Szocpol támogatást és kamattámogatott lakáshitelt csak olyan személyek igényelhetnek akik házasok vagy élettársi viszonyban élnek és legalább egyikőjük rendelkezik 180 napot elérő társadalombiztosítással valamint az állami adó- és vámhatóságnál nincs nyilvántartott köztartozása. Az erről szóló Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet péntektől hatályos. Ez a 180 napos tb jogviszony folyamatossága maximum 15 nappal szakítható meg.

Az igényelhető szocpol támogatás mértéke és összege olyan tényezőktől függ, mint a gyermekek száma és a felépíteni vagy megvásárolni kívánt lakás, ház alapterülete. A támogatás egyébként hivatalosan január 1-től igényelhető, de eddig mindössze 1-2 pénzintézet folyósítja. Az új állami kamattámogatás csal az EU illetékes szervének jóváhagyásától hatályos, tehát jelenleg még nem igényelhető.

A támogatott hitel igénylésénél változás, hogy annak a személynek aki ilyen hitelt vesz fel, annak abban a lakásban kell kötelezően laknia, amelyre igényelte és felvette a hitelt.

Kizáró okot jelent az igénylésnél, ha ha az adósnak már van lakástulajdona, lakáshasználati joga, szolgálati, lízingelt lakása. Amennyiben azonban a család összesen legfeljebb 50 %-nyi lakástulajdonnal rendelkezik olyan lakóingatlanban, melyhez tulajdonközösség megszűnésével vagy örökléssel jutott, akkor a tiltás rájuk nem vonatkozik. A korábbi rendeletben ezek ezek a szabályok azonban már szerepeltek.

Abban az esetben, ha a támogatott hitellel építendő ház nem készül el a megadott határidőre, a folyósító pénzintézet a kölcsönt visszavonja, és a már igénybe vett kamattámogatást kamatostul vissza kell fizetni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése