Jó napot kívánok!

2010-ben megvásároltuk egy társasház padlásterét, lakáskialakítás céljából. A kialakítást követően ez egy kétszintes lakás lenne. Akkoriban sok ilyen padlásteret vásároltak ugyanezen célból és alakították új lakássá. A teljes tetőszerkezet új. Építési engedélyünk még nincs rá, mivel még nem tudjuk megkezdeni a munkálatokat, anyagi okok miatt.

A kérdéseink a következők lennének:
- új lakásnak minősül-e jelenlegi állapotában a padlástér?
- jogosultak vagyunk-e bármilyen formában is igénybe venni a szocpolt?
- probléma-e hogy már van egy lakásunk? (6 éve)

A férjemmel 31 évesek vagyunk, ő 8 éve dolgozik tűzoltóként, én ápolónő és jelenleg 1,5 éve itthon vagyok. Van egy 1 éves kislányunk, de szeretnénk még egyet a későbbiekben.

Előre is köszönöm válaszát!
Mónika

Kedves Mónika!

Amennyiben társasházi lakással rendelkeznek, s annak padlásterét kívánják beépíteni, ami által nem jön létre új lakás, hanem a meglévő bővül, akkor nem jogosultak a szocpol igénybevételre. A lakásépítési támogatás ugyanis bővítéshez nem igényelhető 2012-ben.

Továbbá a hatályos szocpolrendelet alapján úgy értelmezzük, hogy a lakásépítési támogatás igényelhető a padlástérben történő építéshez, ha különálló, új lakás kerül kialakításra.

Ilyen esetben a lakástulajdon, amit az építkezés megkezdése előtt nem kívánnak értékesíteni, kizárhatja a szocpolra való jogosultságot.
Az alábbi lakástulajdon megléte nem kizáró ok a támogatás igénylésekor:
- együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányad van egy olyan lakóingatlanban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba,
- a tulajdonban lévő lakás lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte, vagy
- a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonba és a haszonélvező bent lakik.

A szocpoligényléshez legalább 2 meglévő vagy vállalt gyermek szükséges. Mivel házasok és 40 év alattiak, ezért megelőlegező kölcsön igénybevételére jogosultak lennének. A meglévő gyermekek számától függetlenül legfeljebb 2 gyermek vállalható. A "teljesítési" idő egy gyermek esetében 4 év, két gyermek esetében 8 év.

A lakásépítési támogatás további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

[contentblock id=1 img=gcb.png]

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Van egy 80-90 m2-es háza anyósoméknak. Ez régen úgy lett kialakítva, hogy a tetőteret be lehessen építeni, amelyet mi szeretnénk is megtenni. Így végül is különálló lakás lesz a végén, csak ugye a tetőteret építenénk be. Ha ez eléri a “B” kategóriát, amelyre szükség van, akkor igénybe vehető-e a szocpol, illetve ha még csak 1 gyermek van, de vállalunk még egyet akkor jár-e?

Tisztelt Szakértő!
2001-ben kezdtük új házunk építését. Ekkor igényeltünk szocpolt első gyermekünk után (ez akkor 200 E Ft volt), 2007-ben, második gyermek születésekor – a nyilatkozatunknak megfelelően – megkaptuk az utána járó akkori 1.000.000 Ft-ot. A használatbavételi engedélyt 2003-ban 1.ütem befejezésével megkaptuk. Idén 3. gyermekünkkel bővül a családunk, a padlásteret építenénk be, 2. ütemben, a tervrajznak megfelelően.
Kérdésem lenne, hogy igénybe vehetnénk-e ebben az esetben a szocpolt a 3. gyerekre? Milyen összegre lehetne számítani? Szükséges-e ismét ÁFÁ-s számlákat gyűjteni az építési anyagokról, ha igen, azok kiállításának dátuma lehet-e a szocpol folyósításához képest korábbi dátumú? (Ha már most elkezdenénk anyagot beszerezni.)
Előre is köszönöm szépen válaszát:
Kriszti.

T. Szakértő!
Kérdésem az lenne, hogy 2011-ben szülőktől megvásárolt (piaci kamatozású hitelből) ingatlan tetőterének beépítéséhez, melyben egy új lakás kerülne kialakításra igényelhető-e a szocpol? Az építési engedélyezés folyamatban van. Az ingatlan 1/1 tulajdonosa én vagyok, a férjem nem került bejegyzésre. 2 kiskorú gyermekünk van, és mindketten 40 év alattiak vagyunk.
Köszönöm válaszukat.

A kérdésem a következő lenne. 2,5 hónapos a kislányom, egyedül nevelem, a nevemen nincs ingatlan, viszont ha jól olvastam, akkor, ha az egyik szülőm legalább 50%-ban a nevemre íratná a házat és a tetőtér beépítésére fordítanám az összeget, akkor jogosult lennék rá? Illetve 1 gyerekre is fel lehet venni, ha többet már nem szeretnék? Ebben a helyzetben, hogyan tudnám igénybe venni a szocpolt? Mi lenne a legjobb? Illetve új építésű lakásrész vásárlásra esetleg fel lehet venni?
Válaszukat előre köszönöm.

Tisztelt Uram!
Érdeklődni szeretnék, hogy esetünkben tudunk-e igénybe venni szocpolt?
Egy éve házastársi viszonyban élünk férjemmel. Férjem nevén van egy ingatlan, aminek az alsó szintje üzlethelyiség, és a felső részét szeretnénk tetőtéri lakásnak kialakítani (hasznos területe kb. 90-100 m2), melyre tavaly szeptemberben vettünk fel hitelt, amikor még nem volt lehetőség szocpol igénylésre. Az építkezést a fenti részben most szeretnénk kezdeni, építési engedélyünk is van. Gyermekünk még nincsen, de kettő vagy három gyermeket tervezünk. Ebben a felállásban van-e esély a szocpol igénylésére?
Előre is köszönöm válaszát.
Györgyi