Szocpol örökölt lakástulajdon esetén?

Tisztel Szakértők!

Az derül ki a jogosultság szövegéből, hogyha valaki lakástulajdonnal rendelkezik, akkor nem jogosult szocpolra. Értem. Azért leírom az esetünket:

3 gyermeket nevelünk anyukámék lakásában egy 12nm!!-es szobában. Nem jókedvünkből vagyunk ott. Fiatalok vagyunk, a férjem 32, én 30 éves. Diplomás, okleveles építészmérnök vagyok, a férjem évek óta dolgozik, még talán bele is vághatnánk egy kicsi ház építésébe egy külső területen pici spórolt pénzünkből, tudásunkból, szorgalmunkból. Nekünk tényleg valós életmentő segítség lenne a szocpol, még akár negyedik gyereket is vállalnánk…

A baj csak az, hogy a férjem apukája meghalt, és így (mivel három testvére van) egy nyolcad házrész tulajdona van a szülei házában, amin ráadásul anyósomnak haszonélvezeti joga van. Nem lakhatunk ott, gyakorlatilag ez nekünk semmit sem jelent, sem összegre, sem semmire, mivel messze nem egyedüli örökösök vagyunk…

Ilyen esetben a tények megvizsgálása mellett nem létezhet valamilyen méltányosság?
Vagy lenne számunkra valamilyen használható tanácsuk?

Tisztelettel várom válaszukat!
Viki

Kedves Viki!

A lakásépítési támogatás igénylésénél valóban kikötés, hogy a támogatott személyeknek, együttköltöző családtagjaiknak nem lehet lakóingatlan tulajdonuk, ez alól azonban vannak kivételek, melyek a következők:

– “együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada van egy olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba,
– a tulajdonában lévő lakása lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte, vagy
– a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik”.

Fentiek értelmében tehát az 1/8 részben örökölt lakástulajdon nem zárja ki a szocpol igénylésének lehetőségét.

A lakásépítési támogatás további feltételeiről IDE kattintva olvashat.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére! Amennyiben személyre szóló építési hitelajánlatot szeretne kérni, kérjük, töltse ki online adatlapunkat.

 
Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Szakértők!
Vettünk egy családi házat szocpol támogatással, felújítás még most is tart! Szóval még nem lakunk abban az ingatlanban. Az elmúlt napokban kiszálltak, és mondták miért nem lakunk benne életvitelszerűen. Természetesen mondtuk, látták is, hogy még nincs kész a felújítás!
Erre kaptunk egy levelet, hogy visszafizetésre szólítanak fel! (Szocpol összegét) Nem értjük, miért is? Hiszen nekünk senki nem mondta, hogy azonnal abban az ingatlanban be kell költözni! Nem tudjuk, hogy mitévők legyünk, és hova kell ilyenkor fordulni.
Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel.
Linda

Kedves Linda!
Állandó lakóhelyként be kell jelentkezni a támogatott ingatlanba a támogatás folyósítását követő 90 napon belül.
Esetlegesen fellebbezéssel élhetnek a kapott határozatban leírtak alapján.

Üdvözlöm.
A férjemmel új építésű lakást szeretnénk venni, amelyhez igénybe szeretnénk venni a csokot is két gyermek után. De megelőlegezve. Viszont nagymamám halála után édesapám nekem ajándékozta az örökségét, amely egy családi ház tulajdonának 50%-a.
Jogosultak vagyunk-e így a csokra? Illetve még ez nincs bejegyezve a földhivatalban, így is el lehet-e indítani az igénylést?
Köszönöm.

Kedves Nikolett!
Új építésű lakás finanszírozásához igényelt CSOK esetén nincsen lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, így az 50%-ban örökölt lakástulajdon nem befolyásolja a jogosultságot.

Akkor sem, ha nem öröklés jogcímen, hanem ajándékozásként kerül a nevemre?

Kedves Nikolett!
Új építésű lakóingatlanra igényelt CSOK esetén – a tulajdonszerzés módjától függetlenül – egyáltalán nincs lakástulajdonra vonatkozó korlátozás.

Tisztelt cím!
Érdeklődni szeretnék a CSOK-kal kapcsolatban, hogy a feltétele-e, hogy nem lehet ingatlan a felvevő nevén? A férjemmel szeretnénk igénybe venni, de ő örökölt édesapja után egy házban részt, aminek fele az édesanyja tulajdona és a másik örökölt részben a négy testvér a tulaj. A férje az egyik örökös testvér. Ez akadályozza a CSOK felvételét?
Köszönöm a választ.

Kedves Enikő!
A fenti arányban örökölt lakástulajdon nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot.

Fiamnak a nagymamája meghalt 2013-ban. A végrendelkezésében ráhagyta az ingatlant, azaz tulajdonos lett. Így megkaphatom-e a CSOK-ot?
Előre is köszönöm!

Kedve Beatrix!
Szocpoligénylés esetén nemcsak az igénylőnek, hanem a vele együtt költöző családtagoknak sem lehet lakástulajdona. A fia által örökölt lakástulajdon véleményünk szerint kizárja a jogosultságot, mivel a leírtak alapján nem felel meg a kivételt képező lakástulajdonnak.

Tisztelt Hitelnet!
Olvastam a feltételek között, hogy azok kaphatnak szocpolt, akinek nincs lakástulajdona. Én úgy vagyok egy ingatlannak a tulajdonosa, hogy édesapám meghalt, a nővérem lemondott a részéről, így én vagyok a tulajdonos. Elestünk emiatt a támogatástól?
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel: Zoltán

Üdvözlöm.
Édesapám halála miatt megörököltem egy 1/2 házat, édesanyám lakik benne, haszonélvezeti joga van.
Az építési engedély a férjem nevén van, mert a telek az övé. Három gyermekünk van: 8 éves fiú és egy 4 éves ikerpár. Passzív házat építünk. Hitelre nem lenne szükségünk, ha kaphatnánk szocpolt.
Az építési engedélyt 2011-ben kaptuk. Ha megkapnánk a szocpolt, idén nyárra be tudnánk fejezni. A lakás 100 négyzetméter körüli, mert a passzív házhoz kell egy kiszolgáló helyiség (gépház), ez is benne van házban.
Köszönöm. Márta


14
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x