocpolt, vagy vissza kell fizetni. Kérem tanácsát mi a lehetőség ebben a helyzetben?
Előre köszönöm a válaszát.
Tisztelettel.

Tisztelt Cím!
7 éve vásároltunk egy újépítésű lakást, 2 gyermeket vállaltunk, akik azóta már megszülettek. A lakásnál nagyobb értékű házat szeretnénk vásárolni, de a lakást nehéz eladni, így előbb vennénk meg a házat. Ebben az esetben átjegyezhető-e a szocpol a házra? Amennyiben nem, akkor 3 évig nem adhatom el a lakásomat, csak ha visszafizetem a támogatást? Vagy van valamennyi türelmi idő a két adásvétel között? Köszönöm a választ.

Jó napot!
2007-ben megelőlegező kölcsönt vettünk fel, azóta már megszületett a 2 gyermek, de tervezzük a 3.-at. Arra is igénybe akarjuk venni az utólagos szocpolt a jelenlegi lakásunkra.
DE közben vennénk egy házat (Önerő+hitel). A szocpolos lakást amint sikerül, el szeretnénk adni és a vételárból előtörleszteni, de a ház vásárlás előbb történne. Ilyen esetben mi a teendő? Megtehetjük ezt egyáltalán? Mert ha 1 év múlva eladjuk a lakást, akkor azt azzal kellene indokolnunk, hogy egy nagyobbat akarunk venni, de hát, az már addigra meglesz.
Köszönöm segítségét, doxa001

Kedves Szakértő!
6 éve vettünk a férjemmel egy használt családi házat. Született két gyermekünk, a szocpolt felvettük. 2 éve elváltunk, én a házban maradtam a gyerekekkel. Most eladom a házat, de szinte a teljes összeget vissza kell fizetnem a banknak, mivel svájci frank alapú. Egy kisebb értékű ingatlant vásárolok, szeretném tudni, hogy a szocpolt átvihetem-e?
Köszönettel: Melinda


28
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x