Szeretném igényelni a szocpolt. 2 gyermekem van. Én jelenleg gyesen vagyok. A férjem Németországban dolgozik és német állampolgár.

Van-e esély, mivel házasoknál egyik félnek jövedelemmel kell rendelkeznie, hogy megkapjuk a szocpol támogatást, így hogy német állampolgár.

Noémi

Kedves Noémi!

Nem magyar állampolgárságú személy is jogosult lehet szocpolra, az alábbiak figyelembevételével:

Igazolni kell, hogy férje nem rendelkezik Németországban lakástulajdonnal. Ezt az iratot az ország ingatlannyilvántartásért felelős szerve állítja ki, melynek hivatalos magyar nyelvű fordítását kell benyújtani.

Férjének büntetőjogi felelőssége tudatában írásban nyilatkoznia kell arról, hogy a szocpol igénybevételével építeni vagy vásárolni kívánt új lakásban életvitelszerűen kíván tartózkodni.

Nem magyar állampolgárság esetén a támogatás a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának ideje alatt nyújtható, amennyiben Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik. A tartózkodási jogosultság fennállását évente január 31-ig kell a folyósító hitelintézet részére igazolni.

Ha férje tartózkodási jogosultsága megszűnik, és ennek megszűnését megállapító határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül nem kap tartózkodási jogosultságot igazoló okmányt vagy engedélyt, vagy nem szerez menekült/oltalmazott/hontalan jogállást, az igénybe vett szocpol kamattal növelt összegét vissza kell fizetnie Magyarország területének elhagyása előtt.

A lakásépítési támogatás további feltételeit IDE kattintva ismerheti meg.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére.

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése