A lakásépítési támogatás összegét

  • új lakóingatlan építése esetében,
    • készültségi fokkal arányosan,
    • utólagosan és
    • a lakásépítési támogatás utolsó részletét a használatbavételi engedély kiadását követően folyósítva, vagy
  • új lakás vásárlása esetén egy összegben

kell folyósítani.

A folyósítás akkor kezdhető meg, ha az építtető támogatott személy a lakásépítési támogatáson és a hitelintézeti kölcsönön kívül saját erejét a lakás építésére már felhasználta.

A hitelintézet új lakás építése esetén a lakásépítési támogatás készültségi fokkal arányos folyósítását megelőzően a helyszínen ellenőrzi a készültségi fok feltételeinek teljesítését.

A támogatás igénybevételével

  • épített lakásra az építkezés idejére és a használatbavételi engedély megadását, vagy
  • vásárolt lakásra az adásvételi szerződés megkötését

követő 10 évig terjedő időszakra – a 8. § (1) bekezdése szerinti esetben a lakásépítési támogatás nyújtásáról szóló szerződés megkötésének időpontjától számítva – a Magyar Állam javára jelzálogjog, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre. A Magyar Állam javára szóló jelzálogjog, valamint az elidegenítési és terhelési tilalom bejegyeztetését a támogatást folyósító hitelintézet kérelmezi.

Ha a lakásépítési támogatás igénybevételével épített vagy vásárolt lakást a fenti időszakon belül lebontják – kivéve, ha a bontás természeti katasztrófa miatt vált szükségessé –, vagy elidegenítik, vagy az nem a támogatott személy vagy gyermekének lakóhelyül szolgál, a lakás használatát harmadik személynek átengedik, illetve a lakáscéltól eltérően hasznosítják, akkor a támogatott személy köteles a támogatás folyósított összegét visszafizetni.

Házasság felbontása esetén, ha a volt házasfelek közös lakásukat idegenítik el, úgy őket az igénybe vett lakásépítési támogatás visszafizetési kötelezettsége az elidegenítésből származó bevétel bírósági határozat szerinti vagy a közöttük létrejött házassági vagyonmegosztási szerződésben rögzített arányban terheli.

Ha a támogatott személy a lakásigényét a lakás cseréjével, vagy a lakás értékesítését követően másik lakás építése vagy vásárlása útján elégíti ki, a lakásépítési támogatás visszafizetésével kapcsolatos kötelezettségét építési szándék esetében három, vásárlási szándék esetében 1 évig a tulajdonos kérelme alapján a Kincstár támogatott személy
lakóhelye szerint illetékes területi szerve felfüggeszti, amennyiben a támogatott személy az igénybe vett támogatás összegét a „10032000-01501315 Kincstár lakáscélú kedvezmények letéti számlára” befizette.

A felfüggesztés időtartama egy alkalommal legfeljebb 1 évvel hosszabbítható meg.

A lakásépítési támogatásra való jogosultság megállapítását, valamint a központi költségvetéssel való elszámolását hitelintézet végzi.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
26 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet,

már rengeteg információt és tájékoztatót elolvastam az újonnan igénybe vehető vissza nem térítendő lakásvásárlási támogatásról (közismert nevén szoc.pol.), azonban az továbbra is kérdés számomra, hogy hogyan történik ennek a folyósítása? Tudomásom szerint önerőnek számít ez is, de arra volnék kíváncsi, hogy ha valakinek csak ez volna az önereje, vásárolhat-e így új építésű házat? Férjemmel minden feltételnek megfelelünk, és már van egy gyermekünk, és szeretnénk még kettőt, és házvásárlás előtt állunk.

Ha jól értelmezem a feltételekben foglaltakat, és vásárolunk egy új építésű, nettó 100-160nm közötti A energiaosztályú házat, és mi is, valamint a ház is megfelel a feltételeknek, akkor 3 gyermek vállalása esetén 2,2M szocpol. jár. Ha a ház (csak az egyszerűbb számítás kedvéért) 10M forintba kerülne, és 25% önerőre van szükség, akkor a szocpol-t felhasználva elég, ha rendelkezünk 300.000.-Ft-tal, vagy ugyanúgy elő kell teremtenünk a 2.500.000.-Ft önerőt, és a fennmaradó 7,5M forint hitelből fogja a bank levonni a szocpol támogatás összegét?

Remélem, érthető volt a kérdésem, nagyon várjuk a válaszukat, és hogy ebben tudnak-e segíteni.

Tisztelettel: Anna

Üdvözlöm!
Férjemmel 6 éve építési hitelt vettünk fel. Ebből utólagosan szeretnénk jóváíratni a szocpolt egy gyermekünk után. Van-e erre lehetőség? Van-e korhatár?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlöm!
A kérdésem a következő lenne: Banki határozatot a kincstártól a bankok megkapták-e már ? Mert 2hete voltam érdeklődni az erste nél és nemleges választ kaptam.
Köszönöm előre is válaszadásukat

Tisztelt Tanácsadó!
Férjemmel 2 gyermeket nevelünk. Meglevő ingatlanunkat szeretnénk bővíteni 2 szobával. Ebben az esetben is igényelhető a szocpol? Ha igen, gondolom tervrajz megléte szükséges feltétele az igénylésnek?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
Kérdéseim a következők:
Mikortól igényelhetem a szocpolt?
Hol?
Igényléstől számítva kb. mennyi idő alatt történik meg a folyósítás?
Előre is köszönöm válaszait.

Tisztelt Tanácsadó!
Érdeklődnék, hogy használt panel lakást szeretnék hitelre vásárolni. Válás után vagyok 4 gyermekkel. Anno építkeztünk, de az a lakás nem került a nevemre, nem vagyok/lettem tulajdonosa. A két nagyobb gyermek után felvettük a szocpolt (1996), de utána még 2 gyermek született, akikre nem kaptunk szocpolt. Ezt lehet utólag érvényesíteni-esetleg-?
Köszönettel: Györgyi

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A következő ügyben kérem a segítségét. 2010 decemberében vettem fel kamattámogatott hitelt az újépítésű házunkra. A hitelt a feleségemmel együtt vettem fel. Legjobb tudásom szerint 2012 januárjától lehet szocpolt igényelni, a feltételeknek is megfelelünk és gyermeket is tervezünk.
A kérdésem az, hogy visszamenőlegesen lehet-e szocpolt igényelni vagy a törvény nem ad erre lehetőséget?
Gyakorlatilag korábban is volt szocpol támogatás, most is lesz, de mi a helyzet azokkal, akik a két időpont között vettek újépítésű ingatlant?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Gábor

Tisztelt Hitelnet!
Párommal jelenleg építjük házunkat, melynek az építési engedélye 2009.12.18.-ai, az építési engedély módosításra került, melynek jogerőre emelkedési dátuma 2010.03.25.
3 gyermekünk van, ebből 2 közös. Az első gyermekemre vettem fel már szocpolt a volt férjemmel, mely a válásunkkor és az ingatlan értékesítésekor visszafizetésre került.
Az ingatlan 130 nm A+ minősítésű, és jelenleg még építés alatt áll.
Van-e lehetőségünk szocpol igénylésére ebben a helyzetben, (esetleg lehet-e kérelmet beadni az építési engedély pár napos különbsége miatt)?
Mindketten alkalmazottak vagyunk több éve, nincs köztartozásunk, sem pedig ingatlan a nevünkön.
Amennyiben igényelhetünk szocpolt az, milyen összegű lehet?
Kell-e, hogy házasok legyünk?
Várom válaszukat!
Köszönettel,
Nóra

36 éves vagyok. Válófélben vagyok. Van két kicsi gyermekem, 5 és 6 évesek. Megigényelhetem így a szocpolt? Nincs ingatlan tulajdonom.

Szép jó napot.
Idén nem lehet szocpolt igényelni? Még nincs róla rendelet új?

A következő lenne a kérdésem: A feleségemmel közösen van egy befejezetlen ingatlanunk, amely teljesen tehermentes. Az építési engedélyünk még nem járt le. Hogyan tudjuk a szocpolt igénybe venni úgy, hogy hitelt nem veszünk fel hozzá? Egy gyermekünk van, az ingatlan külterületi, 150 négyzetméteres, vályog falú de ÚJ!
Köszönöm.

Januárban 39 éves leszek, élettársam 37 éves. Első gyermekünkre igényeltünk félszocpolt, lakásunkat egy szobával bővítettük. Meg is kaptuk a 450.000 Ft-ot 5 évvel ezelőtt. Most várjuk a második gyermekünket és a kérdésem az lenne, hogy ha szeretnénk még egy szobával bővíteni a házunkat, igényelhetünk-e félszocpolt? Jelenleg még csak 2 szobánk van, tehát viszonylag kicsi a házunk 66 m2. Jól értelmezem, hogy a korunk is akadály? Meg hogy nem vagyunk házasok? Kérem mielőbbi válaszukat.
Üdvözlettel Andrea

Szeretném megkérdezni, hogy anyaságin vagyok, árvaellátást is kapok 3 gyerekre. 3 évi folyamatos, 4 órás munkaviszonyom van, de december 3-tól megszűnt a 4 órás munkaviszonyom. Igénybe vehetem a félszocpolt használt lakás vásárlásra?